Κατηγορίες: Τοπικά

Εμπορικός Σύλλογος στο Δήμο Ρ. Φεραίου

Η ίδρυση του Εμπορικού Συλλόγου Ρήγα Φεραίου αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο Βελεστίνου

Η ίδρυση του Εμπορικού Συλλόγου Ρήγα Φεραίου αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο Βελεστίνου μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και 50 περίπου ελεύθερων επαγγελματιών.

Στόχος της ίδρυσης του Συλλόγου θα είναι η καλύτερη και πιο οργανωμένη ενεργοποίηση σε διάφορα ζητήματα των επαγγελματιών, που στο Δήμο εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίζουν και τους 300. Αντίστοιχες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα.

Το πρώτο βήμα για τη δυναμικότερη και ουσιαστικότερη δραστηριοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να διεκδικούν την υλοποίηση των αιτημάτων τους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Δημαρχείο Βελεστίνου. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης ανήκει στη Δημοτική Αρχή, η οποία κινήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ενεργοποιήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από τη Δημοτική Αρχή εκφράστηκε η ικανοποίησή της, καθώς στη συνάντηση εκτιμάται ότι συμμετείχαν κοντά στους 50 ελεύθερους επαγγελματίες, στοιχείο που δείχνει τη διάθεσή τους να δραστηριοποιηθούν και να αναζητήσουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών είναι πολλά και ποικίλα. Πέρα από τον εντοπισμό των προβλημάτων, ο στόχος πρέπει να είναι και η επίλυσή τους.

Ως Δημοτική Αρχή αναγνωρίζουμε την ανεκτίμητη συμβολή του κλάδου στην εξέλιξη της τοπικής οικονομίας, στην αύξηση του τοπικού ακαθάριστου προϊόντος, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στη δημιουργία ενός πνεύματος εξωστρέφειας και καινοτομίας που συνεπάγεται η δράση του ελεύθερου επαγγελματία. Αυτόν τον κλάδο εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε και να τον βγάλουμε από το τέλμα. Σε αυτή τη νέα αρχή μόνο με τη μεταξύ μας συνεργασία και αλληλοστήριξη μπορούμε να το πετύχουμε».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρθηκαν σε διάφορα ζητήματα. Κεντρική απαίτηση αποτέλεσε η σύσταση του Εμπορικού Συλλόγου Ρήγα Φεραίου, ώστε να υπάρχει μια ομπρέλα προστασίας.

Η δήμαρχος κ. Λαΐτσου δεσμεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή θα κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και θα σταθεί αρωγός στο εγχείρημα για την ίδρυση του Συλλόγου.

Όπως ανέφερε η ίδια μετά τη λήξη της συνάντησης, «είμαστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των υπόλοιπων ομοειδών κλάδων για να συμμετάσχουν στη συνάντηση. Στην περιοχή μας δραστηριοποιούνται πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες και σε διάφορους τομείς που με σεβασμό σε αυτό που κάνουν, δίνουν καθημερινό αγώνα για την οικονομική επιβίωση της επιχείρησής τους. Ως Δήμος αναγνωρίζουμε τη δύσκολη θέση που βρίσκονται. Γιατί η οικονομική κρίση προκάλεσε ανεπανόρθωτα πλήγματα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ιδιαίτερα όμως στους ελεύθερους επαγγελματίες οι επιπτώσεις είναι άμεσες, επώδυνες και αναστρέψιμες μόνο με πολύ μεγάλο κόπο και λήψη δραστικών μέσων.

Η μείωση της κατανάλωσης επέφερε πτώση του τζίρου και των πωλήσεων που συνδυάστηκε και με την πιστωτική ασφυξία, καθώς οι τράπεζες δεν δανειοδοτούσαν. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η κατάσταση αυτή πήρε δραματικές διαστάσεις καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να διακόψουν οριστικά την επαγγελματική τους δραστηριότητα, βγαίνοντας στην ανεργία, χωρίς ούτε μια μικρή οικονομική βοήθεια από το κράτος με τη μορφή επιδόματος, την οποία τώρα προωθεί η σημερινή κυβέρνηση».

Η ίδια πρόσθεσε πως «ως Δήμος ξεκινούμε τις διαδικασίες για την καλύτερη οργάνωση του συλλόγου και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα θα έχουμε επαφές και με τους ελεύθερους επαγγελματίες των υπόλοιπων διαμερισμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά».

Η ΕΣΕΕ

Τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξετάζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ΑΤΜΕ μπορεί να προέλθει αμέσως απ’ τη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών, καθώς έστω και μια απ’ αυτές μπορεί να αποτελέσει τη βάση του εγχειρήματος και να μετεξελιχθεί, σε μία εξειδικευμένη Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, χωρίς προβλήματα και βάρη.  Βασικός στόχος του εγχειρήματος θα είναι η συγκέντρωση – συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης η άμεση παροχή εγγυημένων μικρό-δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ΕΣΕΕ αναφέρει πως ο νέος φορέας θα μπορέσει να δημιουργήσει τα δικά του νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι στο παρελθόν έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα  της «Τειρεσίας ΑΕ», να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια, να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητάς τους. Η εν λόγω τράπεζα  θα έχει μικρό λειτουργικό κόστος με τη χρήση outsourcing τραπεζικών εργασιών, ενώ οι δομές των Συνεταιριστικών Τραπεζών και των Παραγωγικών Φορέων, όπως της ΕΣΕΕ με τους 285 Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν έτοιμα σημεία για τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου υποστήριξης των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή Β΄ Λουκά (video)

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

29 Σεπτεμβρίου 2024

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024