Photo Gallery, Τοπικά

Εκλέγεται ο νέος πρύτανης

Ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  βασικός στόχος των υποψηφίων
Ισχυρό και βιώσιμο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βασικός στόχος των υποψηφίων

Τη δημιουργία ενός ισχυρού και βιώσιμου Πανεπιστημίου που θα το αναζητούν όλοι οι φοιτητές και θα εκπαιδεύει νέους με οφέλη για την τοπική κοινωνία, έθεσαν μεταξύ άλλων ως στόχο οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Λίγη ώρα αργότερα θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα.

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργος Πετράκος με γνωστικό αντικείμενο την οικονομική ανάλυση του χώρου, ο κοσμήτορας και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μεσσήνης με ειδίκευση στη Μαιευτική-Γυναικολογία και η καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Θεοφανώ Παπαζήση.

Χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» οι τρεις υποψήφιοι κ.κ. Γιώργος Πετράκος, Γιάννης Μεσσήνης και Θεοφανώ Παπαζήση παρουσίασαν τις θέσεις τους στους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό.

Τα οικονομικά ζητήματα, οι υποδομές, το σχέδιο «Αθηνά», η εξωστρέφεια του Ιδρύματος, η θέση του Πανεπιστημίου στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη ήταν μερικά από τα ζητήματα στα οποία απάντησαν οι υποψήφιοι μετά από ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Ο κ. Πετράκος αναφέρθηκε αρχικά στα σημαντικότερα προβλήματα του Πανεπιστημίου, όπως τα οικονομικά, το κτιριολογικό, θέματα που απαιτούν σκληρή δουλειά. «Το Πανεπιστήμιο είναι εδώ και δύο μήνες χωρίς πρύτανη και έχουν συσσωρευτεί πολλά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω ενός προγράμματος δράσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, ποιος είναι ο στόχος, το όραμά του για το Πανεπιστήμιο, σημείωσε πως «στόχος είναι να έχουμε ένα καλό Πανεπιστήμιο, για το οποίο η Θεσσαλία θα είναι υπερήφανη και θα το εντάσσει στους φορείς για τη στήριξη του παραγωγικού της δυναμικού. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα εκπαιδεύει τους νέους και θα λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας».

Για το οικονομικό πρόβλημα που είναι και το πιο μείζον, ο κ. Πετράκος σημείωσε πως η χρηματοδότηση έχει περικοπεί, ενώ τόνισε την ανάγκη διεκπεραίωσης των πολλών οργανωτικών ζητημάτων.

Όσο για το σχέδιο «Αθηνά» ελπίζει ότι το υπουργείο Παιδείας σύντομα θα οριστικοποιήσει τη θέση του, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Η βιωσιμότητα

Από την πλευρά του ο κ. Μεσσήνης σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρειάζεται πάνω απ’ όλα ισχυρή Πρυτανική Αρχή, η οποία θα μπορέσει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του μέσα από διάφορες αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, προσπαθώντας να φέρει πόρους που θα το ενισχύσουν οικονομικά και να διατηρήσει τα Τμήματα και τις Σχολές του Ιδρύματος αυτοδύναμα, χωρίς να συρρικνωθεί από το σχέδιο «Αθηνά» ή κάποιο άλλο σχέδιο μελλοντικά. Επίσης το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ενισχυθεί με προσωπικό όλων των κατηγοριών, αλλά κυρίως με μέλη ΔΕΠ, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πετύχει καλύτερα τους στόχους του για εκπαίδευση και υψηλού επιπέδου έρευνα.

Πανεπιστήμιο- μαγνήτης

Η κ. Παπαζήση, προερχόμενη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε πως «είμαι υποψήφια στις πρυτανικές εκλογές, γιατί πιστεύω ότι με τη μεγάλη εμπειρία που έχω από το Πανεπιστήμιο και την ιδιότητά μου ως νομικού και δικηγόρου, μπορώ να συμβάλλω αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικά σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που βρίσκεται. Έχω την αγαθή πρόθεση να πάει μπροστά το Πανεπιστήμιο».

Η ίδια πρόσθεσε πως «το όραμά μου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι να γίνει ένα Πανεπιστήμιο που θα το αποζητεί ο κόσμος και θα έρχεται σε αυτό, γιατί θα παρέχει υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή γνώση».

Λόγω της ηλεκτρονικής διαδικασίας τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το Συμβούλιο Διοίκησης θα συνεδριάσει τελικά αύριο Πέμπτη για να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ θα αποστείλει το πρακτικό στο υπουργείο Παιδείας. Εκτιμάται ότι ο νέος πρύτανης θα αναλάβει ουσιαστικά καθήκοντα και θα μπορεί να υπογράφει αποφάσεις μέσα σε περίπου 10-15 ημέρες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το