Οικονομία, Πρώτο Θέμα (old)

Εμπλοκή στο φόρο ακινήτων – Μετατέθηκε μία εβδομάδα η κατάθεσή του στη Βουλή

7851F544FA218804A46A8B9F03EF5558
Μία εβδομάδα παράταση πήρε η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου για τα ακίνητα. Ο λόγος ότι η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου νομοσχεδίου ακόμη δεν το έχει ετοιμάσει λόγω του ότι υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να κοστολογηθούν προκειμένου τα έσοδα του κράτους από το νέο φόρο ακινήτων να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 2,65 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μετά τον προϋπολογισμό του κράτους. Μάλιστα όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στο συγκεκριμενο νομοσχέδιο θα περάσουν και διατάξεις που έχουν να κάνουν με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.
Μία από αυτές τις διατάξεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής του νέου φόρου. Για το 2014 ο φόρος θα πληρωθεί από τον Ιούνιο έως τα τέλη του επόμενου έτους σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ για το 2015 ο φόρος θα αποπληρώνεται σε 9 μηνιαίες δόσεις.
Πάντως, η νομοθεσία που θα επιβάλει διπλό φόρο στα ακίνητα αναμένεται να προσβληθεί με κάθε νόμιμο μέσο στα ελληνικά και στα διεθνή δικαστήρια όπως ανακοινώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση της ιδιοκτησίας και ενόψει της κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού σχεδίου νόμου, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών επισημαίνει την πενταπλή, κραυγαλέα και βάναυση αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων του νέου διπλού φόρου στην ακίνητη περιουσία και τονίζει ότι η καταβολή του είναι αντικειμενικά αδύνατη, ιδιαίτερα από τους ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων με τις τεράστιες αντικειμενικές αξίες και τιμές ζώνης και τα μηδενικά εισοδήματα».

«Για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας τόσον εκείνων που επέβαλαν τις νέες ρυθμίσεις, όσων και όλων εκείνων που τις ανέχονται και θα τις ψηφίσουν, υιοθετήθηκε το καταστροφικότερο σενάριο ετήσιας φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο σχεδιασμός του οποίου, εκτός του ότι θα οδηγήσει σε μέγα δημοσιονομικό «Βατερλώ», παραβιάζει προκλητικά πέντε θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας», σημειώνει ακόμη η Ομοσπονδία.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το