Photo Gallery, Τοπικά

Εξαιρούνται της δωρεάν σύνδεσης με αέριο μονοκατοικίες και αυτόνομα διαμερίσματα

Αντιδράσεις καταναλωτών για την πολιτική της ΕΠΑ Θεσσαλίας

 

 

 

 

Μπορεί οι αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς οι καταναλωτές φροντίζουν να μην μείνουν χωρίς θέρμανση, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης εξομοιωθεί στην τιμή του με το κίνησης (από τον ερχόμενο Οκτώβριο), ωστόσο έντονες είναι οι διαμαρτυρίες μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς δεν είναι δυνατή η δωρεάν σύνδεση των νοικοκυριών τους, καθώς διαμένουν είτε σε μονοκατοικίες, είτε σε διαμερίσματα και επιζητούν ατομική θέρμανση και όχι κεντρική.

 

 

 

Οι διαμαρτυρίες έχουν φθάσει μέχρι την Ένωση Καταναλωτών Βόλου, καθώς στην σχετική διαφήμιση που γίνεται, δεν διευκρινίζεται ξεκάθαρα ότι εξαιρούνται από τα τέλη δωρεάν σύνδεσης οι μονοκατοικίες και τα διαμερίσματα πολυκατοικιών που θέλουν ατομική θέρμανση και όχι κεντρική.

Αποτέλεσμα είναι οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί και χαμηλοσυνταξιούχοι να καλούνται να πληρώσουν ποσά που κυμαίνονται στα 600 ευρώ περίπου για τέλη σύνδεσης, ποσά που είναι απαγορευτικά για την τσέπη τους σήμερα.

Όπως επισημαίνει ο εμπορικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λ. Μπακούρας «η δωρεάν σύνδεση ισχύει μόνον για τις κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών και όχι για μονοκατοικίες και ατομικές θερμάνσεις διαμερισμάτων (ατομικοί λέβητες)».

Παρά τις εξαιρέσεις αυτές, περισσότεροι από 400 καταναλωτές προστέθηκαν το πρώτο τετράμηνο φέτος στο δίκτυο της Επιχείρησης Αερίου Θεσσαλίας (ΕΠΑ) στην περιοχή του Βόλου, όπου ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 17.463, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας.

 

Οφέλη μόνον για

κεντρικές θερμάνσεις

 

Η ΕΠΑ Θεσσαλίας προσφέρει δωρεάν τέλη σύνδεσης σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης για οικιακή κεντρική θέρμανση. Το οικονομικό όφελος από την προσφορά κυμαίνεται από 1.550 € έως 3.038 € ανά οικοδομή.

Ειδικότερα από την 01/01/2011, δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες καταναλωτές να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, προσφέροντας δωρεάν την κατασκευή του σημείου παροχής, που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ (τοποθέτηση του μετρητή αερίου).

Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος, εφόσον δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης, αλλά μόνο με το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης και την αλλαγή του καυστήρα, που αποτελεί ευθύνη του καταναλωτή για την κατασκευή της.

Αναλυτικά παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα η τυπολογία ανά μετρητή και δυναμικότητα εγκατάστασης:

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

Συνολικά σε όλη την Θεσσαλία τα νέα συμβόλαια σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου, κατά την διάρκεια του πρώτου τετραμήνου Ιανουάριος – Απρίλιος 2011 ανέρχονται σε 2.202, παρουσιάζοντας αύξηση 145% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Έτσι το σύνολο των πελατών της Εταιρείας στο τέλος Απριλίου ανέρχεται σε 46.987.

 

Φθηνότερο καύσιμο

Αιτία το φθηνότερο καύσιμο σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Ειδικότερα, σε ότι αφορά την περίοδο θέρμανσης, από τον Οκτώβριο 2010 έως και τον Απρίλιο 2011 για την κατηγορία κατανάλωσης Τ2 για την αυτόνομη οικιακή χρήση, διαπιστώθηκε σημαντική εξοικονόμηση της τάξης του 31,20 % (σε κιλοβατώρες) σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τον Απρίλιο 2011 ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική  συγκριτικά με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων. Για την κατηγορία Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση – Τ2 η τιμή φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 0,572 €/Nm3 – 0,0510 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α) και για την κατηγορία Κεντρική θέρμανση και Εμπορική χρήση – Τ3 η τιμή φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 0,592 €/Nm3 – 0,0528 €/kWh (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α).

Το καταναλωτικό κοινό, που χρησιμοποιεί χρόνια φυσικό αέριο, γνωρίζει καλά ότι η χρήση φυσικού αερίου αποτελεί μία επένδυση για την οικονομία αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έτσι άλλωστε εξηγείται η καθημερινά αυξανόμενη διείσδυση του φυσικού αερίου στα ελληνικά νοικοκυριά.

Η εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΠΑ Θεσσαλίας, εξασφάλισε εξοικονόμηση για τους καταναλωτές φυσικού αερίου έναντι των ανταγωνιστικών καυσίμων για το σύνολο των ετών από την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας. Η τιμή του φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο 2010 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική συγκριτικά με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων.

Στην κατηγορία τιμολόγησης Κεντρική Οικιακή θέρμανση – Τ3 η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε σε 0,0531 €/kWh (0,5934 €/Nm3) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπου συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης του οποίου η τιμή είναι 0,0728 €/kWh (0,765 €/lt), διαπιστώνεται σημαντική εξοικονόμηση που ανέρχεται σε 27,16 %. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, για τον Ιανουάριο 2011 η τιμή εκτιμάται να κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με την τιμή του Δεκεμβρίου 2010.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία τιμολόγησης Τ3 δεν επιβάλλεται πάγιο τέλος και ο λογαριασμός αερίου προκύπτει μόνο από την ποσότητα φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί.

Οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης είναι αυτές που δόθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την περίοδο από 1/12/10 έως 23/12/10.

Η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου δεν συναρτάται από την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το