Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Εξόρμηση στα Χάνια για τη διάβαση της Αφροδίτης

Δεκάδες φίλοι της Αστρονομίας έδωσαν χθες το πρωί το «παρών»

Μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία έζησαν όσοι μετείχαν στην εξόρμηση που έγινε από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου στα Χάνια Πηλίου, για την παρατήρηση και φωτογράφηση της διάβασης της Αφροδίτης. Μια εμπειρία που θα τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή, αφού δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, παρά μετά από 105 χρόνια.

Πρωί – πρωί, χθες, πριν ακόμη χαράξει, συγκεντρώθηκαν, κάπου 35 φίλαστροι, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά και με πούλμαν ανέβηκαν στο τελευταίο πάρκιν αυτοκινήτων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί έστησαν τα τηλεσκόπιά τους και έβαλαν στοίχημα για το ποιος πρώτος θα σκοπεύσει και θα παρατηρήσει τη διάβαση. Και σε λίγο, μόλις ξεμύτισε ο Ήλιος στα γαλανά νερά του Αιγαίου, όλοι σχεδόν μαζί οι κάτοχοι των τηλεσκοπίων αναφώνησαν με χαρά για την επιτυχία της παρατήρησής τους. Κατόπιν με τη σειρά πέρασαν από όλα τα τηλεσκόπια, για να την απολαύσουν και όλοι οι υπόλοιποι. Επί δύο σχεδόν ώρες την παρατηρούσαν, παρά το τσουχτερό κρύο και το δυνατό παγωμένο αέρα που φυσούσε. Δεν χόρταιναν να παρατηρούν το σπάνιο και εξαιρετικά θαυμάσιο αυτό φαινόμενο: Μια μαύρη ολοστρόγγυλη και αρκετά μεγάλη βούλα (η πρωινή Αφροδίτη, ο Αυγερινός επί το λαϊκότερο) να είναι τοποθετημένη πάνω στην επιφάνεια του δίσκου του Ηλίου και να το σκιάζει.

Όταν πια τελείωσε η τρίτη και τέταρτη επαφή των δίσκων Ηλίου και Σελήνης (η πρώτη και δεύτερη είχε προηγηθεί πριν από την ανατολή του), τα μάζεψαν όλα γρήγορα – γρήγορα, διότι το κρύο τους περόνιασε μέχρι το κόκαλο και κατευθύνθηκαν στο Χάνι του Ζήση, όπου ζεστάθηκαν τόσο γύρω από το τζάκι, όσο και με το πρωινό αχνιστό ρόφημα που πήραν. Ύστερα κατευχαριστημένοι επανέκαμψαν στο Βόλο και κατά τις 10 π.μ. βρίσκονταν ξανά στα σπίτια τους, έχοντας στη μνήμη τους την πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία που έζησαν.

Το φαινόμενο ολοκληρωμένο διήρκεσε 6 ώρες περίπου, αλλά η Ελλάδα, αυτή την φορά, δεν ήταν σε κατάλληλη θέση και έτσι είδαμε τον Ήλιο να ανατέλλει στις 6 το πρωί, με την Αφροδίτη να βρίσκεται ήδη μέσα στο δίσκο του. Σιγά – σιγά μετακινήθηκε προς τα δυτικά πάνω στο δίσκο του Ήλιου μέχρι τη στιγμή που βγήκε όλως διόλου απ’ αυτόν κατά τις 8 το πρωί και πλέον χάθηκε στο φως της ημέρας.

Η παρατήρηση της διάβασης δεν απαίτησε κάποιο ακριβό ή περίπλοκο εξοπλισμό – στην πραγματικότητα μπόρεσαν μερικοί, που είχαν οξυδερκή όραση και την είδαν με γυμνό μάτι, φορώντας μόνο τα κατάλληλα γυαλιά, που η Εταιρεία μοίρασε σε όλους δωρεάν.

