Οικονομία

Εμμένει η κυβέρνηση στις αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά

Μεταξύ των οποίων και το αυτόφωρο, υπό προϋποθέσεις

Στις αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μεταξύ των οποίων και το αυτόφωρο, υπό προϋποθέσεις, εμμένει ο υπουργός Οικονομικών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μετατροπή του αδικήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ, σε διαρκές, με τη δυνατότητα αυτόφωρης σύλληψης, υπό προϋποθέσεις και σε ορισμένες συνθήκες.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων», επισημαίνοντας πως «υπάρχει μία ομάδα, η οποία συστηματικά φοροδιαφεύγει και η οποία χρησιμοποιεί, σήμερα, τις διατάξεις του νόμου, για να μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της».

«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, νομίζω ότι υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση ατιμωρησίας στη χώρα μας γύρω από τα αδικήματα αυτά, κάτι που κάποτε πρέπει να τελειώνει. Και αυτός είναι ο σκοπός του νομοσχεδίου», διεμήνυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τόνισε ακόμη πως για πρώτη φορά συστηματοποιείται η εκπόνηση και εκτέλεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής με τριετή ορίζοντα, με ετήσιους συγκεκριμένους ποσοτικοποιημένους στόχους, που θεσμοθετείται στο πλαίσιο μιας Διυπουργικής Ομάδας, που θα το παρακολουθεί.

Επιπλέον, επισήμανε πως προτείνεται η δημιουργία του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα, με οριζόντια αρμοδιότητα συντονισμού όλων των υπηρεσιών, που ασχολούνται με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα ευρύτερα.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε πως θα υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης συμψηφισμού οφειλών προς το Δημόσιο ή οφειλών του Δημοσίου, κάτι το οποίο συνιστά πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μία σειρά από νομοθετικές διατάξεις που αφορούν στο ΣΔΟΕ και σε τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του ΦΠΑ για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, προτείνεται και η άρση του φορολογικού απορρήτου και η δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών πάνω από ένα ύψος και πάνω από μία χρονική διάρκεια, που ο φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, τη δημοσιοποίηση αυτών των ονομάτων και ταυτοχρόνως μία διαδικασία διάκρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ανεπίδεκτης είσπραξης ή μη, χωρίς τη διαγραφή χρεών.

Καταλήγοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε «τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν και ανταποκρίνονται στα αιτήματα, τα οποία έχει η κοινωνία αλλά και η πραγματικότητα, την οποία αντιμετωπίζουμε».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το