Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εννιά έργα 4,5 εκ. ευρώ στη Σκιάθο

Το σχεδιασμό για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Σκιάθου ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού
Το σχεδιασμό για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Σκιάθου ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού

Το σχεδιασμό για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Σκιάθου ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Τα έργα αυτά εγκρίθηκαν μετά την αξιολόγηση των τεσσάρων Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νησιών της Θεσσαλίας (Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου και  Παλαιού Τρικερίου), με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός «μέσα σε ένα δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους ξεκινά τη χρηματοδότηση ενός στοχευμένου προγράμματος, που έχει ως στόχο την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής στα νησιά της Θεσσαλίας. Τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αποτελούν μια ελπίδα για τις περιοχές αυτές καθώς δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία όπως και νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους του ΕΣΠΑ στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νήσων, στην εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξή του, στην ενίσχυση του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού, στην προσβασιμότητα περιοχών κ.ά.

Πλέον είναι στο χέρι των νησιωτικών Δήμων να τρέξουν τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων και να έρθουν άμεσα τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες».

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Νίκος Πλωμαρίτης σημείωσε τα εξής: «Ως Δήμος Σκιάθου επιδιώξαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα αυτό έργα αναγκαία για το νησί μας, έργα αναπτυξιακά και ωφέλιμα στους πολίτες. Τα έργα αυτά βλέπουμε να εντάσσονται επί θητείας Κώστα Αγοραστού και τον ευχαριστώ για αυτό. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή όπου οι ΟΤΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα έργα αυτά του ΕΣΠΑ αποτελούν την μοναδική αξιόπιστη λύση για την ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος στο νησί μας. Πλέον το βάρος πέφτει στους Δήμους να ωριμάσουν τα έργα και να τα καταθέσουν εγκαίρως ώστε να προχωρήσει και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Τα σχέδια συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους των νήσων, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας που εκδόθηκε σύμφωνα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία–Στερεά Ελλάδα–Ήπειρος 2007-2013», και ειδικότερα του Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας 61, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή δέσμης διακριτών δράσεων για ειδικές περιοχές όπως οι νησιωτικές. Η συγχρηματοδότηση θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στο προσεχές διάστημα, εκδίδεται η σχετική πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αρχίσουν να υποβάλλονται διακριτά πλέον τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων από τους δικαιούχους τους, για να αξιολογηθούν για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όλα τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων πρόκειται να ενταχθούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. εντός του 2013.

Αναλυτικά για τη Σκιάθο τα έργα αυτά είναι: Αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο 72.000 ευρώ, δημιουργία θεματικών- ενημερωτικών οδηγών, μορφοποίησή τους σε εκδοτική μορφή και σήμανση Δήμου Σκιάθου με περιβαλλοντική- πολιτιστική πληροφορία 30.000 ευρώ, βελτίωση οδοστρώματος στην περιοχή Ξάνεμος (από το αεροδρόμιο έως την παραλία Ξανέμου) 425.000 ευρώ, βλετίωση οδοστρώματος στην περιοχή Τρούλος (από την επαρχιακή οδό έως τον ΧΥΤΑ) 400.000 ευρώ, ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων πλατείας και παιδικής χαράς Αγίας Τριάδας Δήμου Σκιάθου 300.000 ευρώ, βελτίωση και στέγαση παλαιού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του δημοτικού σταδίου Σκιάθου 300.000 ευρώ, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου 2.000.000 ευρώ, αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Κουκουναριών Σκιάθου 918.000 ευρώ και βελτίωση κτιριακών υποδομών και αύλειου χώρου παιδικού σταθμού Δήμου Σκιάθου 80.000 ευρώ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το