Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Εμπειρίες μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας σε γερμανικές επιχειρήσεις

Από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας προσφορά υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες

 

Βρέθηκαν για τρεις εβδομάδες στη Γερμανία, όπου εργάστηκαν σε βιομηχανίες και επιχειρήσεις προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, αλλά και αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες για το εργασιακό περιβάλλον στην πλέον αναπτυγμένη αυτήν την περίοδο χώρα της Ευρώπης. Περίπου 25 μαθητές της Γ’ Τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εισήλθαν για λίγες ημέρες στο χώρο εργασίας και μάλιστα της Γερμανίας, ανοίγοντας παράλληλα «παράθυρο» για μελλοντική τους μετανάστευση, αν τα πράγματα στην Ελλάδα παραμένουν δύσκολα. Η αποτελεσματικότητα, η πειθαρχία και οι προηγμένες εγκαταστάσεις ήταν μεταξύ των στοιχείων που τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Οι μαθητές επέστρεψαν στην Ελλάδα, πλούσιοι σε εμπειρίες, πιο ώριμοι για την αντίληψη που έχουν για ένα εργασιακό περιβάλλον, αλλά και πιο αποφασισμένοι να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις, ώστε να διεκδικήσουν με καλύτερους όρους την εύρεση μιας εργασίας εντός ή εκτός Ελλάδας.

Το ταξίδι των μαθητών στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Βρέμης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Leonardo Da Vinci» που συμμετέχει το σχολείο, το οποίο εδώ και δώδεκα χρόνια προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές, δηλαδή να εργαστούν στη Γερμανία.

Τα έξοδα της μετακίνησης, της στέγασης και της σίτισης ήταν όλα καλυμμένα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οι μαθητές μετακινούνταν κάθε πρωί στις βιομηχανίες, όπου εργάζονταν για οκτώ ώρες σε τομείς που ήδη παρακολουθούν στο σχολείο, όπως στη γραφιστική, τη μηχανολογία, τα δομικά έργα.

Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νίκος Μπαλαμώτης ανέφερε πως «στόχος του προγράμματος ήταν η απόκτηση επαγγελματικών εμπειριών για να διευκολυνθούν οι μαθητές στην εύρεση εργασίας εντός και εκτός Ευρώπης. Μάλιστα έλαβαν ένα ευρωδιαβατήριο κατάρτισης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και ανά πάσα στιγμή οι εργοδότες μπορούν να εξετάζουν τα προσόντα των αποφοίτων μας».

Συμπλήρωσε ότι στα επαγγελματικά σχολεία της Γερμανίας οι μαθητές φοιτούν στο σχολείο δύο ημέρες την εβδομάδα και τις άλλες τρεις εκπαιδεύονται σε χώρους παραγωγής, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. 

Στη Γερμανία ταξίδεψαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα δύο ομάδες μαθητών. Η πρώτη που αποτελούταν από οκτώ μαθητές ταξίδεψε την περίοδο 15 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη ομάδα με 16 μαθητές ταξίδεψε στη Γερμανία το διάστημα 12-24 Νοεμβρίου.

Πλούσιες εμπειρίες 

Η Νεφέλη Βούλγαρη, με ειδίκευση στη γραφιστική, μας είπε πως εργαζόταν στον τομέα των μακετών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Ήταν μια πολύ σημαντική εργασιακή εμπειρία και μου έκανε εντύπωση η πειθαρχία και η αποτελεσματικότητα των Γερμανών εργαζομένων» σημείωσε, ενώ η συμμαθήτριά της Μαρία Κοντοζήση, που επίσης προέρχεται από τον τομέα της γραφιστικής, τόνισε την ποιότητα των μηχανημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί. Στο ερώτημα πάντως αν θα ήθελε να εργαστεί στη Γερμανία, μας είπε «δεν θέλω να φύγω από τη χώρα μου».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης εργάστηκε μαζί με ένα Γερμανό υδραυλικό κάνοντας επισκευές στα σπίτια. «Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία η εργασία μου σε μια γερμανική επιχείρηση. Πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι και προχωρούσαμε σε επισκευές που είναι παρόμοιες με αυτές που προκύπτουν στην Ελλάδα. Βέβαια τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, ήταν πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα».

Ο Βασίλης Μπακάλης εργάστηκε επίσης ως υδραυλικός κάνοντας εργασίες στα σπίτια. «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τους Γερμανούς εργαζόμενους. Δεν θα είχα πρόβλημα να εργαστώ πάλι στην ίδια εταιρεία μελλοντικά. Πάντως στη Γερμανία λόγω της αυξημένης παραγωγής έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Η συνεννόηση γινόταν στην αγγλική γλώσσα».

