Photo Gallery, Τοπικά

Εμπλοκή στην ανάπλαση της Ευαγγελίστριας

 

Εμπλοκή στα έργα ανάπλασης της Ευαγγελίστριας

 

Μετά την προσφυγή που έγινε στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων


Για δύο τουλάχιστον μήνες αναβάλλονται τα έργα, ανατρέποντας τα σχέδια του Δήμου

Ανατροπή στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση της Ευαγγελίστριας. Χθες η Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση έγκρισης κατεδάφισης του τοιχίου στον περίβολο της εκκλησίας, μέχρι να αποφανθεί το αρχαιολογικό συμβούλιο της 7ης Εφορείας, στο οποίο απευθύνθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κ. Χαλέβας, ο οποίος ζήτησε να χαρακτηριστεί διατηρητέα η πλατεία στο σύνολό της.

Η εξέλιξη αναβάλει τα έργα τουλάχιστον για δύο μήνες, ενώ ο Κ. Χαλέβας απειλεί με μηνύσεις στελέχη της Δημοτικής Αρχής και ειδικότερα τον κ. Μαβίδη. Την ίδια ώρα, η παράταξη του κ. Μ. Πατσιαντά «Δρόμοι Συνεργασίας» δεν θα διαφωνούσε με την απένταξη του έργου ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελιστρίας εφόσον το επιθυμούν οι κάτοικοι της περιοχής και χθες σε συνέντευξη Τύπου η Δημοτική Αρχή Βόλου κατηγορήθηκε για παραπλάνηση της κοινής γνώμης και απουσία σχεδιασμού.

 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ο κ. Πατσιαντάς και τα στελέχη της παράταξής του ζήτησαν χθες από τη Δημοτική Αρχή να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους πολίτες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Χαλέβας τον ενημέρωσε για την απόφαση της ΕΠΑΕ και την απόφασή του να προσφύγει στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γνωμοδοτήσει.

Η παράταξη του κ. Πατσιαντά πρότεινε ήπιες παρεμβάσεις στην πλατεία, με αλλαγή μελέτης, παρεμβάσεις στους δρόμους γύρω από την Ευαγγελίστρια και τονίστηκε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η κυκλική κίνηση των οχημάτων γύρω από την πλατεία.

«Το θέμα δεν πρέπει να σέρνεται ούτε να δίνονται μάχες χαρακωμάτων» με συνεντεύξεις όπως αυτή των δημοτικών συμβούλων της Ν. Ιωνίας τη Δευτέρα. Πρέπει να γίνει ουσιαστικός διάλογος και όχι με τεχνητά επιχειρήματα όπως αυτά που επικαλείται η Δημοτική Αρχή περί άρνησης της περιφέρειας να αλλάξει την μελέτη. Δεν μας πείθουν, ότι τάχα εάν απενταχθεί το έργο, θα χαθούν τα χρήματα». Όπως δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς προαπαιτούμενο για τις αλλαγές στην Ευαγγελίστρια είναι η συναίνεση των πολιτών, η οποία δεν πρέπει να «καπελώνεται».

«Εάν οι πολίτες θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει με τον τρόπο που αποφασίστηκε αυτό το έργο, τότε να μην εκτελεστεί».

Επίσης δήλωσε ότι ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, που επίσης για μια ακόμη φορά χθες τάχθηκε υπέρ του έργου, βιάστηκε να στηρίξει τις αποφάσεις του Δημάρχου Βόλου και του Μητροπολίτη. Ο κ. Πατσιαντάς εκτίμησε πως αν δεν γίνει η ανάπλαση της Ευαγγελίστριας υπάρχει τρόπος να μη χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις που έχει ανάγκη η πόλη.

Ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν την Κυριακή έξω από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, εις βάρος πολιτικών προσώπων,  είπε, όμως, ότι δεν μπορούν να τα χρεώνονται όλοι οι πολίτες.

Ο κ. Γ. Μολοχίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και τόνισε πως ο αντιδήμαρχος κ. Λαμπρινίδης παραπλανά την κοινή γνώμη όταν δηλώνει ότι οι μειοψηφίες του πρώην Δήμου Νέας Ιωνίας συμφώνησαν με τις παρεμβάσεις – με εξαίρεση τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – ή συμμετείχαν σε διαβούλευση.

