Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εκπαίδευση σε παραδοσιακά επαγγέλματα

 

Νέες ειδικότητες της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τάσεις στην αγορά εργασίας
Νέες ειδικότητες της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τάσεις στην αγορά εργασίας

Ειδικότητες και ταχύρυθμα σεμινάρια που θα εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στα αγροτικά, αλλά και στα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως γανωτής, πεταλωτής, πρότειναν να δημιουργηθούν για την ερχόμενη σχολική χρονιά στην ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε.

Η συνάντηση των τοπικών παραγωγικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων με πρωτοβουλία της διεύθυνσης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στους χώρους του σχολείου.

Σκοπός ήταν οι φορείς να προτείνουν ειδικότητες, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ στο ερχόμενο σχολικό έτος. Η οργάνωση και η γραμματειακή υποστήριξη της εκδήλωσης έγινε από τους μαθητές της ειδικότητας «Υπαλλήλων Διοίκησης» της ΕΠΑΣ.

Το Δήμο Βόλου εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δερβένης. Επίσης από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας παρευρέθηκε η διευθύντρια κ. Φ. Δαγλαρίδου. Επίσης τους υπόλοιπους φορείς εκπροσώπησαν οι εξής: Την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μαγνησίας ο κ. Κ. Κόγιας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου ο κ. Β. Παπανικολάου, το Σύνδεσμο Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών «Η Αγία Τριάδα» ο πρόεδρος κ. Σ. Κλειτσινάρης, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Συνεργείων Αυτοκινήτων Μαγνησίας ο πρόεδρος κ. Χ. Ευαγγέλου και ο γραμματέας κ. Σπανός, το Σωματείο Αρτοποιών Μαγνησίας «Η Δήμητρα» ο πρόεδρος κ. Δ. Γκίκας, το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών ο πρόεδρος κ. Α. Παπανδρέου, το Σύλλογο Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βόλου το μέλος του Δ.Σ. κ. Κ. Μπούρχας, το Σύνδεσμο Βιοτεχνών Θερμικών και Υδραυλικών ο πρόεδρος κ. Καπανιάρης, το Σύνδεσμο Εργοδηγών Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων ο πρόεδρος κ. Κοντογιάννης και ο γραμματέας κ. Καραστεργίου.

Ο διευθυντής της ΕΠΑΣ κ. Ναπολέων Κολοβός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το θεσμό της μαθητείας και την αναγκαιότητα της συνεργασίας των φορέων με την ΕΠΑΣ, ώστε μέσα από την κατάθεση των προτάσεων να επιλεγούν οι πλέον κατάλληλες ειδικότητες προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου κ. Μ. Κοντογιάννη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την οργανωτική δομή, τις δράσεις του ΟΑΕΔ και τα ενεργά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που αφορούν στις επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Κολοβός, η διαβούλευση είχε στόχο τη διαμόρφωση των ειδικοτήτων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση αναγκών των επιχειρήσεων και της αγοράς. Φέτος η όλη προσπάθεια έγινε πιο συστηματικά και οργανωμένα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατεύθυνση που έχουμε από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ, ώστε να το θεσμοθετήσουμε

Η διεύθυνση της ΕΠΑΣ θα διαβιβάσει σε δέκα ημέρες περίπου τις προτάσεις της με τις ειδικότητες στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ και μέσα στο Μάιο θα ανακοινωθούν.

Βέβαια ρόλο στην επιλογή θα παίξουν τα οικονομικά ζητήματα, η υποδομή.   

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι φορείς, ήταν και η ίδρυση στην ΕΠΑΣ μιας πολυειδικότητας που δεν θα καλύπτει σε βάθος την εξειδίκευση και θα περιλαμβάνει γνώσεις μηχανολογικές, υδραυλικές, ξυλουργικές, οικοδομικές, ελαιοχρωματισμού. Βέβαια εδώ εκφράστηκαν και κάποιες επιφυλάξεις ότι δηλαδή υπάρχουν και επαγγέλματα που εμπεριέχουν κάποιους κινδύνους, όπως οι ηλεκτρολόγοι, οπότε είναι αναγκαία η μεγαλύτερη εμβάθυνση στην εκπαίδευση.

Επίσης τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ειδικοτήτων από τον πρωτογενή τομέα, καθώς παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και μια στροφή στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε στις 36 ειδικότητες του ΟΑΕΔ, αυτή τη στιγμή δεν εμπεριέχονται τέτοιου είδους ειδικότητες.

Ακόμη εξετάστηκε η προοπτική ταχύρυθμων σεμιναρίων για παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν, όπως γανωτή, πεταλωτή, σαμαρά, τσαγκάρη, καλαθοπλεκτικής. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι αυτές οι ειδικότητες λείπουν, ενώ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ξανά από μετανάστες.

Επίσης για την ειδικότητα των φανοποιών σημειώθηκε ότι το αναλυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να εμπλουτιστεί για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Παράλληλα προτάθηκε η ίδρυση ειδικότητας αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής, καθώς υπάρχει κινητικότητα στην αγορά εργασίας με δεδομένες τις συνθήκες κρίσης. Για αυτή την ειδικότητα μπορεί να γίνει συνεργασία με τους επαγγελματίες, ώστε να διατεθεί ένας εργαστηριακός χώρος και οι μαθητές να κάνουν τα μαθήματά τους.

Βέβαια όλοι οι φορείς τόνισαν τη διάσταση της κρίσης στη σημερινή αγορά εργασίας, ωστόσο διαβλέπουν κάποιους τομείς που αντέχουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το