Τοπικά

ΕΚΒ: Κριτική για Χαλυβουργία, ΒΙΣ και ΙΜΑΣ

00ERGATIKO KENTRO

Την κριτική του συνόλου σχεδόν των παρατάξεων (πλην ΔΑΚΕ) συγκέντρωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εργατικού Κέντρου Βόλου οι χειρισμοί του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία και ειδικά η θέση του Σωματείου στο άγγελμα των 40 συμβάσεων εργασίας που δεν ανανεώθηκαν και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, που δέχτηκε κριτική από τον κ. Κων. Στεργίου του ΠΑΜΕ για μη έκδοση ανακοίνωσης στήριξης των 40 συμβασιούχων, δήλωσε πως αφενός καταδίκασε σε τηλεοπτικές εκπομπές τη μη ανανέωση των συμβάσεων και πως αναμένει το ΔΣ του Σωματείου για να ενημερωθεί.

«Λυπάμαι που δεν είναι εδώ σήμερα το Σωματείο να μας ενημερώσει. Γνωρίζαμε ότι είχαν δεχτεί τις μειώσεις αποδοχών με προϋπόθεση τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, δηλαδή και των συμβασιούχων. Ξαφνικά οι συμβασιούχοι θυσιάζονται. Εγώ αν ήμουν Πρόεδρος του Σωματείου, θα ζητούσα από την εργοδοσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να συνεχίσει την απασχόληση των συναδέλφων που βρέθηκαν στο δρόμο. Θα το απαιτούσα και δεν θα έλεγα πως θα παραιτηθώ ως συμπαράσταση ή για να στείλω μήνυμα στο Σαμαρά να μειώσει την τιμή του ρεύματος στον Μάνεση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΚΒ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ κ. Δημ. Βασιλείου, παρείχε κάλυψη στον πρόεδρο του Σωματείου κ. Θοδ. Γκλαβίνη, επισημαίνοντας πως η απουσία του από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚΒ έγινε για λόγους υγείας και πως «όταν επιστρέψει από την Αθήνα όπου μετέβη για το θέμα της Χαλυβουργίας, ο πρόεδρος του Σωματείου να έρθει να μας ενημερώσει».

Λάβρος κατά του προεδρείου για τη στάση του στη Χαλυβουργία αλλά και στη ΒΙΣ, το μέλος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου κ. Κων. Στεργίου.

«Να βγείτε να κάνετε την αυτοκριτική σας ότι κακώς συμπαρασταθήκατε στον Μάνεση και το Σωματείο. Δεν είναι κεραυνός αν αιθρία τα όσα συμβαίνουν, καθώς δρομολογήθηκαν από το 2011. Τα είχαμε επισημάνει και είχαμε πει όχι στη λογική του συμβιβασμού. Και τσάμπα ρεύμα να πάρει ο Μάνεσης, τα ίδια θα κάνει. Το Σωματείο κάνει ό,τι λέει ο Μάνεσης κι εσείς το στηρίζατε βγάζοντας ανακοινώσεις. Είστε στην ίδια βάρκα με τα μπούνια και κοιτάξτε πού φτάσατε. Δεν πρόκειται για φυγομαχία, αλλά στο Σωματείο πάνε την μπάλα εκεί που θέλει ο Μάνεσης».

Για τη ΒΙΣ, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τρίωρες στάσεις εργασίας, τονίστηκε η συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων και η κρισιμότητά του καθώς ενδεχόμενη νίκη της εργοδοτικής απόφασης για κατάργηση του επιδόματος γάμου, θα ανοίξει το δρόμο όχι μόνο για γενικευμένη εφαρμογή αλλά και για άλλες καταστρατηγήσεις.

Τέλος, έγινε αναφορά στις οικειοθελείς αποχωρήσεις στην ΙΜΑΣ ΑΕ, η οποία προσφέρει άμεσα 90.000 ευρώ, επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης και ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης στην επιχείρηση με την επισήμανση ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό, μοιράζεται η εργασία στους εναπομείναντες ή στην καλύτερη περίπτωση την εργασία θα κληθούν να την αναλάβουν εργολαβικές εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ανάλογες αποδοχές.

Επίσης τέθηκε και το θέμα για τη μη καταβολή του Δώρου των Χριστουγέννων με τους συνδικαλιστές να επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μόνο 3 καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή Δώρου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το