Κόσμος

Ελπίδες για κυβέρνηση στην Ιταλία παρά την καταστροφή της Κεντροαριστεράς

Ιταλία

Η αναγκαστική επανεκλογή του Ναπολιτάνο στην ιταλική προεδρία ακολουθεί μεν τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς αλλά ενισχύει τις προοπτικές για κάποιου είδους σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ιταλός πρόεδρος ανοίγει τη Δευτέρα τα χαρτιά του, παρουσιάζοντας «με ποιες συνθήκες» αποδέχθηκε την παραμονή στο Κυρηνάλιο και αναμένεται να κινήσει σύντομα τις διαδικασίες. Βράζει το PD μετά την απομάκρυνση Μπερσάνι, με τον Ματέο Ρέντσι να ζητά κυβέρνηση ενός έτους για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Ο Ναπολιτάνο φαίνεται να προτιμά κυβέρνηση πολιτικών, αντί για τεχνοκράτες ή επιστροφή στις κάλπες, και ήδη ο ιταλικός Τύπος έχει αρχίσει να αναφέρει ως φαβορί για την πρωθυπουργία τους Τζουλιάνο Αμάτο ή τον Ενρίκο Λέτα.

Πηγή που επικαλείται το Reuters στην ιταλική προεδρία υποστήριξε ότι ο Ναπολιτάνο είτε θα ξεκινήσει νέο γρήγορο γύρο διαβουλεύσεων με τα κόμματα την Τρίτη ή θα παρακάμψει εντελώς αυτό το βήμα, καθώς έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο μεγάλος συνασπισμός υπό το PD και το PdL  είναι πλέον πιθανός (αν και υπάρχουν αντιστάσεις εντός της διασπασμένης κεντροαριστεράς) και θα παραμένει «εν ζωή» τουλάχιστον μέχρι να περάσει καίριες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Η ίδια η επανεκλογή του Ναπολιτάνο θεωρείται ένδειξη πως η Ρώμη κλίνει σαφώς υπέρ του σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης παρά την επιστροφής στις κάλπες. «Είναι σαφές πως θα φτάσουμε σε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα για κυβέρνηση» είπε ενδεικτικά ο Ρόκο Μπουτιλιόνε, υψηλόβαθμο στέλεχος του σχηματισμού του Μάριο Μόντι.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στη Repubblica, ο Ματέο Ρέντσι του PD -που είχε συγκρουστεί μετωπικά με τον Μπερσάνι πριν ο δεύτερος παραιτηθεί- κάλεσε σε αναμόρφωση του κόμματος και δήλωσε ανοικτός σε σχηματισμό κυβέρνησης «περιορισμένης διάρκειας» η οποία θα περάσει μεταρρυθμίσεις και, κυρίως, αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η θητεία της κυβέρνησης αυτής, είπε, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τον έναν χρόνο και έπειτα, αφού θα έχει αλλάξει ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος, η Ιταλία θα πρέπει να επιστρέψει στις κάλπες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το