Photo Gallery, Τοπικά

Ελλείψεις σε φάρμακα

Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα για παθήσεις του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά, πήξης αίματος, κορτιζονούχα, στυτικής λειτουργίας, αλλά ακόμη και σε γνωστά παυσίπονα

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα εξακολουθούν να καταγράφονται στα φαρμακεία της Μαγνησίας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αφορούν σοβαρές παθήσεις. Από χθες, πάντως, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και μέχρι το Σάββατο, οπότε και οι φαρμακοποιοί θα επανακαθορίσουν τη στάση τους, μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με πίστωση, μετά τη σχετική προχθεσινή απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας. Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εφαρμογή του νέου συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία, επισημαίνοντας πως «χρειάζεται εκπαίδευση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών».

Οι ελλείψεις αφορούν φάρμακα για παθήσεις του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά, πήξης αίματος, κορτιζονούχα, στυτικής λειτουργίας, αλλά ακόμη και σε γνωστά παυσίπονα.

Σε ορισμένες, μάλιστα περιπτώσεις, οι ελλείψεις μπορεί να είναι ολικές, που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα σκευάσματα στα φαρμακεία, ή και μερικές, καθώς ο φαρμακοποιός παραγγέλνει δέκα κουτιά από ένα σκεύασμα και του στέλνουν πέντε, λόγω περιορισμένης διάθεσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ταλαιπωρία για τους ασθενείς να είναι συνεχής, αφού είναι καθημερινό φαινόμενο σε φαρμακεία να ζητούν σκευάσματα, τα οποία δεν βρήκαν σε άλλα αντίστοιχα φαρμακεία.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, «οι ελλείψεις σε φάρμακα ποικίλουν από εβδομάδα σε εβδομάδα και το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη ρευστότητας τόσο στις φαρμακαποθήκες, όσο και στα φαρμακεία. Οι ελλείψεις συνεχώς θα αυξάνονται, μιας και δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοράσουμε φάρμακα σε μεγάλες ποσότητες και πολλά φαρμακεία καλύπτουν μόνο τις ανάγκες σε ορίζοντα μιας εβδομάδας».

Όπως προαναφέρθηκε, από χθες μέχρι και μεθαύριο Σάββατο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους με πίστωση, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε προχθές η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να καθοριστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

«Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας αποφάσισαν να χορηγήσουν έστω και για τέσσερις ημέρες με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν. Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να αξιολογήσει σωστά αυτή την απόφασή μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εφαρμογή του νέου συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία.

«Από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε ξαφνικά με απόφαση του υπουργείου Υγείας να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία. Από την πλευρά μας, ως φαρμακοποιοί, αυτό που μπορώ να πω, είναι πως ακόμη ψάχνουμε να δούμε πού βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα. Πρέπει να φιλτράρουμε τη συνταγή για να δώσουμε τα κατάλληλα φάρμακα. Ουσιαστικά πρέπει να εκπαιδευτούμε προκειμένου να μην γίνουν λάθη στη χορήγηση των φαρμάκων και να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασφαλισμένους» επισήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το