Τοπικά

ΕΚΒ: «Όχι» στον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ενάντια στη νομοθεσία που περιορίζει ατομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών τάσσεται το Εργατικό Κέντρο του Βόλου και ο πρόεδρός του Θανάσης Παπαδημόπουλος
Ενάντια στη νομοθεσία που περιορίζει ατομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών τάσσεται το Εργατικό Κέντρο του Βόλου και ο πρόεδρός του Θανάσης Παπαδημόπουλος

Ενάντια στη νομοθεσία που περιορίζει ατομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών τάσσεται το Εργατικό Κέντρο του Βόλου. Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, όταν οι συμμετέχοντες δεν υπερβαίνουν τα 200 άτομα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου παίρνει δημόσια θέση τονίζοντας ότι μία τέτοια ρύθμιση «βρίσκει στο σύνολό τους αντίθετους τους εργαζόμενους».

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΕΚΒ αναφέρεται:

«Η νομοθετική ρύθμιση, που προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στοχεύοντας στον περιορισμό πορειών, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, για αρχή κάτω των 200 διαδηλωτών, με το πρόσχημα «να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων…», βρίσκει στο σύνολό τους αντίθετους τους εργαζόμενους, που την καταγγέλλουν.

Και αυτό γιατί δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι δικαιολογημένες, απόλυτα νόμιμες και συνταγματικά κατοχυρωμένες αντιδράσεις τους, αυτές που προκαλούν τα προβλήματα αλλά οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται, συσσωρεύοντας στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, στην αγορά και στην ελληνική κοινωνία (πλην της πλουτοκρατίας) επαχθή βάρη, διογκώνοντας δικαιολογημένα και τις αντιδράσεις τους.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου τάσσεται ενάντια στην έκτακτη νομοθεσία που θα περιορίζει ατομικά, συλλογικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι, οι πολίτες, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι ελεύθεροι δημοκρατικοί άνθρωποι, με υπευθυνότητα πάντα, έχουν αποδείξει σε όλους τους αγώνες τους, ότι δεν χρειάζονται ρυθμίσεις καταστολής των ελευθεριών τους.

Ας καταστείλει η κυβέρνηση το ανενόχλητο παρακράτος και τον ύποπτο ρόλο του, ας πάψει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της… Μέρκελ και του Σόιμπλε, και τότε θα συνειδητοποιήσει πως ο Νόμος και η τάξη δεν χρειάζεται να επιβάλλονται με διατάγματα».

Άλλες έξι απολύσεις στην «Κιολεΐδης»

Χθες το μεσημέρι η διεύθυνση της βιομηχανίας «Κιολεΐδης» ανακοίνωσε την απόλυση άλλων έξι εργαζομένων. Μέσα σε ένα μήνα το Μάϊο, συνολικά 12 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την εταιρία.

Οι απολύσεις στην «Κιολεΐδης» συνεχίζονται με την ανακοίνωση χθες το μεσημέρι άλλων έξι στο εργοστάσιο του Βόλου. Είχαν προηγηθεί έξι ακόμη απολύσεις -πέντε στο εργοστάσιο του Βόλου και μία στην Αθήνα-  στη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

Οι προηγούμενες απολύσεις έγιναν παραμονή της Πρωτομαγιάς, πριν δηλαδή αρχίσει ο μήνας Μάιος. Οι χθεσινές απολύσεις έγιναν αιφνιδιαστικά και χωρίς τίποτε να τις προμηνύει.  Στο εργοστάσιο «Κιολεΐδης» έχουν απομείνει 80 άτομα προσωπικό. Η τακτική που φαίνεται να ακολουθείται, είναι απολύσεις στο τέλος κάθε μήνα.

Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην εταιρία «Κιολεΐδης» είχαν προχωρήσει σε δίωρες στάσεις εργασίας, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών πέντε μηνών. Οι στάσεις ανεστάλησαν μετά από συμφωνία, που προέβλεπε ότι η καταβολή όλων των δεδουλευμένων θα γίνονταν μέχρι το Πάσχα.

Για τις νέες απολύσεις το Συνδικάτο Μετάλλου αναμένεται να ζητήσει τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας, αφ’ ενός για τις απολύσεις, που θεωρεί παράνομες και καταχρηστικές και αφ’ ετέρου για να κληθεί η εταιρεία να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι στο προσωπικό.

Στην τριμερή θα ζητηθεί η επαναπρόσληψη των απολυθέντων – η πλειοψηφία των οποίων είναι οικογενειάρχες – με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ξαφνικά βρίσκονται στην κυριολεξία στο δρόμο και καταγράφονται στην τεράστια λίστα των ανέργων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το