Κατηγορίες: Κόσμος

Εντολή να κυβερνήσει ζητεί η Κεντροαριστερά από τον ιταλό πρόεδρο

O Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο περιμένει τον ηγέτη του PD να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέλαβε και επίσημα τη σκυτάλη επιχειρώντας να βγάλει την Ιταλία από το μετεκλογικό χάος. Οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης, που είχαν ξεκινήσει την Τετάρτη με επαφές Ναπολιτάνο με τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, κορυφώνονται την Πέμπη οπότε και περνά τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το προεδρικό μέγαρο είχαν επισκεφθεί πρώτοι το πρωί της Τετάρτης οι πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας, Λάουρα Μπολντρίνι και Πιέτρο Γκράσο (οι οποίοι και είχαν ανακοινώσει λίγο νωρίτερα πως πρόκειται να μειώσουν τις μηνιαίες απολαβές τους κατά 30%).

Ακολούθησαν το απόγευμα συναντήσεις του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τον επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (Sel) και περιφερειάρχη της Απουλίας, Νίκι Βέντολα, καθώς και με τον επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας Επιλογή Πολιτών, και υπηρεσιακό πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Μόντι.

Την Πέμπτη ο ιταλός πρόεδρος πρόκειται να κάνει δεκτούς τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αναμένεται να ζητήσει από τον ιταλό πρόεδρο να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται πιθανώς να παρουσιαστεί στο προεδρικό μέγαρο μαζί με την Λέγκα του Βορρά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι δύο δυνάμεις θα ταχθούν υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις -εκτός του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S)- Ως εναλλακτική θα προτείνουν την άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Το Κίνημα 5 Αστέρων αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος συνεχίζει να αρνείται κάθε συνεργασία με τα λεγόμενα «παραδοσιακά κόμματα» και προειδοποιεί ότι θα διαγράψει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κινήματος που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ενδεχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί -εκτός απροόπτου- μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Βάζουν «ψαλίδι» στις απολαβές τους οι πρόεδροι Βουλής και Γερουσίας

Εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, και της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο, ανακοίνωσαν μιλώντας σε εκπομπή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre ότι πρόκειται να μειώσουν τις μηνιαίες απολαβές τους κατά 30%.

«Αποφασίσαμε να αρχίσουμε από τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εκτός από την μείωση των απολαβών μας θεωρούμε ότι και τα διαμερίσματα που μας παραχωρεί το Κοινοβούλιο καλό είναι να χρησιμοποιηθούν για θεσμικές δραστηριότητες της Βουλής και της Γερουσίας» δήλωσε η Μπολντρίνι.

Ο Μπέπε Γκρίλο κάλεσε την ίδια στιγμή τους νεοεκλεγέντες προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας να καλέσουν τα κόμματα να μην λάβουν την κρατική χρηματοδότηση για τα έξοδα των πρόσφατων εκλογών.

Με ένα κείμενο που ανάρτησε στο μπλογκ του ο Γκρίλο καλεί, επίσης, τον πρόεδρο τον Πιέτρο Γκράσο και την Λάουρα Μπολντρίνι να διευκρινίσουν αν η μείωση των απολαβών τους κατά 30% αφορά το σύνολο των αποδοχών τους ή μόνον τα επιδόματα εκτός του «κύριου μισθού» τους.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων υπενθυμίζει ότι η επίσημη πρόταση του κινήματος προβλέπει να μειωθούν οι απολαβές βουλευτών και γερουσιαστών από τα σημερινά 11.283 ευρώ μεικτά σε 5.000 ευρώ μεικτά και να αναρτώνται αναλυτικά στο Διαδίκτυο όλα τα έξοδα που αφορούν την πολιτική δραστηριότητά τους.

«Οι εκλεγμένοι μας [στην ιταλική Βουλή] το έχουν ήδη πράξει. Αν ο Γκράσο και η Μπολντρίνι πείσουν και τους υπόλοιπους βουλευτές και γερουσιαστές, θα εξοικονομηθούν 70 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο» καταλήγει ο Γκρίλο.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Απόψε η πανσέληνος Δεκεμβρίου: Στον ουρανό η «Ψυχρή Σελήνη» – Από πού πήρε το όνομά της

Η τελευταία πανσέληνος του έτους, η πανσέληνος Δεκεμβρίου 2023, θα φωτίσει τον χριστουγεννιάτικο ουρανό απόψε,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Αγνοείται επιβάτης κρουαζερόπλοιου που έπεσε στη θάλασσα καθως ταξίδευε για τις Μπαχάμες

Ένας 41χρονος άνδρας αγνοείται αφού έπεσε στη θάλασσα το Σαββατοκύριακο από κρουαζιερόπλοιο της Royal Caribbean…

26 Δεκεμβρίου 2023

Πακιστανός ξυλοκόπησε άνδρα μπροστά στο εγγόνι του

Στιγμές τρόμου έζησε ένας άνδρας ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από Πακιστανό μπροστά στο εγγόνι…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βγήκαν μαχαίρια στα Τρίκαλα – Στο Νοσοκομείο ένα άτομο

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στα Τρίκαλα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Τρικάλων, ένας ημεδαπός άνδρας,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός στο Βέλγιο για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε πλοίο – Επρόκειτο να εκραγεί με την άφιξή του

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι βελγικές Αρχές έπειτα από προειδοποίηση που έλαβαν τη Δευτέρα το…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ουσιαστικά μέτρα για τους πλημμυροπαθείς ζητά η ΛΑΣ Θεσσαλίας

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει: Οι συνεχείς κυβερνητικές ανακοινώσεις για δήθεν γρήγορη αποζημίωση…

26 Δεκεμβρίου 2023