Τοπικά

Εξήντα οκτώ προτάσεις για το Μουσείο της Αργούς

Στόχος του διαγωνισμού είναι η συγκέντρωση προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει τη σύγχρονη Αργώ ως μνημείο
Στόχος του διαγωνισμού είναι η συγκέντρωση προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει τη σύγχρονη Αργώ ως μνημείο

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των προτάσεων στο πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού προσχεδίων με θέμα τη «Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς». Η προθεσμία έληξε στις 4 Φεβρουαρίου και συνολικά παραλήφθηκαν 68 πακέτα μελετών-προσχεδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία κατατέθηκαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης που προβλέπει πλήρη ανωνυμία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να συνέλθει η πενταμελής κριτική επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων του διαγωνισμού. Στο πρώτο στάδιο η κριτική επιτροπή θα εξετάσει την τυπική εκπλήρωση των όρων της προκήρυξης. Θα γίνει, συγκεκριμένα, η αποσφράγιση των δεμάτων, ο έλεγχος της έγκυρης υποβολής και θα συνταχθεί σχετικό πρακτικό, στο οποίο θα αναγράφονται τα παραληφθέντα στοιχεία και οι αποκλίσεις κάθε μελέτης. Τα μέλη της επιτροπής θα αποφασίσουν την αποδοχή ή τον αποκλεισμό της κάθε πρότασης από την περαιτέρω διαδικασία αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του διαγωνισμού είναι η συγκέντρωση προτάσεων για τη δημιουργία ενός θεματικού Μουσείου, το οποίο θα αναδεικνύει τη σύγχρονη Αργώ ως μνημείο, αναλύοντας την ιστορία της τόσο μέσα από το μύθο και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται μ’ αυτόν, όσο και μέσα από την ανακατασκευή του σκάφους και την προσπάθεια αναβίωσης του ταξιδιού της. Το μουσείο χωροθετείται σε αδιαμόρφωτο χώρο που βρίσκεται στο Πεδίον Άρεως.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού προβλέπονται τρία χρηματικά βραβεία. Το πρώτο αντιστοιχεί σε 9.060€, το δεύτερο σε 6.650€ και το τρίτο σε 4.450€ χωρίς ΦΠΑ. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο μελετητής ή η ομάδα μελέτης που θα κερδίσει το 1ο βραβείο αναλαμβάνει και την εκπόνηση πλήρους αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, εφόσον ο Δήμος αποφασίσει να την αναθέσει, ενώ οι υπόλοιπες μελέτες θα εκπονηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου.
«Ο αρχιτεκτονικός αυτός διαγωνισμός είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση της δημιουργίας ενός μουσείου για την Αργώ» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Φώτης Λαμπρινίδης. «Αξιοποιούμε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη χρηματοδότηση των 50.000€ που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ με την ένταξη της πράξης «Τεχνική βοήθεια του Δήμου Βόλου», ενώ ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη του έργου στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το