Οικονομία

‘Ελεγχοι στο μεγάλο πλούτο

ευρώ

 

Μόλις το 13% των φυσικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα της εφορίας με 1.750 φυσικά πρόσωπα «μεγάλου πλούτου» έχει ελεγχθεί τα δύο τελευταία χρόνια ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι συνολικά το κράτος έχει βεβαιώσει φόρους ύψους 49,5 εκατ. ευρώ και εισπράξει 6,8 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 5 μήνες έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι με αποτέλεσμα να έχουν ελεγχθεί συνολικά 113 φυσικά πρόσωπα και έχουν βεβαιωθεί φόροι 31 εκατ. ευρώ. ‘Ομως αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι από τα 31 εκατ. ευρώ έχει εισπραχθεί μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί ότι στις 14 Απριλίου 2011 με απόφαση του υπουργού Οικονομικών συστάθηκαν 49 ειδικά συνεργεία ελέγχου 1.750 φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου, στα οποία υπηρετούσαν 98 ελεγκτές, 17 προϊστάμενοι και η έδρα τους βρισκόταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία ανατέθηκε από τις 11 Οκτωβρίου 2012, με νέα απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη, ο έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων στα ΔΕΚ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη συγκέντρωση των ελέγχων, την επίσπευσή τους και τη βεβαίωση των αντιστοιχούντων φόρων. Μέχρι του σημείου αυτού (από 14/04/2011 έως 11/10/2012, περίπου 18 μήνες) είχαν ελεγχθεί οριστικά μόλις 119 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν περίπου 18.471.000 ευρώ φόροι και εισπράχθηκαν 5.887.000 ευρώ. Το τελευταίο πεντάμηνο οι βεβαιωμένοι φόροι σχεδόν διπλασιάστηκαν όμως οι εισπράξεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Εν τω μεταξύ να ερευνηθούν κατά προτεραιότητα υποθέσεις διαφθοράς και να διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών όπου εμφανίζεται συνήθως υψηλός κίνδυνος παραβατικότητας σε μόνιμη βάση, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο αλλά και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα (χθες) μαζί τους.

Το θέμα της φοροδιαφυγής, βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των κ.κ. Τέντε, Στασινόπουλου και Παντελή, έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη για 130 εφοριακούς των οποίων οι δηλώσεις πόθεν έσχες ελέγχονται καθώς εντοπίστηκαν εμβάσματά τους στο εξωτερικό, ενδεχομένως αναντίστοιχα των εισοδημάτων που είχαν δηλώσει. Μάλιστα, η Τρόικα φέρεται να ζητά την απόλυσή των συγκεκριμένων υπαλλήλων στον βαθμό που προκύψουν αξιόποινες πράξεις.

Το θέμα των  139 εφοριακών και ο έλεγχος που πρέπει να γίνει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά και στις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχουν υποβάλλει, συζητήθηκε στην σύσκεψη στον Άρειο Πάγο.

Ακόμη, επί τάπητος τέθηκε και η πρόοδος των ερευνών σχετικά με τους ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ για διάφορες λίστες, όπως αυτή της λίστα Λαγκάρντ, της λίστας με ονόματα πολιτικών αλλά και αυτής των δημάρχων.

Ωστόσο, οι έρευνες αυτές μπορεί να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του όγκου των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο ΣΔΟΕ αλλά και λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στο στελεχιακό δυναμικό του.

Πάντως,  μετά από οχλήσεις της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ευθύνες Γ.  Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ, οι ελληνικές Τράπεζες έχουν στείλει στο ΣΔΟΕ περιουσιακά στοιχεία για τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού. Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται από το ΣΔΟΕ και αναμένεται η υποβολή της σχετικής έκθεσής στη Βουλή.

Ταμειακό πλεόνασμα των Δήμων

Ταμειακό πλεόνασμα περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ, για τον Ιανουάριο του 2013, κατέγραψαν οι δήμοι, παρά τη μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δήμοι, ως προς το σκέλος των εσόδων, κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν περισσότερες εισπράξεις επί των ιδίων εσόδων τους που αφορούν το οικονομικό έτος 2013 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2012 (έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόροι, λοιπά τέλη, δικαιώματα, παροχή υπηρεσιών, κτλ), εμφανίζοντας μια αύξηση περίπου 18%.

Παράλληλα, βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων των δήμων που αφορούν τα προηγούμενα οικονομικά έτη καθώς τον Ιανουάριο του 2013 οι εισπράξεις εμφανίζονται αυξημένες κατά περίπου 26% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε ότι «μετά τη δύσκολη προσπάθεια των τελευταίων μηνών είναι ευχάριστο ότι τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφονται τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα στους ΟΤΑ. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και στη συστηματική συνεργασία με τους δημάρχους και την ΚΕΔΕ».

Επίσης, κατά τον υπουργό Εσωτερικών, «η αύξηση των εισπράξεων ιδίων εσόδων από τους ΟΤΑ που εξηγεί το ταμειακό πλεόνασμα για τον Ιανουάριο του 2013, παρά τη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ενίσχυσης της οικονομικής τους αυτοτέλειας, κάτι που αποτελεί κεντρική μας επιλογή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το