Παίρνοντας το λόγο ο Νίκος Παπαβλάχος τόνισε πως εργάστηκε στην ειδικότητα «μηχανικός αυτοκινήτων» στη Μερσέντες. «Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και θα ήθελα να εργαστώ ξανά εκεί. Στο χώρο εργασίας υπήρχε απόλυτος σεβασμός. Στην εργασία μας φτιάχναμε ρόδες, περνούσαμε λάστιχα, φρένα, προφυλακτήρες. Το διάλειμμα γινόταν στις 12 το μεσημέρι, όπου τρώγαμε κάτι, και μετά συνεχίζαμε».

Ο Χαράλαμπος Πινακάς, από τον τομέα της γραφιστικής, εργάστηκε σε τυπογραφείο. «Ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η εμπειρία για μένα και το μέλλον μου. Γιατί έτσι κατάλαβα πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον που σκοπεύω να ενταχθώ».

Από την πλευρά της η Αποστολία Διαμαντή ανέφερε πως θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, αν την προσφερόταν μια θέση εργασίας στη Γερμανία, τώρα που είδε το όλο περιβάλλον.

Οι μαθητές 

Οι μαθητές που εργάστηκαν στη Γερμανία (σε ποια εταιρεία και πόλη) είναι οι εξής:

Γραφίστες: Μαρία Κοντοζήση και Γλυκερία Μπουντουργιάννη στην εταιρεία RASCH, στην πόλη Bramsche, Αποστολία Διαμάντη στην Kalle GimbH, στην πόλη Bersenbruck, Νεφέλη Βούλγαρη στο Kalle, στην πόλη Bersenbruck, Χαράλαμπος Πινακάς στο OELKERS, στην πόλη Quakenbruck.

Οχημάτων: Ερμής Ζέρε στην VW, στην πόλη Quakenbruck, Νίκος Παπαβλάχος στη Mercedes, στην πόλη Quakenbruck, Βικτωρία Καραΐσκου και Μιχαήλ Κουσκουρίδας στη VW, στην πόλη Bersenbruck,  Παναγιώτης Αποστολίδης στη Mersedes, στην πόλη Bersenbruck, Αποστόλης Μπότας στη Mersedes, στην πόλη Bersenbruck.

Δομικών έργων: Αποστολία Κομνηνού στο Τεχνικό Γραφείο Hettwer GBR.

Μηχανολόγοι: Προκόπης Κουστοσπύρος στη LEAR, Χριστόφορος Τζίμας στη LEAR, Βασίλης Μπακάλης στη Huelsmann, Χαράλαμπος Κολοκοτρώνης στη Huelsmann.

Συνοδοί καθηγητές: Νίκος Μπαλαμώτης και Γιάννης Γεωργατζής.

Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν οι εξής μαθητές: Θεόδωρος Μαραγκόπουλος στη SEGLER, στην πόλη Berge, Γιώργος Θεοδωρίδης στη SEGLER, στην πόλη Berge,  Μιχάλης Τζάλλας στη HR Heizung, Παρασκευή Κιτσιτζιόγλου στην OELERS,  Μαρία Βαφίνη στην OELERS, Σπύρος Πολυμέρου στην Huelsmann, Αντώνης Λουκάς στην Huelsmann, Λευτέρης Βάτσιος στην VW – Janning.

Συνοδοί καθηγητές ήταν οι κ.κ. Νίκος Μπαλαμώτης και Γιάννης Τσοκανάκης.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άννα Βίσση: Η αφιέρωση στον Δημήτρη Κόκοτα στη συναυλία της – Η συγκίνηση της συζύγου και της αδερφής του

O Δημήτρης Κόκοτας παραμένει στο νοσοκομείο, επτά μήνες μετά το έμφραγμα που υπέστη στις πρόβες…

7 Οκτωβρίου 2024

Όλα για το στοίχημα μπάσκετ!

Πέρυσι το καλοκαίρι και στα πλαίσια των τεράστιων και πολλαπλών αλλαγών που προχώρησε η ομάδα,…

7 Οκτωβρίου 2024

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες μυοχαλαρωτικού φαρμάκου

Την ανάκληση παρτίδων μυοχαλαρωτικού φαρμάκου, που χορηγείται σε αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις, ανακοίνωσε ο Εθνικός…

7 Οκτωβρίου 2024

Αρώματα για το φθινόπωρο: Πώς να επιλέξετε το άρωμα που μας εμπνέει κατά τη διάρκεια της σεζόν

Το φθινόπωρο είναι μια από τις πιο όμορφες και εμπνευσμένες εποχές, όταν η φύση ντύνεται…

7 Οκτωβρίου 2024

Σύντομα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Vouchers 1000 ευρώ για την ψηφιακή στήριξη των επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τον Daniel

Εποικοδομητική συνάντηση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αναστασίου – Επί…

7 Οκτωβρίου 2024

Γιώργος Μαζωνάκης: Κατέθεσε δύο αγωγές κατά της αδερφής του – «Ολα εδώ πληρώνονται»

Ο Γιώργος Μαζωνάκης κατέθεσε δύο αγωγές για την υπόθεση με την αδερφή του, όπως γνωστοποίησε…

7 Οκτωβρίου 2024