Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εννιά έργα 3 εκ. ευρώ στη Σκόπελο μέσω ΕΣΠΑ

Με το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Νησιών Θεσσαλίας
Με το πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Νησιών Θεσσαλίας

Το σχεδιασμό για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χθεσινή απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Τα έργα αυτά εγκρίθηκαν μετά την αξιολόγηση των τεσσάρων Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης των Νησιών της Θεσσαλίας (Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου και  Παλαιού Τρικερίου), με συνολικό προϋπολογισμό 10,5 εκ. ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους, ξεκινά μέσω του ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση ενός στοχευμένου προγράμματος, που έχει ως στόχο την υλοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής στα νησιά της Θεσσαλίας. Τα έργα που περιλαμβάνονται στα Ολοκληρωμένα Σχέδια στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νήσων, στην εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξή του, στην ενίσχυση του τουρισμού αλλά και του πολιτισμού, στην προσβασιμότητα περιοχών κ.ά. Πιστεύουμε ότι τα έργα αυτά, αποτελούν μια ελπίδα για τις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς όχι μόνο καλύπτουν άμεσες ανάγκες στα νησιά μας, αλλά και δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία όπως και νέες θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γιώργος Μιχελής τόνισε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ένταξη των έργων αυτών στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης. Τα έργα αυτά αποτελούν το μοναδικό τρόπο για να πραγματοποιηθούν υποδομές και επενδύσεις στο νησί μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό για την καλή συνεργασία που υπάρχει και για τη στήριξή του προς τα νησιά των Σποράδων».

Τα Σχέδια συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους των νήσων, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας που εκδόθηκε σύμφωνα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013», και ειδικότερα του Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας 61, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή δέσμης διακριτών δράσεων για ειδικές περιοχές όπως οι νησιωτικές. Η συγχρηματοδότηση θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Στο προσεχές διάστημα, εκδίδεται η σχετική Πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αρχίσουν να υποβάλλονται διακριτά πλέον τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων από τους Δικαιούχους τους, για να αξιολογηθούν για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όλα τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων πρόκειται να ενταχθούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. εντός του 2013.

Αναλυτικά για τη Σκόπελο τα έργα αυτά είναι: Ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας 830.000 ευρώ, ανάπλαση περιοχών Δήμου Σκοπέλου (ανάπλαση παιδικής χαράς Δ.Κ. Σκοπέλου, διαμόρφωση νέας παιδικής χαράς Δ.Κ. Γλώσσας, δημιουργία πολυχώρου αναψυχής και πρασίνου) 359.500 ευρώ, ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός πεζοδρομίων Τ.Κ. Ν. Κλήματος 550.000 ευρώ, αποκατάσταση καταθλιπτικών σωλήνων 350.000 ευρώ, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης 150.000 ευρώ, βελτίωση οδού προς Ι.Μ. Ευαγγελισμού 450.000 ευρώ, αποκατάσταση ΙΜ. Ταξιαρχών Γλώσσας 190.000 ευρώ, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Λουτρακίου 50.000 ευρώ, σήμανση πολιτιστικής- περιβαλλοντικής πληροφορίας 70.500 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το