Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας

Ο στόχος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας
Ο στόχος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού η 1η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας (ΠΣΚΘ). Απώτερος στόχος είναι η στήριξη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας και ως εκ τούτου και της απασχόλησης, στη Θεσσαλία.  Η αρμοδιότητα του Συμβουλίου άπτεται και επί θεμάτων σχεδιασμού για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Μέλη του Π.Σ.Κ.Θ. είναι εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών, των αγροτικών ενώσεων, της επιστήμης και έρευνας, καθώς και σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

«Σχεδιάζουμε τη Στρατηγική της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας για τη Θεσσαλία και πρέπει να εξειδικεύσουμε «έξυπνα» τις αντίστοιχες παρεμβάσεις, με πρωταρχικό στόχο την άμεση ανάσχεση της φθίνουσας πορείας και συρρίκνωσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων και κατ’ ακολουθία την ανάσχεση της μείωσης της απασχόλησης και αύξησης της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός. «Στόχος είναι η εξωστρέφεια και η ανάπτυξη των εργασιών τους προς νέες ανταγωνιστικές δραστηριότητες και προϊόντα, βασιζόμενες στους τοπικούς πόρους και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας σε τεχνολογικούς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και φυσικούς / πολιτιστικούς πόρους», συνέχισε ο περιφερειάρχης.

Πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αναπληρωτής πρύτανης, συμμετέχοντας στο Συμβούλιο με την ιδιότητα του περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη και τα μέλη του Συμβουλίου Καινοτομίας για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο ρόλος γιατί έχει να κάνει με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν προγράμματα καινοτομίας και αντίστοιχες δράσεις, για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με τον κ. Αγοραστό και όλους τους φορείς ώστε μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, που λήγει η διορία, να καταθέσουμε στην Ε.Ε. μέσω της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας την καλύτερη δυνατή ατζέντα, για την απορρόφηση των κοινοτικών αυτών κονδυλίων.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς σημείωσε τα εξής: «Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι πρέπει να δώσουμε εμείς σαν δεξαμενή σκέψης, μια κατευθυντήρια γραμμή πάνω στην οποία θεσμικά ,αυτούς που εκπροσωπούμε θα τους οδηγήσουμε  στο να δημιουργήσουν δράσεις που να άπτονται μέσα στο πλάνο της καινοτομίας».

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου ΚΔ Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος τόνισε: «Σαν δεξαμενή σκέψης με στόχους και ρόλους και σύμφωνα με το θεσμικό μας ρόλο θα πρέπει να οργανωθούμε σε επίπεδο δουλειάς σε ομάδες ενεργοποιώντας τα μέλη».

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για θέματα σχεδιασμού του εθνικού προγράμματος περιόδου 2014-2020 (Σ.Ε.Σ.), την πορεία σχεδιασμού του Προγράμματος της Θεσσαλίας και τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα επί των θεμάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου.

Αντιπρόεδρος του ΠΣΚΘ ορίστηκε ο κ. Γρηγόρης Βλαχάκης ως εκπρόσωπος της Ε.ΣΥ.Ν.Ε. (Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το