Τοπικά

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Στην ανεργία δεκάδες καθηγητές

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Στην ανεργία ωθούνται από τις 23 Ιουλίου δεκάδες καθηγητές του Νομού Μαγνησίας, περίπου στους 60, αν και άλλοι συνδικαλιστές, τους ανεβάζουν στους 100 με 150, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών. Χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας αποφάσισε κινητοποιήσεις, όπως προληπτικές καταλήψεις κτιρίων και σχολείων. Την ίδια στιγμή αλλάζει ο χάρτης των ΕΠΑΛ στο νομό, αφού κάποια σχολεία επηρεάζονται άμεσα από την όλη εξέλιξη. Παράλληλα σε απόγνωση βρίσκονται 400 και πλέον μαθητές των οποίων οι τομείς που φοιτούσαν, καταργήθηκαν και πλέον δεν ξέρουν τι θα απογίνει.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ, όπου παρουσία δεκάδων καθηγητών που θίγονται από τις διαθεσιμότητες και τις υπεραριθμίες, αποφασίστηκε το επόμενο πλαίσιο δράσεων.

Ειδικότερα η ΕΛΜΕ θα προχωρήσει σε συμβολική κατάληψη κτιρίων και σχολείων, ενώ δεν αποκλείεται να τοποθετήσει και μαύρες σημαίες στα σχολεία που επιβαρύνονται από τις νέες αλλαγές. Ακόμη εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει δικαστικά, καθώς υπάρχει ζήτημα και για τους γονείς, όπου με την κατάργηση των τομέων, δεν ξέρουν τι θα απογίνουν τα παιδιά τους που παρακολουθούσαν αυτές τις ειδικότητες. Παράλληλα θα γίνουν συλλαλητήρια, ενώ προγραμματίζονται και συναντήσεις με βουλευτές της περιοχής. Σήμερα στις 8.30 το πρωί η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Πάντως το κλίμα στην τοπική κοινότητα των καθηγητών είναι πολύ βαρύ και η απόγνωση ξεχειλίζει. Οι εντάσεις δεν έλειψαν, ενώ 20 περίπου καθηγητές μετά τη συνέλευση της ΕΛΜΕ, μετέβησαν στο γραφείο της υφυπουργού Υγείας κ. Ζέττας Μακρή και διαμαρτυρήθηκαν.

Μετά την κατάργηση τομέων έξι Λύκεια στο Νομό Μαγνησίας, όλα από την επαγγελματική εκπαίδευση, επηρεάζονται άμεσα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Ουσιαστικά αλλάζει ο χάρτης των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ.

Στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου που λειτουργούσε ο τομέας της υγείας και της πρόνοιας με 250 και πλέον μαθητές, πλέον μένει μόνο με τον τομέα γεωπονίας όπου φοιτούν 40 μαθητές. Ουσιαστικά το σχολείο αποδυναμώνεται πλήρως. Επίσης στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου, όπου λειτουργούν τομείς της εφαρμοσμένης τέχνης, επίσης υπάρχει απώλεια σε μαθητές και σε καθηγητές.

Παράλληλα και το ΕΠΑΛ Αλμυρού πλήττεται από την απώλεια του τομέα της υγείας.

Το πλήγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο για την ΕΠΑΣ Νέας Ιωνίας που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις ειδικότητες της κομμωτικής, της αισθητικής, της φυσικοθεραπείας. Μάλιστα οι μαθητές που παρακολουθούσαν την κομμωτική ήταν πολλοί, ενώ φέτος χάθηκαν και πολλές διδακτικές ώρες από την έλλειψη καθηγητών.

Στο καίριο ερώτημα πόσοι είναι τελικά οι εκπαιδευτικοί που βγαίνουν στη διαθεσιμότητα, από την ΕΛΜΕ Μαγνησίας επισημαίνεται πως ανέρχονται γύρω στους 60, όπως 24 καθηγητές από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι καθηγητές από την κομμωτική, την αισθητική, τη φυσικοθεραπεία και άλλες ειδικότητες που καταργήθηκαν. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις συνδικαλιστών που ανεβάζουν τον αριθμό στους 100-150.

Το ζήτημα είναι πως από τις 23 Ιουλίου 2000 εκπαιδευτικοί πανελλαδικά και αρκετές δεκάδες καθηγητών από τη Μαγνησία, θα βρεθούν προ των πυλών της ανεργίας. Γιατί ακόμη και η προοπτική να επαναπροσληφθούν στη δημόσια εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε από το υπουργείο Παιδείας, αυτό θα γίνει μέσω ωρομίσθιας σύμβασης, δηλαδή οι αποδοχές θα είναι ελάχιστες.

