Photo Gallery, Τοπικά

Ελάχιστες συνταγές με δραστική ουσία

Με προβλήματα χθες στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης

Ελάχιστες συνταγές με δραστική ουσία εκτελέστηκαν χθες από τα φαρμακεία του Νομού Μαγνησίας λόγω της μη ένταξης των γενοσήμων φαρμάκων στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιούν οι φαρμακοποιοί. Μάλιστα λόγω του προβλήματος που δημιουργήθηκε με το ηλεκτρονικό σύστημα, οι γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τη δραστική ουσία, παρά μόνο χειρόγραφα.

Με προβλήματα και παραλείψεις ξεκίνησε χθες στο Νομό Μαγνησίας η εφαρμογή του νέου συστήματος συνταγογράφησης μέσω της δραστικής ουσίας. Αποτέλεσμα ήταν να μην είναι δυνατή η εκτέλεση συνταγών με τα γενόσημα φάρμακα και ουσιαστικά γιατροί και φαρμακοποιοί να αναμένουν σήμερα, αν θα βελτιωθεί η κατάσταση και ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Οι γιατροί είχαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ότι δεν λειτουργούσε το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα για να καταχωρήσουν τη συνταγή με τη δραστική ουσία. Έτσι, όσοι μπορούσαν, έκαναν τη χειρόγραφη συνταγή. Αλλά στο φαρμακείο υπήρχε άλλο πρόβλημα. Ειδικότερα, στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν είχαν περαστεί όλες οι νέες παράμετροι, όπως τα γενόσημα φάρμακα που αντιστοιχούσαν σε κάθε δραστική ουσία. Κάποιοι φαρμακοποιοί εκτέλεσαν ελάχιστες χειρόγραφες συνταγές με τη δραστική ουσία.

Το αλαλούμ και η σύγχυση κυριάρχησαν με τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς να προσπαθούν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες αλλά και την άρση των προβλημάτων, ενώ ασθενείς και ασφαλισμένοι προσπαθούσαν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη δραστική ουσία για δέκα κατηγορίες που αναφέρονται στα αντιβιοτικά, τα αντισταμινικά, τα αντιμυκητισιακά και φάρμακα για τη γαστροπροστασία.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός τόνισε πως χθες πρώτη ημέρα της εφαρμογής των γενοσήμων φαρμάκων, «ουσιαστικά το μέτρο δεν εφαρμόστηκε, καθώς δεν λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης των συνταγών με τη δραστική ουσία. Οι γιατροί του ΙΚΑ αλλά και οι οικογενειακοί γιατροί που μπορούν να γράφουν χειρόγραφη τη συνταγή, περιέλαβαν τη δραστική ουσία στις συνταγές τους, αλλά και πάλι δεν ήταν πολλές οι περιπτώσεις. Οι υπόλοιποι γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν με τη δραστική ουσία». Γενικότερα δημιουργήθηκε σύγχυση και οι γιατροί επικοινωνούσαν με τον Ιατρικό Σύλλογο να ενημερωθούν σχετικά.

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για τη στάση που θα κρατήσει ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζοντας πως ο γιατρός δεν μπορεί να μην εφαρμόσει το νόμο. Όμως μπορεί να συστήνει στον ασθενή, όταν θα πάρει τη συνταγή με τη δραστική ουσία, ποιο φάρμακο μπορεί να ζητήσει από το φαρμακοποιό. Γιατί έχει το δικαίωμα να ζητήσει το πρωτότυπο φάρμακο που λάμβανε, αν και θα πληρώσει μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και το καλό γενόσημο φάρμακο. Άλλωστε υπάρχουν και καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής έχει συστήσει στους γιατρούς να βάζουν μια σφραγίδα πάνω στη συνταγή με τη δραστική ουσία μέσω της οποίας ουσιαστικά αποποιούνται των οποιωνδήποτε ευθυνών υπάρξουν στον ασθενή από την κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων.

Ο κ. Δραμητινός υπογράμμισε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο μετά βέβαια από σχετική απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Πρόβλημα όμως αντιμετώπισαν και οι φαρμακοποιοί χθες. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης είπε «πως το Υπουργείο αποδείχθηκε ότι δεν είχε τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα σύστημα που το ίδιο προώθησε. Πιο συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπου καταχωρούνται οι συνταγές, δεν είχαν περαστεί οι νέες παράμετροι. Για παράδειγμα ο φαρμακοποιός, ενώ είχε τη δραστική ουσία, δεν γνώριζε ποια είναι όλα τα γενόσημα φάρμακα που αντιστοιχούν, ώστε να επιλέξει το φθηνότερο». Μάλιστα συμπλήρωσε πως συνολικά χθες εκτελέστηκαν ελάχιστες χειρόγραφες συνταγές που είχαν τη δραστική ουσία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει σχετικά πως «κατά την πρώτη μέρα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία -όπως ήταν αναμενόμενο- παρουσιάσθηκαν ορισμένες δυσκολίες. Φαινόμενο φυσιολογικό, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στη φαρμακευτική περίθαλψη των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες θα αναρτηθεί σήμερα στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των παραμέτρων της εφαρμογής και η ενσωμάτωση των νέων τιμών».
Στο μεταξύ αγανάκτηση επικρατεί στους φαρμακοποιούς του Νομού, αφού οι δεσμεύσεις του Υπουργείου ότι στις 31 Μαρτίου θα εξοφλούνταν για μέρος παλιών οφειλών του ΟΠΑΔ, δεν υλοποιήθηκαν.

Παράλληλα στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έχουν φτάσει πληροφορίες για νέες μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το