Photo Gallery, Τοπικά

Εκδήλωση ΚΚΕ- Παράδοση των λιμανιών στο κεφάλαιο

Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του λιμανιού του Βόλου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες

«Η ιδιωτικοποίηση των κρίσιμων υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, δεν γίνονται μόνο για εισπρακτικούς λόγους. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής που σφαγιάζει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, τις δαπάνες για την Παιδεία, την Πρόνοια και την Υγεία», τονίστηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή ημερίδα της Ν.Ε. Μαγνησίας με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών. Η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων του λιμανιού του Βόλου».

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων των λιμενεργατών Βόλου, μίλησαν οι κ.κ. Θωμάς Κρητικός, πρόεδρος των λιμενεργατών Βόλου, Ζήσης Περσουφλιώτης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου, Γιώργος Παπαβασιλείου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

Στην εισηγητική τοποθέτηση εκ μέρους της Ν.Ε. Μαγνησίας τονίστηκαν μεταξύ άλλων από το μέλος της ΝΕ κ. Βασ. Μεταξά και τα εξής:

«Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ανακοίνωση ουσιαστικά της ιδιωτικοποίησης λιμανιών της χώρας, ανάμεσά τους, το λιμάνι του Βόλου και της Σκιάθου, δεν προκαλούν σε καμία περίπτωση έκπληξη.

Έχει προηγηθεί, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, βήμα – βήμα, η παράδοση των λιμανιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Θεωρούμε ότι εξαρχής πρέπει να βγουν συμπεράσματα από την πορεία που ακολούθησε η υλοποίηση της στρατηγικής κατεύθυνσης για την ιδιωτικοποίηση μέσα στα τελευταία 14 χρόνια περίπου, τα επιχειρήματα που αξιοποιήθηκαν, τη στάση κομμάτων, αντίστοιχων συνδικαλιστικών παρατάξεων, σε όλη αυτή την πορεία, μιας και αρκετοί σήμερα βρίσκονται «στα κεραμίδια», αν και έχουν βάλει σημαντικά το χεράκι τους για να φτάσουμε ώς εδώ. Βάθρο της πολιτικής της ΕΕ για τα λιμάνια είναι η «απελευθέρωση των αγορών», οι τέσσερις «ελευθερίες», όπως προσδιορίζονται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ (ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, εργαζομένων, υπηρεσιών).

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ξεκίνησε η δρομολόγηση της μετατροπής των λιμανιών σε νομικά πρόσωπα, το ΚΚΕ είχε εξαρχής κρυστάλλινη θέση λέγοντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίησή τους. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπερθεμάτιζε συνδέοντάς το με την ανάγκη να αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα των λιμανιών καθώς και ότι αποτελεί δέσμευση της χώρας προς την Ε.Ε. στο πλαίσιο και της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Από τη μεριά του ο ΣΥΝ, που είχε στηρίξει τη συνθήκη της Λισσαβόνα είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής του ΟΛΠ στη λογική της ανάγκης εκσυγχρονισμού του και πήγαινε την αντιπαράθεση για το αν θα είναι ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.

Το ΚΚΕ επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που θίγονται από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική κόντρα στο μπλοκ των δυνάμεων της καπιταλιστικής «ανταγωνιστικότητας» και της ενσωμάτωσης στο σύστημα.

Το ΚΚΕ το τελευταία διάστημα έχει καταθέσει αρκετές επερωτήσεις στη Βουλή και έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η συγκυβέρνηση. Θεωρούμε ότι πρέπει και μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα αγώνες από όλους τους φορείς, εργαζόμενους, νησιώτες, αλιείς για την παρεμπόδιση της εξέλιξης αυτής, για λιμάνια 100% στο δημόσιο. Που θα εντάσσονται στην πάλη για την παρεμπόδιση συνολικά των μέτρων στήριξης της πλουτοκρατίας και χρεοκοπίας του λαού, με μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε., καμία διαπραγμάτευση, διέξοδο και πολιτική για το λαό και όχι για τα μονοπώλια. Το επόμενο διάστημα μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοια δραστηριότητα, με αντίστοιχες μορφές που να αγκαλιάζουν το Βόλο, όσο και τα νησιά. Θέλουμε η σημερινή μας εκδήλωση να αποτελέσει το έναυσμα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το