Photo Gallery, Τοπικά

Ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα

Ταλαιπωρία γονέων, καθώς απουσιάζουν από φαρμακεία του Βόλου

Ελλείψεις σε βρεφικά γάλατα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία της πόλης, με αποτέλεσμα οι γονείς να ταλαιπωρούνται και να μην μπορούν τα βρουν, σε περίπτωση που αδυνατούν να τα προμηθευτούν από τα σούπερ-μάρκετ.

Μετά τη διάθεση των βρεφικών γαλάτων και από τα σούπερ μάρκετ πολλοί φαρμακοποιοί δεν τα αγοράζουν πλέον για τα φαρμακεία τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε πως ένα φλέγον θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, αφορά στα βρεφικά γάλατα. Ειδικότερα εδώ και πέντε-έξι μήνες με απόφαση της κυβέρνησης τα βρεφικά γάλατα πωλούνται και από τα σούπερ μάρκετ. Όμως παρατηρείται το φαινόμενο οι τιμές των βρεφικών γαλάτων να είναι ίδιες με τις τιμές που πωλούνται στα φαρμακεία και να μην υπάρχει διαφοροποίηση προς τα κάτω, όπως έλεγε ο υπουργός. Παράλληλα τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν όλα τα φάρμακα. Με δεδομένη, όμως την πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ, πολλά φαρμακεία δεν τα διαθέτουν στα ράφια τους. Αλλά το πρόβλημα είναι πως οι γονείς μπορεί να χρειαστούν το βρεφικό γάλα και το βράδυ αργά που το σούπερ μάρκετ είναι κλειστό ή κάποια Κυριακή.

Επίσης στο φαρμακείο ο γονέας θα κάνει επιπλέον ερωτήσεις για την υγεία του παιδιού του και θα συμβουλευτεί το φαρμακοποιό με τον οποίο υπάρχει προσωπική σύνδεση.

Ο κ. Ματσιόλης σημείωσε πως μόλις χθες το πρωί μπήκαν στο φαρμακείο του δύο-τρία άτομα που ζήτησαν βρεφικό γάλα, έχοντας ήδη απευθυνθεί και σε άλλα φαρμακεία.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος «λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν μπορεί ο φαρμακοποιός να προμηθευτεί τα φάρμακα. Παλιότερα υπήρχαν αποκλειστικοί πελάτες που αγόραζαν από τα φαρμακεία. Τώρα, όμως μπορούν να τα πάρουν και από τα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να στοκάρουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σκοπός της πολιτείας είναι να εντάξει όχι μόνο τα βρεφικά γάλατα, αλλά και άλλα είδη στα σούπερ μάρκετ, γιατί θέλει να εξολοθρεύσει τα φαρμακεία της γειτονιάς και να ενδυναμώσει τα πολυκαταστήματα.

Από σήμερα Παρασκευή αναμένονται νέες μειώσεις τιμών στα φάρμακα που σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας συνδυάζονται με την αναμενόμενη έκδοση της νέας θετικής λίστας που θα περιλαμβάνει λιγότερα φάρμακα, την ένταξη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, αλλά και το νέο τρόπο υπολογισμού της τιμής αναφοράς.

Ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως «όλα αυτά θα φέρουν περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα και περαιτέρω διεύρυνση των φαρμάκων που δεν θα συνταγογραφούνται. Η θετική λίστα θα είναι πιο μικρή ως προς τα διαθέσιμα φάρμακα, γιατί σκοπός της κυβέρνησης είναι να διατρανώσει τη λίστα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς το επόμενο στάδιο είναι η ένταξή τους στα σούπερ μάρκετ».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το