Επίσης στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες μαθητές που παρακολουθούσαν στη Μαγνησία μερικές από τις 46 ειδικότητες που τώρα καταργούνται, χωρίς να έχουν επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας τι τελικά θα γίνει με τα μαθήματα

 

Το υπουργείο καταστρέφει την επαγγελματική εκπαίδευση

 

 

Την έντονη αντίδρασή τους για τις διαθεσιμότητες και μετατάξεις χιλιάδων καθηγητών εξέφρασαν τα μέλη της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ενώ τόνισαν την ανάγκη έναρξης αγωνιστικών κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στη συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν χθες στα τοπικά ΜΜΕ τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ βρέθηκαν παράλληλα και αρκετοί καθηγητές που θίγονται από τις διαθεσιμότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρθηκε στην έντονη αντίδραση και αγανάκτηση που υπάρχει από τους καθηγητές για τις τελευταίες εξελίξεις και οι οποίες ήταν γνωστόν ότι θα έρθουν εδώ και τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που εφαρμόζεται το μνημόνιο. Σημείωσε δε ότι οι καθηγητές θα αντιπαλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτές τις πολιτικές, με τρόπο ενωτικό και σε συμπαράταξη και με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ενώσεις από άλλους κλάδους που δέχονται τις επιπτώσεις του μνημονίου.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η καθηγήτρια νοσηλευτικής (κλάδος ΠΕ18) κ. Αγάπη Κουτσοκώστα, η οποία μαζί με άλλους 2.000 καθηγητές πανελλαδικά, τίθεται σε διαθεσιμότητα από τις 23 Ιουλίου, καθώς καταργήθηκε ο τομέας της υγείας και πρόνοιας που είχε οργανική θέση. Η ίδια τόνισε πως εκατοντάδες καθηγητές καταδικάζονται σε εξοβελισμό, ενώ καταργούνται παραγωγικοί τομείς και ειδικότητες από τις οποίες αποφοιτούσαν μαθητές που έβρισκαν άμεσα εργασία. Συγχρόνως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πολλοί μαθητές δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο να πάνε, αφού δεν θα λειτουργούν οι τομείς που παρακολουθούν. Η ίδια πρόσθεσε ακόμη πως το υπουργείο Παιδείας καταστρέφει την επαγγελματική εκπαίδευση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Γιώργος Χαρμάνης σημείωσε πως ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία προς χάριν των μονοπωλίων και των πολυεθνικών συμφερόντων που κυβερνούν τη χώρα. Παράλληλα κάλεσε τους καθηγητές να συγκροτήσουν ένα ενωτικό ταξικό κίνημα και σε σύμπλευση με τους άλλους εργαζόμενους να μπορέσει ο λαός να απολαύσει τα αγαθά του.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κ. Κώστας Λαγός χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πολιτική μαφία» που «εκτελεί συμβόλαια θανάτου της υπερμαφίας της τρόικας». Παράλληλα τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να απελαθεί και να υποστεί τις ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες. Ακόμη είπε πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργούν με 40% λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό, αν υπολογιστούν και οι 10.000 αναπληρωτές που δεν θα προσληφθούν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε άλλα χρόνια. Κάλεσε μάλιστα τους καθηγητές και το λαό σε κινητοποιήσεις για την ανατροπή.

Η γραμματέας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Βάνα Ζωιτοπούλου που είναι υπεράριθμη στην ειδικότητα της γαλλικής φιλολογίας, εξέφρασε το φόβο και την αγωνία εκατοντάδων εκπαιδευτικών που απειλούνται με το φάσμα της ανεργίας. Γιατί αν και υπάρχει η μετάταξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και εκεί μπορεί να βγουν υπεράριθμοι και να απολυθούν. Αναφέρθηκε γενικότερα στα προβλήματα που δημιουργούνται πλέον με τους καθηγητές της Β’ Ξένης Γλώσσας, όπως γαλλικών, ιταλικών, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει την επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας.

Το μέλος του Δ.Σ. κ. Διαλεχτή Τσιτούμη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στον κοινωνικό κανιβαλισμό που οδηγεί τους εργαζόμενους η κυβέρνηση, η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια των δανειστών». Συμπλήρωσε δε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και άλλοι «ξαφνικοί θάνατοι».

Από την πλευρά του ο καθηγητής πληροφορικής κ. Ρουσογιάννης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση υποβαθμίζει την τεχνική εκπαίδευση, ενώ ο κ. Γιώργος Χαλκιαδόπουλος τόνισε ότι την ώρα που ο υπουργός καταργούσε τομείς των σχολείων, βρισκόταν στα εγκαίνια εκπαιδευτικής μονάδας του ιδιωτικού τομέα με τους ίδιους ακριβώς τομείς.

 

Λειτουργική

κατάληψη

σχολείων

Επίσης από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ τονίστηκε πως από το Σεπτέμβριο οι καθηγητές θα προχωρούν σε λειτουργική κατάληψη των σχολείων, δηλαδή το διδακτικό ωράριο θα διευρύνεται μέχρι και τις 4 το απόγευμα, που θα ενσωματώνουν τα ξενόγλωσσα μαθήματα, την πληροφορική, την ενισχυτική διδασκαλία, την οργανωμένη αθλητική παιδεία.

Ρεπορτάζ: ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το