Οι διαβάσεις της Αφροδίτης κατέχουν τα πρωτεία στα εξαιρετικά ουράνια φαινόμενα, που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Διότι εμφανίζονται ανά δυο, με χρονική μεταξύ τους απόσταση τα 8 χρόνια, ενώ τα ζευγάρια διαβάσεων απέχουν μεταξύ τους εναλλάξ 121,5 και 105,5 χρόνια. Ο συνολικός χρόνος για έναν πλήρη τέτοιο κύκλο είναι 243 χρόνια. Η προηγούμενη διάβαση συνέβη τον Ιούνιο του 2004 και ήταν πλήρως ορατή από την Ελλάδα, ενώ η επόμενη θα συμβεί το 2117. Η Αφροδίτη έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη, αλλά λόγω απόστασης φαίνεται πολύ μικρή. Είναι το λαμπρό «άστρο» που βλέπαμε στα δυτικά τους προηγούμενους μήνες λίγο μετά τη δύση του Ήλιου. Σημειώνεται ότι η παρατήρηση της διάβασης ενός πλανήτη μπροστά από το άστρο του χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους για τον εντοπισμό πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

 

Στις λίμνες Ζερέλια

Η επόμενη εκδήλωση της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος είναι στις 20 Ιουνίου, οπότε θα γίνει μια απογευματινή επίσκεψη στις μετεωρικές λίμνες Ζερέλια της Ευξεινούπολης. Επί τόπου θα γίνει ξενάγηση στις λίμνες, αφενός μεν από το μαθηματικό κ. Κωνσταντίνο Μουτσιάρα για τους δυο μετεωρίτες που δημιούργησαν τις λίμνες, από δε την αρχαιολόγο κ. Βάσω Ροντήρη για τον παρακείμενο αρχαίο οικισμό με το θολωτό τάφο. Στη συνέχεια θα μεταβούν όλοι στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού, όπου στις 8 μ.μ. ο φυσικός κ. Σεραφείμ Σπανός θα κάνει διάλεξη στους Αλμυριώτες με θέμα και πάλι τους μετεωρίτες γενικώς.

Η αναχώρηση θα γίνει από την Πλατεία Ελευθερίας στις 5 μ.μ. και η επιστροφή στο Βόλο περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι θέσεις κλείνονται στα τηλέφωνα της Εταιρείας 24.210 – 46.253 & 24.210 – 51.061.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλόννησος: Ψάρευαν σε απαγορευμένη περιοχή

Τις απογευματινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής της Αλοννήσου εντόπισε ένα ταχύπλοο-αναψυχής…

17 Ιουνίου 2024

Τρόμος για λουόμενη: Της επιτέθηκε θαλάσσια χελώνα

Επίθεση από θαλάσσια χελώνα δέχθηκε λουόμενη σε παραλία στο Λιμένι Λακωνίας. Η γυναίκα δεν βρισκόταν…

17 Ιουνίου 2024

Φεστιβάλ Καννών: Υποψήφιο το «Stop Bullying» του Υπουργείου Παιδείας

Υποψηφιότητα στην κατηγορία "Υγεία και Ευεξία" του Φεστιβάλ Καννών κέρδισε η ταινία μικρού μήκους του…

17 Ιουνίου 2024

Π.Ε. Μαγνησίας: Κατάλληλες οι ακτές του Βόλου για κολύμβηση – Δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι μετρήσεις

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, έχοντας ως…

17 Ιουνίου 2024

51χρονος μαχαίρωσε στο αμάξι της 63χρονη γυναίκα – Άνοιξε την πόρτα και της επιτέθηκε

Τον τρόμο έζησε μια 63χρονη γυναίκα, η οποία δέχτηκε επίθεση από έναν 51χρονο σήμερα το…

17 Ιουνίου 2024

Ενεργή συμμετοχή του Job Center Βόλου στο Plus Φεστιβάλ της Skywalker

Την Παρασκευή 14η Ιουνίου στελέχη του Job Center Δήμου Βόλου εκπροσώπησαν την Δομή τους και…

17 Ιουνίου 2024