Ο κ. Μολοχίδης πρότεινε να αξιοποιηθεί η πλατεία ώστε να χρησιμοποιείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, ενώ εκτίμησε ότι στα αρνητικά του έργου συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι από τις 66 θέσεις στάθμευσης που προβλέπεται να δημιουργηθούν, οι 30 θα είναι μέσα στον πεζόδρομο που προβλέπεται στην οδό Βολίδη.

«Εναντιωνόμαστε στην καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει», δήλωσε ο σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» κ. Θωμάς Κλημόπουλος που έφερε παραδείγματα άλλων αναπλάσεων μέσα στην πόλη, οι οποίες κατέληξαν να καταστρέψουν τους φυσικούς χώρους, όπως για παράδειγμα η πλατεία του Αγ. Νικολάου, η πλατεία Ελευθερίας και η πλατεία της Μεταμόρφωσης.

Τέλος, ο σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Ν. Ιωνίας κ. Κώστας Λαγός, διερωτήθηκε με ποιο τρόπο θα γίνει το έργο αφού οι κάτοικοι είναι αντίθετοι. «Θα φέρουν τα ΜΑΤ και θα καταστείλουν τις διαμαρτυρίες», αναρωτήθηκε.

 

Το ιστορικό της αναστολής

Ο κ. Χαλέβας είπε ότι έχει απευθυνθεί στην 7η Εφορεία για να χαρακτηριστεί διατηρητέα η περιτοίχιση της Ευαγγελίστριας και του απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αν δεν κατατεθεί καθολικό αίτημα που να περιλαμβάνει την πλατεία, την  εκκλησία και την περιτοίχιση. Το αίτημα κατατέθηκε και θα απαντηθεί σε δύο μήνες, ενώ η προϊσταμένη της Εφορείας κ. Άσπα Ντίνα ενημέρωσε τον κ. Χαλέβα πως θα παραπέμψει το αίτημα και στο ΚΑΣ. Όπως είπε ο ίδιος, αν το αίτημα δεν απαντηθεί σε δύο μήνες, θα θεωρηθεί ότι ο χώρος δεν είναι διατηρητέος.

Χθες στην ΕΠΑΕ ασκήθηκε από μέλη της κριτική στη Δημοτική Αρχή, που άρχισε τα έργα χωρίς άδεια κατεδάφισης και χωρίς τροποποίηση εγκεκριμένου σχεδίου πόλης, ενώ ο κ. Χαλέβας δήλωσε πως οι εκπρόσωποι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου παραδέχτηκαν ότι η περιτοίχιση είναι από πέτρα και μπετό.

 

Ο Κ. Χαλέβας

Μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, ο κ. Κώστας Χαλέβας δήλωσε σε επιθετικούς τόνους απέναντι στη Δημοτική Αρχή: «Επιτέλους  η  λασπολογία  όλων  αυτών  που  ντρέπονται  να  κυκλοφορήσουν  στη  Νέα  Ιωνία  μετά  από  τα  όσα  είπανε  για  τους  κατοίκους  της  Νέας  Ιωνίας  τους  επεστράφησαν.

Οι  πρόσφατες  αποφάσεις  έρχονται  να  τους  διαψεύσουν  για  τις  όσες  αναληθείς  δηλώσεις  δημοσιεύσανε.

Ο  περιβόητος  τοίχος  του  προαύλειου   χώρου  της  Ευαγγελιστρίας  ως  δια  μαγείας  από  τσιμεντόλιθους,  που  μετά  μανίας  ισχυριζόντουσαν  έγινε  από  πελεκητές  ορθογωνισμένες  πέτρες  και  μπετό, όσο  για την  εγκεκριμένη  μελέτη  από  την  Ε.Π.Α.Ε.  καμιά  σχέση  δεν  έχει με  το  επιχειρούμενο  έργο  στην  πλατεία  Ευαγγελιστρίας, ενώ  άδεια  κατεδάφισης  δεν εκδίδεται  όπως  προβλέπεται  από  τη  νομοθεσία  εάν  δεν  προηγηθεί  έγκριση  του  υπουργείου  Πολιτισμού.

