Photo Gallery, Τοπικά

Εκτός Ειδικού Πλαισίου Στήριξης το Χιονοδρομικό

Την ένταξή του ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός


Να ενταχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου «Αγριόλευκες» στις περιοχές του Ειδικού Πλαισίου Στήριξης 1138 Β’ ζητεί με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Στην επιστολή ο κ. Αγοραστός αφού αναφέρει το ιστορικό λειτουργίας του χιονοδρομικού τονίζει ότι η εξαίρεση του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου από τα Άρθρα του Ειδικού Πλαισίου Στήριξης καθίστα μη εφικτή την τακτοποίηση ενός από τα δύο πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με το νόμο και έτσι ώστε η λειτουργία να συνάδει προς όφελος της κοινωνίας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: «Από την πρώτη εγκατάσταση του χιονοδρομικού κέντρου του Πηλίου έως και τη νεότερη, δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια από πολεοδομικό γραφείο παρά μόνο υπάρχουν μελέτες και εγκρίσεις σχεδίων από την τεχνική υπηρεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας καθώς και από τον Ε.Ο.Τ. όσον αφορά στο καταφύγιο.

Όλες οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο χιονοδρομικό κέντρο έχουν τοποθετηθεί σε χώρους που εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου. Συγκεκριμένα, οι κλίσεις των χιονοδιαδρόμων (πίστες καταβάσεων) ακολουθούν τη μορφολογία του φυσικού εδάφους, ο προσανατολισμός των διαδρομών εξυπηρετεί την παρατεταμένη λειτουργία του κέντρου από νωρίς το χειμώνα μέχρι και τον Απρίλιο πολλές χρονιές ενώ το ορειβατικό καταφύγιο παρέχει υπηρεσίες στέγασης και φαγητού.

Στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου, εκτός από το καταφύγιο, συγκαταλέγονται ακόμη ένα ιατρείο, μηχανοστάσια αναβατήρων, ένας υποσταθμός της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση του χιονοδρομικού, κατάλληλος χώρος στέγασης των χιονοστρωτήρων και εκχιονιστικών μηχανημάτων του κέντρου, χώροι ταμείων, τερματικοί οικίσκοι των ski lift, καθώς και χώροι εξυπηρέτησης των αθλητών.

Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου «Αγριόλευκες» από τη δημιουργία του έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει Πανελλήνια, Βαλκανικά καθώς και Παγκόσμια Πρωταθλήματα χιονοδρομίας, διαθέτοντας μεγάλο αριθμό πιστοποιημένων, από την παγκόσμια ομοσπονδία χιονοδρομίας ως προς τις προδιαγραφές τους, πιστών καταβάσεων. Αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης πλήθους τουριστών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, μιας και είναι από τα παλαιότερα και γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα. Επιπρόσθετα, η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου επέφερε σημαντική ανάπτυξη τόσο στις γειτονικές περιοχές όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου με πλήθος εστιατορίων, ξενώνων και καταστημάτων να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση στις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου υπάγονται κατασκευές και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί από το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Β΄ 1138) αναπτυγμένοι πυρήνες μαζικού τουρισμού εντός ευρύτερων αναπτυσσόμενων περιοχών με περιθώρια ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και σε υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα των περιοχών του άρθρου 4 παράγραφοι Β2 και Β3 του παραπάνω Ειδικού Πλαισίου περιοχές που έχουν αναγνωριστεί από τον Ε.Ο.Τ. ως χιονοδρομικά κέντρα, εφόσον ανεγέρθηκαν ή εγκαταστάθηκαν από φορείς του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και από αθλητικούς και ορειβατικούς συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Στην προσπάθεια τακτοποίησης των εγκαταστάσεων του κέντρου, σύμφωνα με το Ν. 4014/2011 (Άρθ. 24, Παρ. 21) για υφιστάμενα χιονοδρομικά κέντρα, με την παραπομπή του στο Ειδικό πλαίσιο στήριξης 1138 Β’ (Άρθ. 4, Παρ. Β2 και Β3) διαπιστώθηκε ότι η περιοχή του Πηλίου δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο των Άρθρων. Αγνοείται ακόμη και άμεση αναγνώριση που έχει γίνει για το υφιστάμενο χιονοδρομικό κέντρο το 1972 από πλευράς Ε.Ο.Τ. σχετικά με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή από την ΔΕΗ υποσταθμού για την ηλεκτροδότηση των αναβατήρων με το σχετικό έγγραφο.

Αποτέλεσμα της εξαίρεσης από τα προαναφερθέντα Άρθρα του χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου είναι να μην καθίσταται εφικτή η τακτοποίηση ενός από τα δύο πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας σύμφωνα με το νόμο έτσι ώστε η λειτουργία να συνάδει προς όφελος της κοινωνίας μας.

Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία αποδεικνύουν εμπεριστατωμένα τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την εύρυθμη λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου Πηλίου «Αγριόλευκες».

Για τους πιο πάνω λόγους και με δεδομένη πιστεύω τη θέληση όλων, της συνέχισης λειτουργίας του κέντρου παρακαλώ όπως εντάξετε και το Πήλιο στις περιοχές του Ειδικού Πλαισίου στήριξης 1138 Β’ (Άρθρο 4, Παράγραφοι Β2 και Β3) ώστε να καταστεί δυνατή η τακτοποίηση του με το νόμο 4014/2011».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το