Photo Gallery, Τοπικά

Εορταστικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Από τη χθεσινή παρουσίαση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού και αλληλεγγύης, στο κέντρο, τις συνοικίες και όλες τις δημοτικές ενότητες, ο Δήμος Βόλου θα γιορτάσει φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά «με ελάχιστο οικονομικό κόστος και με οικολογική ευαισθησία», σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου και τον αντιδήμαρχο κ. Παντσά, που έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου. Κύριοι άξονες των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την 1η Δεκεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 12 Ιανουαρίου 2013, αποτελούν η συμμετοχή, η συλλογικότητα, ο εθελοντισμός, η κοινωνική αλληλεγγύη, η αισιοδοξία και η ελπίδα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απ. Παντσά και τον πρόεδρο  του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Π. Μαβίδη.

«Φέτος γιορτάζουμε όλοι μαζί. Όλοι έχουν δικαίωμα στη γιορτή» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης και διευκρίνισε πως ο Δήμος Βόλου δεν επέλεξε τον εύκολο και φανταχτερό εντυπωσιασμό, αλλά, αντίθετα, προτίμησε να κινητοποιήσει, για μία ακόμη φορά, το πλούσιο και δημιουργικό καλλιτεχνικό κεφάλαιο του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής (μουσικά και θεατρικά σχήματα, χορωδίες, ωδεία και από άλλες θεσσαλικές πόλεις κλπ).

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιήθηκε μεγάλο μέρος από τις συλλογικότητες της περιοχής (πάνω από 50 τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, επιστημονικές οργανώσεις, καλλιτεχνικοί φορείς, τοπικά μουσεία, εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων κλπ), πολλά σχολεία αλλά και πολίτες με δράση και ευαισθησία στον πολιτισμό. Επίσης, επιστρατεύθηκε το δυναμικό του Δήμου και αξιοποιήθηκε κάθε δυνατή χορηγία από τοπικούς επαγγελματίες, ώστε να μην χρειαστεί η υποστήριξη από εταιρείες και ό,τι γίνει να γίνει με τις ελάχιστες δυνατές δαπάνες.

«Στόχος μας είναι οι εκδηλώσεις να ζωντανέψουν το κέντρο της πόλης, την εμπορική αγορά και να επεκταθούν σε όσο περισσότερες συνοικίες, καθώς και σε  όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Βόλου, με σκοπό να αγκαλιαστούν από τους νέους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους, τους κάτοικους της πόλης, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, ο οποίος ταυτόχρονα επεσήμανε τη συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Από την πλευρά του, ο κ. Παντσάς υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα, με επίκεντρο τις πλατείες Αγίου Νικολάου και Πανεπιστημίου. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια να υπάρξουν εκδηλώσεις και στην παραλία του Βόλου, αφού τελικά ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος.

Η μουσική, ο λόγος (κυρίως με τα παραμύθια και τις αφηγήσεις), το θέατρο, το μουσικό θέατρο, τα εικαστικά, ο χορός, τα βιβλία και οι χριστουγεννιάτικες γεύσεις, πρωταγωνιστούν στις εκδηλώσεις πολιτισμού, ωστόσο, θα διοργανωθούν και σημαντικές εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Εκτός από τα καθιερωμένα γεύματα στους άστεγους και τους ανήμπορους συμπολίτες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία που θα δώσουν δωρεάν οι γνωστοί καλλιτέχνες: Βασίλης Λέκκας, Δημήτρης Μπάσης και Χαράλαμπος Γαργανουράκης, σε συνεργασία με τους Βολιώτες καλλιτέχνες Ν. Παρθένη, Αν. Κατσιγιαννη, Ζ. Κουκουσέλη και Απ. Μόσιο. Η συναυλία θα δοθεί στο κλειστό του ΕΑΚ Βόλου, στις 27 Δεκεμβρίου, και όσοι την παρακολουθήσουν, αντί εισιτηρίου, μπορούν να αφήνουν στην είσοδο τρόφιμα που θα διατεθούν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου σε άπορους Βολιώτες.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος των φετινών εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε 30 κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του Δήμου Βόλου, δεν ξεπερνά τις 17.000 ευρώ, ενώ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά περί τα 200 άτομα, εκτός από τους μαθητές και τα σχολεία που θα συμμετάσχουν». Συνοπτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Τρεις παραστάσεις όπερας, μία Λυρικής Σκηνής, 50 περίπου συνεργασίες με συλλόγους και φορείς,  δύο σωματεία εργαζομένων ΑΓΕΤ + ΜΕΤΚΑ, τρία μπαζάρ χειροτεχνών,  δύο ατομικές εικαστικές εκθέσεις καλλιτεχνών, 12 παιδικά εργαστήρια (Δ/νση Πολιτισμού και Δ/νση Αρχείων), 20 γιορτές Παιδικών Σταθμών και Στεκιού. Θα συμμετέχουν τρεις παιδικές χορωδίες Ωδείων (160 παιδιά), μία χορωδία ενηλίκων (Αγριάς, 35 άτομα), μία παραδοσιακή χορωδία εφήβων με 100 παιδιά, ένα παραδοσιακό συγκρότημα νέων (15 άτομα), 25 μουσικοί κλασικής και τζαζ-ροκ μουσικής, έξι μαέστροι, 100 και πλέον εικαστικοί, 15 επαγγελματίες ηθοποιοί, 26 μουσικοί Φιλαρμονικής, πέντε δάσκαλοι του Δημοτικού Ωδείου και 50 μαθητές, 200 περίπου άτομα χορευτικών συλλόγων.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης ο αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ -ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ν. Μαυρόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ Χρ. Δραντάκη, η προϊσταμένη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Βόλου Μ. Σπανού και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων -Μουσείων του ΔΟΕΠΑΠ Α. Δημόγλου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το