Από τη  στιγμή  που  τους  κατατέθηκε  φάκελος  με  700  υπογραφές  για  ανακήρυξη  συνολικά  του  μνημείου  του  προαύλιου  χώρου  και της  περιτοίχισης  ως  διατηρητέου  είναι  απαραίτητη  προϋπόθεση  μεταξύ    των  υπηρεσιών  που  θα  αποφανθούν  να  είναι  η  Εφορεία  Νεοτέρων  Μνημείων   και  φυσικά  το  Υπουργείο  Πολιτισμού .

Συμπληρωματικά  οι  λασπολόγοι  θα  έπρεπε  να γνωρίζουνε  ότι  σύμφωνα  με  τις  νομοθετικές  διατάξεις  σε  περίπτωση ένστασης  για  όποια  κατεδάφιση  επιχειρείται  εάν  έστω  και  ένα  άτομο  από  την  Ε.Π.Α.Ε.  έχει  τις  επιφυλάξεις  ως  προς  την κατεδάφιση  υποχρεούμαστε  από  το  Νόμο  να  αποστείλουμε  το  φάκελο  στη  Διεύθυνση  Πολεοδομικού  Σχεδιασμού  Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Καλώ  τον  κ. Μαβίδη  τον  τιμητή  του  συγκεκριμένου  έργου  έστω  και  σήμερα  σε  δημόσιο  διάλογο.

Ζητούμε   να  μας  προσκομίσει  την  έγκριση  του  υπουργείου  Πολιτισμού την  άδεια  κατεδάφισης  που  κατόπιν εορτής  προσπαθούνε  να  εκδώσουνε  μετά  την  επιχειρούμενη  παράνομη  κατεδάφιση  και  την  τροποποίηση  σχεδίου  του  οικοδομικού  τετραγώνου.

Όσο  για  την  συκοφαντική  προσωπική  δυσφήμηση  θεωρώ  ότι  στα  αρμόδια  δικαστήρια  θα  δοθούνε  οι απαιτούμενες  διευκρινίσεις».

 

Κάτοικοι της Ν. Ιωνίας

Κάτοικοι της Νέας Ιωνίας με ανακοίνωσή τους που απευθύνεται στους δημοτικούς συμβούλους του Βόλου τονίζουν:

«Αγαπητοί κύριοι θα πρέπει να κοιτάξετε τον κόσμο που σας στήριξε στη Νέα Ιωνία στα μάτια και να του μιλάτε και όχι να ντρέπεστε και να κρύβεστε πίσω από μικρόφωνα και τηλεοράσεις. Τους δρόμους που περπατήσατε προεκλογικά στη Νέα Ιωνία τους ξεχάσατε πολύ γρήγορα. Επίσης θα θέλαμε να μη μας θεωρείται πρόβατα και ότι καθοδηγούμαστε. Έχουμε και εμείς άποψη όπως άποψη είχαμε και όταν σας εκλέξαμε. Τότε λοιπόν δεν μας θεωρούσατε πρόβατα και μας καλούσατε για την ψήφο μας; Γι’ αυτό και εμείς  θα σας στείλουμε στα σπίτια σας στις επόμενες εκλογές. Γιατί τα πρόβατα τα έφαγε ο λύκος», αναφέρει η ανακοίνωση και τονίζει το ιστορικό της αναβολής των έργων. «Δήμαρχε και Σύμβουλοι είμαστε πάνω από 150 άνθρωποι γραφικοί και παραδοσιακοί στη Νέα Ιωνία και είμαστε σταθεροί στα πιστεύω μας κάτι που δεν χαρακτηρίζει κάποιους από τους συνεργάτες σας που μας θυμίζουν τα νερά της Χαλκίδας που πάνε μια αριστερά και μια δεξιά.

Τώρα λοιπόν ζητάτε μετά από όλα αυτά συνάντηση και τονίζεται ότι τόσο καιρό κρυβόμαστε, απλά να σας υπενθυμίσουμε ότι στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που κάναμε δεν παραβρέθηκε κανένας σας, γι’ αυτό λοιπόν περιμένουμε την πρόσκλησή σας κ. Μαβίδη, κ. Κοκκινάκη, κ. Καουνά, κ. Λαμπρινίδη και κ. Δήμαρχε Βόλου».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το