Photo Gallery, Τοπικά

Ενημέρωση των δημοτών για τον Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων

 

Ενημερωτικό φυλλάδιο για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων,
Ενημερωτικό φυλλάδιο για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων,

Ενημερωτικό φυλλάδιο για το νέο Κανονισμό Λειτουργίας των Κοιμητηρίων, διανέμει από χθες στους πολίτες η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου Βόλου, προκειμένου όσοι επισκέπτονται τα κοιμητήρια να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους σε σχέση με τη λειτουργία των χώρων. Τα κοιμητήρια που ανήκουν στην ευθύνη της Διεύθυνσης Κοιμητηρίων είναι: Νέο Κοιμητήριο στη θέση «Κούκος», Αγ. Γεωργίου Ιωλκού, Αγ. Παρασκευής, Ν. Παγασών, Φυτόκου, Μελισσατίκων, Γλαφυρών και Ταξιαρχών. Στο τελευταίο, ως γνωστόν, πραγματοποιούνται μόνο εκταφές και οστεοφύλαξη.

Όπως τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χ. Τσαμπάζης «ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων αποβλέπει στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η διαρκής συνεργασία των δημοτών με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου».

Όσον αφορά τις ταφές-εκταφές και την οστεοφύλαξη, οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

-Στο ποσό των 250  ευρώ που πληρώνουν συμπεριλαμβάνονται τα τέλη για: α) τον ενταφιασμό, β) την τριετή ταφή, γ) την περιποίηση και την καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου.

-Αμέσως μετά τη συμπλήρωση τριετίας από τον ενταφιασμό έχουν υποχρέωση να κάνουν εκταφή ή να ζητήσουν παράταση, εφόσον τούτο επιτρέπεται. Μετά τη συμπλήρωση τριών χρόνων και εφόσον δεν έλθουν σε επικοινωνία με την Υπηρεσία μετά το πρώτο τρίμηνο, η Υπηρεσία του Κοιμητηρίου έχει το δικαίωμα μονομερώς να κάνει η ίδια την ανακομιδή. Τα οστά του ενταφιασθέντος, μετά την ανακομιδή, φυλάσσονται επί ένα χρόνο στο οστεοφυλάκιο και, μετά την πάροδο του ενός έτους, εφόσον δεν υπάρξει αναζήτηση από συγγενικά πρόσωπα, γίνεται η εναπόθεσή τους στο χωνευτήρι.

-Εάν κατά τη «δοκιμαστική» ανακομιδή δεν έχει αποστεωθεί ο νεκρός, παραμένει για άλλα δύο χρόνια ενταφιασμένος, θα πρέπει όμως με τη συμπλήρωση της διετίας ή νωρίτερα αν το επιθυμούν οι συγγενείς, να κάνουν νέα ανακομιδή, αλλιώς η Υπηρεσία χωρίς καμία ειδοποίηση θα ενεργήσει μονομερώς την εκταφή.

-Εάν επιθυμούν παράταση εκταφής (την οποία ζητούν με γραπτό αίτημά τους προς την Υπηρεσία)  μέχρι και τον τέταρτο χρόνο καταβάλλουν τα ανάλογα τέλη. Η «δοκιμαστική» ανακομιδή μειώνει σημαντικά τα μετέπειτα τέλη στην περίπτωση που απαιτηθεί παράταση του ενταφιασμού.

– Η εκταφή πληρώνεται άπαξ και όταν αυτή είναι οριστική. Η «δοκιμαστική» ανακομιδή δεν επιβαρύνει τους δημότες με τέλος.

-Μετά την εκταφή και σύμφωνα με την επιθυμία τους, την οποία και υποβάλουν γραπτά, η Υπηρεσία Κοιμητηρίων αποθέτει τα οστά στο χωνευτήρι ατελώς ή φυλάσσει τα οστά  μέσα σε ομοιόμορφες θήκες στα οστεοφυλάκια, καταβάλλοντας για κάθε χρόνο το ποσό που καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Δ.Σ.

 

Αφή καντηλιών – περιποίηση μνημείων

– Η αφή (άναμμα) των καντηλιών με χρέωση 10 ευρώ και η περιποίηση μνημείων με χρέωση 15 ευρώ γίνεται είτε από την Υπηρεσία, είτε από εργολάβο στον οποίο ανατίθεται με διαγωνισμό από την ίδια την Υπηρεσία. Οι συγγενείς του ενταφιασμένου πρέπει να ενημερώνουν την Διεύθυνση για την υπηρεσία που επιθυμούν να τους παρασχεθεί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι κλοπές καντηλιών, λουλουδιών, λαδιών, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων.

-Απαγορεύεται αυστηρά η αφή καντηλιών και η περιποίηση  μνημείων από άλλους ιδιώτες εκτός των στενών συγγενών του ενταφιασμένου.

Ανέγερση μνημείων

Απαγορεύεται  αυστηρά η ανέγερση μνημείων διαφορετικών από τον τύπο που ορίζει η Υπηρεσία. Τα μνημεία πρέπει να είναι ομοιόμορφα  από μάρμαρα λευκού χρώματος, με όρθιο σταυρό ή έμβλημα δηλωτικό του θρησκεύματος, και μαρμάρινες προθήκες με υαλοπίνακα διάφανο στην πρόσοψη.

Οικογενειακοί τάφοι

Παραχωρούνται χώροι για σύσταση οικογενειακού τάφου (έως δύο μνημείων) με την καταβολή σχετικού τέλους. Ανταλλαγή οικογενειακού τάφου από το παλαιό Κοιμητήριο Ταξιαρχών στο νέο Κοιμητήριο (περιοχή Κούκος) μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει νεκρός δικαιούχος προς ενταφιασμό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στα Κοιμητήρια στη θέση «Κούκος», Αγ. Γεωργίου Ιωλκού, Αγ. Παρασκευής και Ν. Παγασών δεν επιτρέπονται ταφές τις ακόλουθες Κυριακές και αργίες: 1η του έτους (Πρωτοχρονιά), 6 Ιανουαρίου, Θεοφάνεια, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου – εθνική επέτειος, Πάσχα, Δευτέρα του Πάσχα, 1η Μαΐου (Πρωτομαγιά), Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου – Κοίμηση της Θεοτόκου, 28η Οκτωβρίου – Εθνική Επέτειος, 6 Δεκεμβρίου – εορτή Αγίου Νικολάου- Πολιούχου της Πόλης, 25 Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα, 26 Δεκεμβρίου – 2η Ημέρα Χριστουγέννων.

Τις ημέρες που δεν επιτρέπονται οι ταφές γίνεται χρήση του ψυκτικού νεκρικού θαλάμου στο Κοιμητήριο στη θέση «Κούκος», με την καταβολή του προβλεπόμενου  δικαιώματος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Κοιμητηρίου. Τηλέφωνα: 24210-95720-1, fax: 2421095722, e mail: [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το