Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εξαφανίστηκαν τα αρνιά από τα σούπερ μάρκετ

 

Μεγάλες αγορές από τους καταναλωτές, μειωμένες προμήθειες από τους εμπόρους
Μεγάλες αγορές από τους καταναλωτές, μειωμένες προμήθειες από τους εμπόρους

Εξαφανίστηκαν χθες και προχθές – κυριολεκτικά – από τα σούπερ μάρκετ του Βόλου τα αρνιά και τα κατσίκια για το Πάσχα. Οι χαμηλές τιμές των μεγάλων καταστημάτων οδήγησαν τους καταναλωτές σε μεγάλες αγορές, γεγονός που εξαφάνισε τα σφάγια. Άλλωστε και οι προμήθειες των σούπερ μάρκετ ήταν φέτος μειωμένες. Αυξημένη ήταν η ζήτηση και στα παραδοσιακά κρεοπωλεία, όπου υπάρχουν παραγγελίες.

Σύμφωνα με υπεύθυνους μεγάλων σούπερ μάρκετ του Βόλου, τόσο τη Δευτέρα, όσο και χθες, από νωρίς το πρωί, συνταξιούχοι ως επί το πλείστον, με τη λήψη της σύνταξης του Μαΐου, έσπευσαν τα μεγάλα καταστήματα και αγόρασαν αρνιά και κατσίκια στην τιμή από 5 μέχρι 7 ευρώ το κιλό. Ορισμένοι μάλιστα είχαν στηθεί έξω από σούπερ μάρκετ πριν αυτό ανοίξει χθες το πρωί, ενώ άλλοι αγόραζαν δύο σφάγια, ένα για τον οβελία και ένα για την… κατάψυξη!

Αποτέλεσμα ήταν τα αρνιά και τα κατσίκια να εξαφανιστούν, ενώ η ζήτηση συνεχίστηκε και οι παραγγελίες «πέφτουν βροχή» και για τις επόμενες ημέρες. Υπεύθυνος σούπερ μάρκετ δήλωσε πάντως ότι και όσα αμνοερίφια έρθουν σήμερα, είναι δοσμένα με παραγγελίες, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια, να παραγγελθούν και άλλα, που θα φθάσουν στην αγορά τη Μ. Πέμπτη, στις ίδιες τιμές.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 5 ευρώ με δωροεπιταγές και φθάνουν για τα κατσίκια στα σούπερ μάρκετ στα 7 ευρώ.

Στα παραδοσιακά κρεοπωλεία οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ, τόσο για αρνιά, όσο και για κατσίκια. «Αγοράσαμε 5,80-6,50 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ στη Θεσσαλία από τους παραγωγούς. Πουλάμε γύρω στα 9 ευρώ», δηλώνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών κ. Αντ. Κανελλόπουλος.

Τα έντερα πωλούνται γύρω στα 6 ευρώ το κιλό, ενώ οι συκωταριές όσο και τα αρνιά-κατσίκια. Επίσης, όπως διευκρινίζει ο κ. Κανελλόπουλος, τα κεφάλια, εφόσον αφαιρεθούν από το σφάγιο κατ’ εντολή του καταναλωτή, επιβαρύνουν σύμφωνα με το νόμο την τιμή κατά 7%, περίπου 0,40 ευρώ το κιλό.

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν στο κρέας τα εξής:

-Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.

-Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

-Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.

-Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία (από 2 – 4οC) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή τους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.

-Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

* Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει τη λέξη «Ελλάς».

* Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το όνομα της χώρας γέννησης.

* Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

 

Τα αυγά

Να είναι ωοσκοπημένα, να μην κουνιέται ο κρόκος, να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα. Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο, να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

-Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών, γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

-Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, που συνήθως είναι βλαβερά  για την υγεία, ακριβά και άνοστα.

-Να μην διστάζει να καταγγέλλει τους παραβάτες στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή 1520 και στο πενταψήφιο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων 11717.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το