Τοπικά

ΕΚΒ κατά Χαλυβουργίας και ΟΤΕ

00ERGATIKO KENTRO

Ανακοινώσεις – καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στη Χαλυβουργία και τον ΟΤΕ, σε τοπικό επίπεδο, εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Ειδικότερα «η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας Βόλου, κ. Μάνεση, για την ενταγμένη στην τακτική της γενικευμένης εργασιακής και μισθολογικής ομηρίας του προσωπικού, που εφαρμόζει εδώ και πολλούς μήνες, απόλυσης 40 συναδέλφων συμβασιούχων στο εργοστάσιο, παραμονή μάλιστα της Πρωτοχρονιάς!

Η απόλυση των συναδέλφων μας, έχει τα χαρακτηριστικά της ωμής και εκβιαστικής αξίωσης της εργοδοσίας να υπαγορεύσει τους όρους της απέναντι στην κυβέρνηση, όσον αφορά στη μείωση του ενεργειακού κόστους (ηλεκτροδότησης) της Χαλυβουργίας, επιπλέον, όμως, και αυτές οι απολύσεις είναι μέρος της προσχηματικής τακτικής της Εταιρίας, για να ισοπεδώσει τα μισθολογικά και εργασιακά κεκτημένα των εργαζόμενων, έχοντας την κρίση για άλλοθι.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται απόλυτα, καθώς έρχεται μετά από μια σειρά αλλεπάλληλων μειώσεων των μισθών και ανατροπής των εργασιακών όρων του προσωπικού στη Χαλυβουργία, που ισοδυναμούν με θεσμοθέτηση της σύγχρονης δουλείας στο χώρο του χάλυβα.

Ο κ. Μάνεσης, αλλά και όσοι άλλοι πιστεύουν ή εκλαμβάνουν την όποια υποταγή τους στις αξιώσεις του, ως επιδειχθείσα… καλή θέληση για το ξεπέρασμα των δήθεν «λογιστικών ελλειμμάτων» του, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δημιουργούν συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης κρίσης, αχαλίνωτης εργοδοτικής ασυδοσίας και θα πρέπει να καταλάβουν πλήρως και τις ευθύνες τους.

Το ΕΚΒ αντιτίθεται πλήρως στις λογικές «ομηρίας» των εργαζόμενων, για την επίτευξη των εργοδοτικών αξιώσεων. Την κρίση στη χώρα δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι, αλλά αυτοί που τους στράγγιζαν και τους στραγγίζουν ακόμη, ενθαρρυμένοι από τις πολιτικές της υποταγμένης, επίσης, στις τροϊκανές αξιώσεις Κυβέρνησης.

Χειρισμοί που ενθαρρύνουν αυτές της λογικές, αντί να τις αποθαρρύνουν και σθεναρά να τις αποτρέπουν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχουν την ανοχή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου.

Το ΕΚΒ υπενθυμίζει σε όλους τους εργαζόμενους ότι η υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και η επανάκτηση όλων όσων χάθηκαν μέχρι τώρα, περνά μέσα από τον αποφασιστικό, ανυπότακτο αγώνα τους και όχι μέσα από την επίδειξη παθητικής στάσης».

 

Για ΟΤΕ

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, με άλλη ανακοίνωση, «καταγγέλλει την επιχειρούμενη από τον, ιδιωτικοποιημένο πλέον, ΟΤΕ ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον Οργανισμό, με την εφαρμογή, σε τοπικό επίπεδο, παράνομων «μοντέλων εργασίας», όπως την επαναφορά στην ενεργεία και την απασχόληση οικειοθελώς αποχωρησάντων στελεχών του, την εργολαβική απασχόληση «δανειζόμενων εργαζομένων» κ.λπ.

Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές, που καταγγέλθηκαν στο ΕΚΒ από το τοπικό σωματείο «(ΠΕΤ/ΟΤΕ) «θεσμοθετούν» καθεστώς «μαύρης εργασίας» και εργασιακής ασυδοσίας στον ΟΤΕ, όχι μόνο προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, σε μια περίοδο που τα μισθολογικά και εργασιακά κεκτημένα όλων γενικώς των εργαζόμενων συνθλίβονται στο όνομα δήθεν της κρίσης, αλλά και συνιστούν εξώφθαλμες περιπτώσεις εργοδοτικής εισφοροδιαφυγής και ασυδοσίας, που θα πρέπει να παταχτούν αμείλικτα και παραδειγματικά.

Καλούμε τους συναδέλφους στον ΟΤΕ, μέσω του Σωματείου τους, να καταγγέλλουν αμέσως τέτοια φαινόμενα, για την άμεση αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Υπηρεσίες και την επιβολή των προβλεπόμενων από την Εργατική Νομοθεσία ποινών».

 

Αναγνωρίσεις σωματείων και αντιπροσώπων

Η ανακήρυξη αντιπροσώπων από πρωτοβάθμια σωματεία του ΕΚΒ και ειδικότερα το νεοϊδρυθέν Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας προκάλεσαν αντιπαραθέσεις στην ολομέλεια της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ- ΔΑΣ κ. Κ. Στεργίου, επαναδιατυπώθηκαν καταγγελίες για σωματεία σφραγίδες, για ομιχλώδης διαδικασίες με τη συνέργεια δικαστικών αντιπροσώπων και γενικότερα για πονηρά τερτίπια και διασπαστικές κινήσεις με στόχο την αποδυνάμωση του ταξικού σωματείου «Μ. Παπαρήγας» στο οποίο είναι πρόεδρος.

Η ολομέλεια ανακήρυξε τους αντιπροσώπους από τα σωματεία ΑΓΕΤ, ΒΕΜΕΚΕΠ, Φαρμακοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Οικοδόμων Σκοπέλου, ΟΣΕ, και Αγροτική Τράπεζα ομόφωνα, ενώ κατά πλειοψηφία (λευκό η ΔΑΣ) το σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων και το Σωματείο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας (όχι από τη ΔΑΣ).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το