Photo Gallery, Τοπικά

Εκκρεμεί η πρόσληψη οικογενειακών γιατρών

Οι οικογενειακοί γιατροί στο Βόλο ανέρχονται στους έντεκα και υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση του αριθμού τους

Στον πρώην Δήμο Βόλου αρκετές συνοικίες δεν διαθέτουν οικογενειακό γιατρό, ενώ εκκρεμεί η υπόσχεση του ΕΟΠΥΥ για πρόσληψη πανελλαδικά 60 περίπου οικογενειακών γιατρών για τη στήριξη του θεσμού. Εσχάτως χωρίς οικογενειακό γιατρό έμεινε η περιοχή των Αγίων Αναργύρων λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης του γιατρού.

Πλέον οι οικογενειακοί γιατροί στο Βόλο ανέρχονται στους έντεκα και υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση του αριθμού τους.

Παθολόγοι και γιατροί με την ειδικότητα της γενικής ιατρικής είναι οι δύο ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο θεσμό ο οποίος επιχειρεί να καλύψει ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είτε μέσω της συνταγογράφησης, είτε μιας πρώτης ιατρικής εξέτασης, είτε και μέσω της επίσκεψης στο σπίτι του ασθενούς για ιατρική εξέταση.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι ουσιαστικά το αποκούμπι του κάθε ασθενούς, ενώ ο ρόλος αυτός ενισχύεται και από την προσωπική επαφή που αναπτύσσεται με τον ασθενή.

Το πρόβλημα είναι πως ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών όλο και μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Νεάπολη, Άγιος Κωνσταντίνος, Νέα Δημητριάδα, είναι μερικές από τις συνοικίες στο Βόλο που είτε δεν έχουν κανέναν οικογενειακό γιατρό είτε το προσωπικό που δραστηριοποιείται εκεί, δεν επαρκεί.

Στις συνοικίες που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και η περιοχή των Αγίων Αναργύρων.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της μονάδας υγείας του ΕΟΠΥΥ κ. Σταθόπουλος, ο γιατρός οδηγείται σε συνταξιοδότηση και πλέον οι κάτοικοι των Αγίων Αναργύρων θα εξυπηρετούνται είτε από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τους τέσσερις παθολόγους που εργάζονται στο ΙΚΑ κλείνοντας ραντεβού μέσω του 184.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο θεσμός των οικογενειακών γιατρών είναι απαραίτητος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί. Κυρίως οι συνοικίες του πρώην Δήμου Βόλου αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη οικογενειακών γιατρών. Στον πρώην Δήμο Νέας Ιωνίας τα πράγματα είναι καλύτερα.

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τον ΕΟΠΥΥ την πρόσληψη νέων γιατρών για να εργαστούν στο συγκεκριμένο θεσμό.

Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε πως «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην πρόσληψη 60 περίπου οικογενειακών γιατρών για την ενίσχυση με προσωπικό του θεσμού. Μάλιστα εκτίμησε ότι από τους 60 γιατρούς, οι τέσσερις – πέντε θα μπορούσαν να εργαστούν στο Βόλο για να καλυφθούν τα κενά».

Ωστόσο η δίμηνη προεκλογική περίοδος που ακολούθησε, δημιούργησε μια μετέωρη κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα.

Στο μεταξύ, σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί για το αν θα πληρωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα από τον ΕΟΠΥΥ για το μήνα Απρίλιο, διαφορετικά θα ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις.

 

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το