Photo Gallery, Τοπικά

Εκλογές μέσα στο 2011 βλέπει ο Φ. Κουβέλης

Κρίσιμη για τις όποιες εξελίξεις θεωρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου


«Η Ελλάδα τυπικά δεν θα χρεοκοπήσει», ενώ χαρακτήρισε «προσχηματική» την έννοια της συναίνεσης

 

Εκλογές μέσα στο 2011 βλέπει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Βόλο για τα εγκαίνια των τοπικών γραφείων του κόμματος. Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως «τυπικά η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει» και τούτο επειδή δεν το επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού – όπως είπε – δεν θα μπορεί να κρατηθεί ενωμένη και ισχυρή.

Τάχθηκε κατά των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω των μετατάξεων, ενώ για την εγκληματικότητα και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά οι Νόμοι. Όσον αφορά στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, σημείωσε πως η δική τους συνάντηση ορίστηκε για τις 3.30 το μεσημέρι και ο ίδιος θα διατυπώσει προτάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις για έξοδο από την κρίση.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος στο Βόλο, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτήρισε «εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση που διανύουμε» προσθέτοντας πως βρισκόμαστε στην κορύφωση της δημοσιονομικής κρίσης και αμφισβητείται η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ενώ στο εσωτερικό της χώρας καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις και μεγάλη στέρηση εσόδων. «Ο μόνος σταθερός πόρος για την κυβέρνηση είναι οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις, αλλά και οι κοινωνικές παροχές. Την ίδια στιγμή το «μαύρο χρήμα» υπάρχει σε υψηλό ποσοστό, ενώ και η διαφθορά καλά κρατεί κατέχοντας το 10%. Ταυτόχρονα δεν κινείται η παραγωγική διαδικασία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Περιγράφοντας και την κατάσταση, όσον αφορά στην ανάπτυξη και τα έργα, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε πως «το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών» έχει «παγώσει», ενώ το ΕΣΠΑ – αν και βρισκόμαστε στη μέση του προγράμματος (το 2013 λήγει) δεν  έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, δεν έχει ουσιαστικά αρχίσει. «Οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν απορροφούνται» τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πως για την κοινωνική στήριξη το πρόγραμμα προβλέπει 4,5 δισ. και έως τώρα απορροφήθηκαν 390 εκατομμύρια, την στιγμή μάλιστα – τόνισε με έμφαση – που το 25% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου

Ως την πλέον κρίσιμη θεωρεί ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς την σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άποψη στην οποία επιμένει το κόμμα και επαναλήφθηκε χθες από τον κ. Κουβέλη είναι πως «η κυβέρνηση πρέπει να διεκδικήσει τη μη αναδιάρθρωση, αλλά την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου. Όσο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανέφερε πως το κόμμα του θα το καταψηφίσει στη Βουλή επειδή είναι «σε αναντιστοιχία των όσων υποστηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά. «Ως κόμμα υποστηρίζουμε σθεναρά το δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης» πρόσθεσε με έμφαση.

Στο ερώτημα αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα ο κ. Κουβέλης απάντησε πως «τυπικά όχι» επειδή σε μία περίπτωση, όπως είπε, η Ε.Ε. δεν θα μπορεί να κινηθεί ενωτικά και θα έχει ελάχιστη συμμετοχή στη διεθνή οικονομία.

 

Τεράστιο πρόβλημα η ανεργία

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει έως τώρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να κλείνουν καθημερινά πολλές και έτσι να «τροφοδοτείται ανηλεώς» – τόνισε με έμφαση – η ανεργία. Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας που θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Τάχθηκε κατά των απολύσεων στο Δημόσιο μέσω των μετατάξεων επισημαίνοντας πως θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανεργία και θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα προσθέτοντας ακόμη χιλιάδες ανέργους στη λίστα. Η κυβέρνηση, όπως προτείνει, μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία με την ενεργοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του ΕΣΠΑ. Υπενθύμισε πως το κόμμα έχει διατυπώσει 28 προτάσεις-θέσεις που θα διαμορφώσουν συνθήκες εξόδου από την κρίση.

 

Προτάσεις στον πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς προσέρχεται σήμερα στην συνάντηση διαλόγου με τον Πρωθυπουργό, επειδή θεωρεί – όπως υποστήριξε – πως ο διάλογος είναι χρήσιμο πολιτικό στοιχείο και θα του θέσει τις προτάσεις της ΔΗΜ. ΑΡ. για την έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Κουβέλης είπε με έμφαση πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών» μέσα στο τρέχον έτος σημειώνοντας ότι η συνεχής αυξανόμενη αγανάκτηση «ρηγματώνει» την κυβέρνηση.

 

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους μετανάστες»

Για το φλέγον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ο κ. Κουβέλης υποστήριξε πως δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό και διατύπωσε την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει την παρουσία άλλων ξένων μεταναστών» και ζήτησε υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική. Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της χορήγησης πολιτικών δικαιωμάτων στους μακροχρόνια διαμένοντες στην Ελλάδα.

Τούλα Κεκάτου

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το