Photo Gallery, Πολιτική

Εν μέσω συμπληγάδων η κυβέρνηση

 

Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος

 

Συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά σήμερα εν όψει τρόικας

 

ΑΘΗΝΑ, 9. Σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, προκειμένου να ενισχυθεί το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Εν όψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας και με την παραδοχή πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο μήνα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα σε διαφορετικές ημέρες, με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος εκτός απρόοπτου σήμερα θα έχει την πρώτη επαφή και εκτενή συνομιλία με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, μια συνάντηση που είχε «κλειδώσει» εδώ και μέρες.
Η συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά θα είναι η δεύτερη εντός δύο εβδομάδων (η πρώτη είχε γίνει προπαραμονή των Χριστουγέννων) και θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τις επόμενες ημέρες ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να στηρίξει βασικά νομοθετήματα που θεωρούνται από την τρόικα απαραίτητα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης που απέστειλε επιστολή στον κ. Παπαδήμο ζητώντας σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από την άφιξη της τρόικας.
Πάντως, ερωτηθείς την Κυριακή ο κ. Καρατζαφέρης για αυτή την επιστολή απάντησε «ουδέν σχόλιον».
Οι συναντήσεις αυτές υπό τον κ. Παπαδήμο, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς εάν θα υπάρξει και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες εν όψει και των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εν μέσω της απαίτησης της τρόικας για μια νέα εσωτερική υποτίμηση, τα νέα μέτρα που αναμένεται να ζητηθούν από τους πιστωτές μας, ώστε να εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση ως το 2015 με το μεγάλο πακέτο των 89 δις. ευρώ, θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.
Κύρια σημεία αιχμής που δοκιμάζουν και τη συνοχή της κυβέρνησης, είναι το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και κατά δεύτερον η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Μείζον πρόβλημα

 

Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση Παπαδήμου αναδεικνύεται η απαίτηση της τρόικας για μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η επόμενη δανειακή σύμβαση.Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, καλούν τον πρωθυπουργό να πει «όχι», διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ανάλογη ρύθμιση αν έρθει στη Βουλή, καθώς -με δεδομένη τη μέχρι στιγμής άρνηση των κοινωνικών εταίρων να συναινέσουν- παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης της κυβέρνησης. Μήνυμα ότι νομοθετική ρυθμιση που θα μειώνει τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή έστειλε μέσω του MEGA ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας: «Κάθε σκέψη για τη μείωση ή την κατάργηση του κατώτερου μισθού είναι κοινωνικά απαράδεκτη και επικίνδυνη γιατί οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Γι’ αυτό το ξεκαθαρίζω ότι αν έρθει στη Βουλή δεν θα το ψηφίσω». Ήδη, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Φαγκίσκος Παρασύρης και ο Θανάσης Οικονόμου, με άρθρο τους λένε κατηγορηματικά «όχι» στην κατάργηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Κατηγορηματικά αντίθετη με νέα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στα ψηφισθέντα για το 2012 είναι η ΝΔ που, σύμφωνα με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, εκτιμά ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα είναι έξω από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα να συζητήσει νέα μέτρα» και προσθέτει: «Εξάλλου, για το 2012 ο υπουργός Οικονομικών μας εγγυήθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και δεν πρέπει να υπάρξουν». Ο επίσης «γαλάζιος» βουλευτής Θόδωρος Καράογλου επισημαίνει: «Η απάντηση πρέπει να είναι «ως εδώ και μη παρέκει». Πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποτε κάποια πράγματα. Πρώτον δεν είναι προαπαιτούμενο από την τρόικα να προχωρήσουμε σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δεύτερον αν η κυβέρνηση θέλει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας τότε μπορεί να μειώσει το εξωγενές κόστος».

Επηρεάζουν και

οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

 

Να αποφύγουν μια τραυματική διχαστική ψηφοφορία στο εθνικό συμβούλιο του ερχόμενου Σαββατοκύριακου επιθυμούν όλες οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ. Το μπαλάκι είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου. Αν αποφασίσει να βάλει νερό στο κρασί της μεταβατικής διαρχίας όλα τα άλλα θα είναι εύκολα.
Ήδη, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης εκλογής του νέου προέδρου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Όλοι έχουν μιλήσει με όλους και είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια κοινή εισήγηση προς το εθνικό συμβούλιο. Οι διεργασίας έχουν χτυπήσει κόκκινο στο «στρατόπεδο» των προεδρικών. Πρώτον, περιμένουν την τελική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά, θέλουν να δουν αν θα υπάρχει υποψήφιος από τη δική τους πλευρά. Ήδη η Λούκα Κατσέλη έχει πει πως θα είναι υποψήφια αν της προταθεί από μέλη του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό πως ηγετικές φιλοδοξίες έχει και ο Χρήστος Παπουτσής ενώ ο Χάρης Καστανίδης έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.
Οι εξελίξεις στο  ΠΑΣΟΚ θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αν το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα διχαστεί, τότε οι βουλευτές, που θα χάσουν κάθε ελπίδα επανεκλογής, θα επιστρέψουν στις ατομικές στρατηγικές.
Ήδη περίπου δέκα προεδρικοί βουλευτές απειλούν με καταψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, πιστεύοντας πως η πολιτική τους καριέρα οδεύει προς το τέλος. Και θεωρούν ότι έτσι θα χτίσουν την υστεροφημία τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το