Κατηγορίες: Τοπικά

Ελλείψεις 400 φαρμάκων στη Μαγνησία

Για διάφορες σημαντικές ασθένειες, ενώ λείπει και από τα φαρμακεία και η ασπιρίνη

Πρόβλημα επικοινωνίας με το ΕΚΑΒ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 166

Περίπου 400 φάρμακα για ασθένειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία, νευρώσεις, καρδιαγγειακά, αντικαρκινικά, υπερτασικά, για τη νόσο Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, λείπουν από τη φαρμακευτική αγορά της Μαγνησίας, ενώ μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και από την έλλειψη της ασπιρίνης, για την οποία οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν την προμηθευτούν.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Το θέμα προβληματίζει τον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο, αφού οι φαρμακοποιοί έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα των ασθενών και των πελατών που ζητούν κάποια συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε 400 κωδικούς φαρμάκων. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω των εξαγωγών φαρμάκων που προχωρούν οι φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα για να έχουν κέρδη. Εξάλλου στο εξωτερικό το φάρμακο κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα.

Για παράδειγμα ένα κουτί ασπιρίνες στην Ελλάδα κοστίζει 0,67 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στη Γερμανία τρία ευρώ.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απέστειλε εξώδικο στον Εθνικό Οργανισµό Φαρµάκων ζητώντας να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, διαφορετικά θα προβεί σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Το φάρμακο που λείπει περισσότερο από την αγορά, είναι η ασπιρίνη. «Τα φαρμακεία προμηθεύονται σε ελάχιστες ποσότητες την ασπιρίνη, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ασθενείς που διαμαρτύρονται. Βέβαια υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα σκευάσματα (εντεροδιαλυτές και υδατοδιαλυτές) που ομοιάζουν με την ασπιρίνη. Ωστόσο ο κόσμος έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί την ασπιρίνη» είπε ο κ. Ματσιόλης.

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχει η περίπτωση τα προβλήματα με τις ελλείψεις φαρμάκων να γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα και πιο συγκεκριμένα, αν περάσει το μνημόνιο τρία που αναφέρει τη μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκών κατά 2,5%.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως από τις φαρμακαποθήκες εξυπηρετούνται στο θέμα της τροφοδοσίας τους πολλά φαρμακεία των νησιωτικών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Αν μειωθεί το ποσοστό κέρδους από το χονδρεμπόριο, τότε ίσως πολλές να κλείσουν, οπότε θα επιβαρυνθούν τόσο οι φαρμακοποιοί, όσο και οι ασθενείς. Η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω αυτού του νόμου είναι να στηρίξει περισσότερο τις φαρμακοβιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως επίκειται αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθούν και τα φάρμακα που θα βρίσκονται εκτός λίστας και θα πρέπει να τα πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του.

Ο κ. Ματσιόλης υπογράμμισε πως υπάρχει φημολογία για την παύση λειτουργίας μιας φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα αντιγριπικά φάρμακα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας σημείωσε πως υπάρχει επάρκεια. Κυρίως οι ενδιαφερόμενοι είναι όσοι πάσχουν από κάποια ασθένεια, οι πνευμονοπαθείς, οι καρδιοπαθείς, αλλά και οι ηλικιωμένοι.

Η τιμή του εμβολίου βρίσκεται στα 6,70 ευρώ και η επίδρασή του στον οργανισμό διαρκεί για πέντε μήνες. Η αγορά του εμβολίου καλύπτεται από τα Ταμεία.

Επίσης εντός των ημερών αναμένεται νέα μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 20%.

Το 166

του ΕΚΑΒ

Αδύνατη ήταν μέχρι και χθες για τους κατοίκους του Δήμου Βόλου η επικοινωνία με το ΕΚΑΒ μέσω του σταθερού τηλεφώνου. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ένας συμπολίτης αναγκάστηκε από τον Άνω Βόλο να μεταβεί στο ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί συγγενικό του πρόσωπο στο Νοσοκομείο.

Με προβλήματα φαίνεται πως ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΚΑΒ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο. Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ κ. Κώστας Σταμνάς από την περασμένη Παρασκευή, όσοι διαμένουν στο νυν Δήμο Βόλου, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ. Η τηλεφωνική γραμμή δεν λειτουργεί για όσους επιχειρήσουν μέσω του σταθερού τηλεφώνου. Αντίθετα, όταν πάρει κάποιος το 166 με το κινητό του τηλέφωνο, δεν θα έχει πρόβλημα και θα επικοινωνήσει κανονικά.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.

Ο κ. Σταμνάς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έχοντας συνεχή επικοινωνία με τον ΟΤΕ. «Το θέμα είναι καθαρά του ΟΤΕ. Αλλά οι αρμόδιοι της Αθήνας, με στέλνουν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Βόλο. Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλο και το πρόβλημα παραμένει» είπε.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όσοι από το Βόλο, χρειάστηκε να επικοινωνήσουν με το ΕΚΑΒ, το έκαναν μέσω κινητού τηλεφώνου. «Από τις κλήσεις που είδαμε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ από 20 περιστατικά, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί τηλεφώνησαν από το κινητό τηλέφωνο» είπε ο κ. Σταμνάς.

Μάλιστα πρόσθεσε πως ένας συμπολίτης από τον Άνω Βόλο που επιχειρούσε να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ, αναγκάστηκε και μετέβη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο για να ζητήσει βοήθεια για ένα συγγενικό του πρόσωπο.

Η περίπτωση αυτή κατέδειξε την ταλαιπωρία πολλών συμπολιτών όλες αυτές τις ημέρες στην επικοινωνία τους με το ΕΚΑΒ. Εξάλλου υπάρχουν και συμπολίτες, κυρίως ηλικιωμένοι,  που μπορεί να μη διαθέτουν κινητό τηλέφωνο.

Ο κ. Σταμνάς υπογράμμισε πως ευτυχώς μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν σημειώθηκαν πολλά περιστατικά.

Εδώ και μερικές ημέρες όλες οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ λειτουργούν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο μετά από παραχώρηση του χώρου από τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σκηνές φαρ ουέστ σε μίνι μάρκετ – Πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη και χτύπησε με ρόπαλο δύο υπαλλήλους

Απίστευτες σκηνές σε κατάστημα μίνι μάρκετ στα Χανιά εξελίχθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με…

15 Ιουνίου 2024

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Καλογιάννης – Είχε μείνει στην ιστορία για την κάλπη που άρπαξε το ΄85

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Καλογιάννης.…

15 Ιουνίου 2024

Κρεμασμένοι ανάποδα σε λούνα παρκ – Για μισή ώρα σε ύψος 30 μέτρων

Για περίπου μισή ώρα έμειναν εγκλωβισμένοι σε ύψος τριάντα μέτρων, αιωρούμενοι ανάποδα, με τα κεφάλια…

15 Ιουνίου 2024

Βρετανικό Μουσείο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έγινε στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση…

15 Ιουνίου 2024

Νεκρός 39χρονος σε σοκαριστικό τροχαίο έξω από τη Λάρισα – Άμορφη μάζα σιδερικών έγινε το αυτοκίνητο

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άντρας 39 ετών έπειτα από σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα που…

15 Ιουνίου 2024

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πάνω από 72 εκατ. στους δικαιούχους έως 21 Ιουνίου

Συνολικά 72.700.677 ευρώ θα καταβληθούν σε 76.052 δικαιούχους, από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου…

15 Ιουνίου 2024