Κόσμος

Ελάχιστες γυναίκες γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα στην ηγεσία των χωρών τους

γυναίκες

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν βρίσκει τις εκπροσώπους του «ασθενούς» φύλου στην ίδια προνομιακή ή έστω ισότιμη θέση με τους άνδρες. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα, οι θέσεις εξουσίας. Μόλις μία γυναίκα είναι επικεφαλής παγκόσμιου οργανισμού, ενώ σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων δεν είναι περισσότερες από 16.

Η μόνη επικεφαλής παγκόσμιου οργανισμού είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί Σαρκοζί.

Σε μήνυμά της για την παγκόσμια ημέρα τόνισε ότι γιορτάζει με την ελπίδα ότι «αύριο δεν θα χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις» για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων.

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα τα νεαρά κορίτσια «να έχουν παντού στον κόσμο πρόσβαση στην εκπαίδευση» και οι γυναίκες να μπορούν «να επιλέγουν τη ζωή που επιθυμούν».

Στην Ευρώπη η Ανγκελα Μέρκελ είναι ασφαλώς η πιο γνωστή πολιτικός. Εξελέγη στην καγκελαρία το 2005, επανεξελέγη το 2009 και όλα δείχνουν ότι το προσεχές φθινόπωρο θα κερδίσει εύκολα και τρίτη θητεία.

Στην Ισλανδία η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρναντότιρ ήρθε στην εξουσία εν μέσω της οικονομικής κατάρρευσης, για να εκλεγεί στην πρωθυπουργία το 2009. Είναι η πρώτη αρχηγός κυβερνήσεως, η οποία έχει δηλώσει ανοικτά την ομοφυλοφιλία της.

Πρόεδρο έχει και η Λιθουανία. Πρόκειται για την Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία εξελέγη το 2009. Είχε επίσης διατελέσει Επίτροπος στην Κομισιόν, ενώ ηγήθηκε και των διαπραγματεύσεων της χώρας της με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Γυναίκα πρόεδρο έχει και το Κοσσυφοπέδιο. Είναι μόλις 37 ετών και το όνομά της είναι Ατιφέτε Γιατζάγκα. Υπήρξε κοινή υποψήφιος όλων των κομμάτων και εξελέγη από τη Βουλή.

Την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό απέκτησε το 2011 η Δανία. Πρόκειται για την Χέλε Τόρνιγκ πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, την οποία συχνά ο Τύπος αποκαλούσε «Gucci Helle», λόγω της προτίμησής της στις ακριβές τσάντες.

Στην αμερικανική ήπειρο βρίσκουμε μόλις τρεις γυναίκες προέδρους, μάλιστα στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για τη συντηρητική πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Λάουρα Τσιντσίγια, η οποία όμως δεν είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Στη Νότιο Αμερική δεσπόζει ασφαλώς η Κριστίνα Φερνάντες στην Αργεντινή, η οποία εξελέγη το 2007 και η Ντίλμα Ρουσέφ στη Βραζιλία.

Στον Καναδά γυναίκα πρωθυπουργό συναντάμε στο Οντάριο, την Καθλίν Γουίν, η οποία εξελέγη το Φεβρουάριο του 2013.

Στις ΗΠΑ η Χίλαρι Κλίντον είναι η πρώτη γυναίκα, η οποία διεκδίκησε το 2008 την προεδρία, αλλά έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών (παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο από μία άλλη γυναίκα, την Κοντολίζα Ράις) και τώρα ακούγεται ότι θα διεκδικήσει την προεδρία το 2016…

Η Αυστραλία απέκτησε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό το 2010. Είναι ηΤζούλια Γκίλαρντ, η οποία ήταν επί σειρά ετών ηγέτης των Εργατικών.

Γυναίκα πρωθυπουργό έχει και η Ταϊλάνδη. Πρόκειται για την επιχειρηματίαΓινγκλούκ Σιναουάτρα, η οποία είναι αδελφή του Τακσίν Σιναουάτρα, ενός από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας. Ο Τακσίν ήταν επίσης πρωθυπουργός το διάστημα 2001-2006, αλλά ανατράπηκε από πραξικόπημα. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για διαφθορά και εγκατέλειψε τη χώρα.

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της έχει η Νότιος Κορέα. Πρόκειται για την Παρκ Γκεούν-χιε, κόρη του αμφιλεγόμενου έως και σήμερα προέδρου (για πολλούς δικτάτορα), Παρκ Τσουνγκ-χι.

Ως πρότυπά της θεωρεί την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Γυναίκα πρωθυπουργό έχει επίσης το Μπανγκλαντές (Χασίνα Βατζέντ), την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό απέκτησε το 2012 η Τζαμάικα (Σίμπσον Μίλερ), γυναίκα πρωθυπουργό έχει επίσης και το Τρινιντάντ και Τομπάγκοστην Καραϊβική.

Στην Αφρική, η πλέον γνωστή πρόεδρος είναι της Λιβερίας, η Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, η οποία μοιράστηκε μαζί με άλλες δύο γυναίκες το Νόμπελ Ειρήνης του 2011.

Η Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Αφρικής. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2006 και επανεξελέγη το 2011. Είχε διατελέσει παλαιότερα υπουργός Οικονομικών, ενώ από το 1980 έκανε καριέρα σε διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Aκτιβίστρια και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Μαλάουι, η Τζόις Μπάντα, η οποία ανέλαβε την προεδρία μετά το θάνατο του προέδρου, το 2012.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το