Photo Gallery, Τοπικά

Εξάπλωση του διαβήτη σε 20χρονους

Από τα συμπεράσματα των ενδοκρινολόγων σε χθεσινή εκδήλωση
Από τα συμπεράσματα των ενδοκρινολόγων σε χθεσινή εκδήλωση

Εξαπλώνεται ο νεανικός διαβήτης, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο 20χρονων νέων στο Βόλο και πανελλαδικά να παρουσιάζουν διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση των ποσοστών κατάθλιψης και άγχους των διαβητικών. Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή εκδήλωση των ενδοκρινολόγων της Μαγνησίας για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου ένα που αφορά στα παιδιά.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτου», ενώ το «παρών» έδωσαν γονείς, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί, γιατροί. Στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, μίλησαν ενδοκρινολόγοι από τη Θεσσαλονίκη και ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κ. Γιάννης Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως «ο Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει πάντοτε όλες τις επιστημονικές εκδηλώσεις που άπτονται και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Από την εκδήλωση οι δάσκαλοι και οι γονείς μπόρεσαν να αντλήσουν πλούσιες πληροφορίες από τους αρμόδιους γιατρούς. Πέρα από την πάθηση επηρεάζεται όλος ο τρόπος ζωής των παιδιών με διαβήτη. Κάποτε το να υπάρχει παιδί με σακχαρώδη διαβήτη σε μια οικογένεια, αποτελούσε «βόμβα» στα θεμέλιά της. Στην εποχή μας υπάρχουν οι γνώσεις και οι δομές, ώστε το παιδί με διαβήτη να μεγαλώνει φυσιολογικά και χωρίς ψυχολογικά προβλήματα».

Ο κ. Δραμητινός πρόσθεσε πως ο σακχαρώδης διαβήτης αυξάνεται τραγικά τα τελευταία χρόνια. Αυτή την περίοδο ένα ποσοστό 7% του γενικού πληθυσμού πάσχει από την πάθηση και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, την καινούρια ελληνική πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο ενδοκρινολόγος και εκ των συντελεστών της χθεσινής εκδήλωσης κ. Κώστας Δεμισλής σημείωσε ότι «η εικόνα παγκόσμια και τοπικά είναι ότι ο νεανικός διαβήτης εξαπλώνεται λόγω των περιβαλλοντικών και οικονομικών καταστάσεων. Επίσης ρόλο παίζει και η εξάπλωση της παχυσαρκίας. Υπάρχουν σήμερα 20χρονοι νέοι που αρχίζουν να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, δηλαδή δεν έχουν απόλυτη έλλειψη της ινσουλίνης, όπως συμβαίνει στο διαβήτη τύπου ένα. Είναι τόσο μεγάλη η παχυσαρκία στους νέους που η ινσουλίνη δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες, ώστε να μειώσει το σάκχαρο στον οργανισμό τους».

Αναφερόμενος σε αυτές τις περιπτώσεις νέων είπε πως η αντιμετώπιση γίνεται, όπως στους ενήλικες. Μόνο που, αν εμφανιστεί  σακχαρώδης διαβήτης τύπου δύο σε πολύ νεαρή ηλικία, είναι επόμενο, ενδεχομένως, να έρθουν οι επιπλοκές πιο γρήγορα, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους νοσηλείας.

Η συμβολή της άσκησης

Στην πολύ θετική συμβολή που έχει η άσκηση στους διαβητικούς αναφέρθηκε στην ομιλία του ο καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας ΤΕΦΑΑ και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Θεοδωράκης.

«Είναι πολύ γνωστό ότι η άσκηση κάνει καλό στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου. Οι διαβητικοί ωφελούνται στην φυσική τους κατάσταση, στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα η άσκηση συμβάλλει και σε κάποιους ψυχολογικούς δείκτες και στην ποιότητα ζωής των διαβητικών, ώστε να ευχαριστιούνται και να απολαμβάνουν τη ζωή καλύτερα. Έχουμε εκτεταμένες έρευνες σήμερα που δείχνουν τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης σε όλες τις κατηγορίες ασθενειών, αλλά ιδιαίτερα στο διαβήτη. Δηλαδή ένας διαβητικός που θα γυμναστεί συστηματικά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί και μειώνει δραματικά τα επίπεδα της κατάθλιψής του, του άγχους του. Το άτομο γίνεται πιο ήρεμο, καθώς γυμνάζεται».

Ο ρόλος της εκπαίδευσης

Γονείς που βρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της πάθησης του παιδιού.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με διαβήτη κ. Δέσποινα Προκοπίου αναφέρθηκε στον αγώνα του γονιού τονίζοντας πως «ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, παρακολούθηση αρκετών ιατρών, εκπαίδευση και μέσα σε όλο αυτό το ζήτημα να μην ξεχνάμε ότι το παιδί δεν παύει να είναι παιδί. Μεγαλώνει απότομα και θα πρέπει να ακολουθεί ένα εντατικό και δύσκολο πρόγραμμα μέχρι το τέλος της ζωής του».

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη πρόσληψης ενδοκρινολόγου και διαβητολόγου στο Νοσοκομείο Βόλου. Τα περιστατικά καλύπτονται στην Α’ και Β’ Παθολογική, ενώ υπάρχουν και οι ιδιώτες ενδοκρινολόγοι. Ωστόσο θα πρέπει το Νοσοκομείο Βόλου να ενισχυθεί με τις αρμόδιες ειδικότητες γιατρών.

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την εξέταση των γιατρών και την προμήθεια των αναλωσίμων. Βέβαια αυτό έγινε μετά από διαρκείς προσπάθειες των συλλόγων γονέων.  Ωστόσο η ανασφάλεια δεν παύει να υπάρχει.

«Το κλειδί στο διαβήτη είναι η εκπαίδευση του γονιού και του παιδιού. Είναι το σημαντικότερο στο όλο το ζήτημα» είπε η κ. Προκοπίου.

Μία άλλη γονέας τόνισε πως, «όταν παρουσιάζεται ο διαβήτης στο παιδί, είναι δύσκολο να το δεχτεί και δεν είναι εύκολο να προσαρμοστεί στον καινούριο τρόπο ζωής. Γι’ αυτό και το βασικό είναι να υπάρχει σωστή διατροφή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το