Photo Gallery, Πολιτισμός

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ελληνισμό του Πόντου

Χθες στο Μεταξουργείο από πρωτοβουλία της Ένωσης Μαγνησίας

 

 

Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης με τη συμπλήρωση φέτος 92 χρόνων από τη γενοκτονία των Ποντίων με τίτλο «Πόντος – Δικαίωμα στη μνήμη» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας. Κυρίαρχος στόχος και διεκδίκηση των απανταχού Ποντίων είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

«Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των φετινών εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων», επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας Κωνσταντίνα Ηλιάδου «μιας επετείου καθοριστικής για όλους τους Έλληνες του Πόντου, όπου Γης. Ο λόγος είναι ότι αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σφαγιάστηκαν 353.000 αθώα θύματα στον Πόντο και η Τουρκία μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία και δεν έχει ζητήσει συγγνώμη. Αγωνιζόμαστε για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου και για το λόγο αυτό καθιερώθηκε αυτή η μέρα ως τιμής και μνήμης. Πρέπει να τονιστεί ότι εμείς από την πλευρά μας αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση γενικώς των γενοκτονιών, μαζί με τη δική μας και των Ασσυρίων, των Αρμενίων και όλων των χριστιανικών μειονοτήτων που σφαγιάστηκαν από τον κεμαλισμό», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νομού Μαγνησίας.

Από την πλευρά του ο θεολόγος και ιστορικός Θ. Κυριακίδης σημείωσε ότι «τιμούμε φέτος την 92η επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων. Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Η Ιστορία έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να τη θυμόμαστε, διότι χωρίς Ιστορία δεν υπάρχει μέλλον. Πρέπει να τονιστεί ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε καμία περίπτωση δεν είναι εκδηλώσεις μίσους προς τους σημερινούς Τούρκους. Οι Πόντιοι στη σημερινή εποχή ζητούν μία συγγνώμη για όλα τα εγκλήματα που διέπραξαν οι νεότουρκοι εκείνη την εποχή και τίποτα παραπάνω», υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης.

Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των χθεσινών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας περιλάμβανε προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών».

Αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου, σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Αλέξης Μπαρζός, επιστημονική επιμέλεια, έρευνα: Θεοδόσης Κυριακίδης, ήχος: Χρήστος Ποντίκης, Δημοσθένης Χριστοδουλάκης, πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Παξεβάνης, σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος, παραγωγή: Small Planet, για το Ερευνητικό Κέντρο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα».

Απονομές τιμητικών διακρίσεων.

Αποδοχή δωρεάς έργου τέχνης της Αμανατίδου – Φιλαρέτου Ρένας. Το έργο δώρισε στην Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας η Αναστασία Σουλιώτου, εγγονή της καλλιτέχνιδας.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια του Πόντου.

Τέλος, η έκθεση έργων τέχνης της ζωγράφου Λίας Ελευθεριάδου λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, καθημερινά στις 10-14.00, 18.00-21.00 και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου.

Βαγγέλης Καραμάνης

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το