Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Εκατόμβη νεκρών στη Λιβύη

Πυρ «στο ψαχνό» άνοιξαν στρατιώτες στη Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ, 21. Επέστρεψαν την Κυριακή οι διαδηλωτές στους δρόμους της Βεγγάζης, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, ζητώντας την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ οι νεκροί από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 200. Συμπλοκές και πυροβολισμοί μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στην Υεμένη. Ήρεμη η κατάσταση στο βασίλειο του Μπαχρέιν, καθώς η κυβέρνηση υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις, απέσυρε το στρατό και προσέφερε διαπραγματεύσεις στην αντιπολίτευση. Ειρηνική διαδήλωση και στο Μαρόκο.

Στη Λιβύη, οι νεκροί μετά την επέμβαση του στρατού εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 200, αναφέρουν ιατρικές πηγές, ενώ τους 900 φτάνουν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» (HRW) οι νεκροί είναι πάνω από 173.

Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, που πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων τους διαδηλωτές, καθώς εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

To μεσημέρι της Κυριακής οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πάλι πυρ στο πλήθος, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια κηδείας θυμάτων των βίαιων γεγονότων των τελευταίων ημερών.

O συνολικός αριθμός των νεκρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, καθώς οι επίσημες Aρχές δεν έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση δημοσιογράφων στη χώρα.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση στις στρατιωτικές δυνάμεις «να σταματήσουν τη σφαγή», ενώ τα νοσοκομεία της Βεγγάζης έχουν υποδεχθεί αρκετές δεκάδες τραυματιών.

Η Βεγγάζη είναι το σκηνικό των διαδηλώσεων και της αιματηρής καταστολής, ενώ αντιθέτως οπαδοί της κυβέρνησης διοργανώνουν πολυπληθείς αντισυγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Τρίπολης. Τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν με ιδιαίτερη «ζέση» τις εικόνες από την Τρίπολη, αλλά όχι εκείνες από τη Βεγγάζη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Το πρωί του Σαββάτου, η κίνηση στο ίντερνετ είχε νεκρώσει, επέστρεψε σε μειωμένα επίπεδα αρκετές ώρες αργότερα πριν μπλοκαριστεί ξανά την Κυριακή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera καταγγέλλει ότι το σήμα του δέχεται παρεμβολές σε αρκετές συχνότητες και ότι η ιστοσελίδα του έχει μπλοκαριστεί.

Η Βεγγάζη έχει γίνει το επίκεντρο των διαδηλώσεων, ενώ η κατάσταση στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη είναι συγκριτικά πιο ήσυχη μέχρι, όπου οι αναφορές κάνουν λόγο μόνο για μικροσυμπλοκές.

Στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης βρίσκονταν μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θεός, Λιβύη και Μουαμάρ».

Τους Ευρωπαίους πολίτες στη Λιβύη σχεδιάζεται να απομακρύνει αυστριακό στρατιωτικό αεροσκάφος, όπως αναφέρει το BBC. To αεροσκάφος θα προσγειωθεί αρχικά στη Μάλτα, μέχρι να ετοιμαστεί η επιχείρηση.

Πυροβολισμοί μεταξύ διαδηλωτών στην Υεμένη

Η έκρυθμη κατάσταση συνεχίζεται και στην Υεμένη, στην πρωτεύουσα της οποίας την Κυριακή υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Αλί Σαλέχ προσπάθησαν να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς.

Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο πανεπιστήμιο της Σαναά, και παρά τους πυροβολισμούς δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις των τελευταίων εννέα ημερών, λέγοντας ότι είναι προϊόν συνωμοσίας «εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Υεμένη».

«Νηνεμία» στο Μπαχρέιν, συνομιλίες εξετάζει η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο Μπαχρέιν είναι ήρεμο ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εξετάζουν το εάν και πώς θα προσέλθουν σε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα αλλά και την πίεση από το εξωτερικό -ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία- η ηγεσία του βασιλείου απέσυρε από τους δρόμους το στρατό και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Η αντιπολίτευση προσκλήθηκε σε διάλογο με τον διάδοχο του θρόνου, σεΐχη Σαλμάν. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έθεσαν ως όρους για να προσέλθουν σε συνομιλίες την παραίτηση της κυβέρνησης, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και τη διερεύνηση των θανάτων των διαδηλωτών.

Το μικρό σε έκταση Μπαχρέιν έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ. Ο πέμπτος στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού σταθμεύει στο νησιωτικό κράτος, εμποδίζοντας το Ιράν να επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο.

Ειρηνική διαδήλωση στο Μαρόκο

Κρατώντας και σημαίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, περίπου 2.000 πολίτες του Μαρόκου απάντησαν την Κυριακή σε κάλεσμα της αντιπολίτευσης για διαδήλωση στο Ραμπάτ.

Βασικό αίτημα της διαδήλωσης ήταν να εκχωρήσει ο βασιλιάς της χώρας μέρος των εξουσιών του και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Η αστυνομία κράτησε απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και η συγκέντρωση εξελίχθηκε ομαλά.

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως το Μαρόκο, με μία οικονομία σε ανάπτυξη και υπό τον μετριοπαθή βασιλιά Μοχάμεντ τον Δ’, είναι από τα πολιτικά πιο σταθερά κράτη στην περιοχή και δεν κινδυνεύει να δει ταραχές όπως παρόμοιες με εκείνες της Τυνησίας, της Λιβύης ή της Αιγύπτου.


Συνελήφθη η κόρη του Ραφσατζανί

Οι Αρχές του Ιράν συνέλαβαν την Κυριακή την κόρη του πρώην προέδρου της χώρας Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης, ωστόσο, λίγο αργότερα την άφησαν ελεύθερη.

«Η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσατζανί αναγνωρίστηκε και συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη», την ώρα που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Irna, έκανε «προκλητικές» δηλώσεις και φώναζε «προκλητικά συνθήματα».

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερη, όταν υποστήριξε ότι «είχε βγει για να ψωνίσει υφάσματα».

Μηνύματα σε αντιπολιτευόμενες ιστοσελίδες είχαν καλέσει τους Ιρανούς σε νέα διαδήλωση την Κυριακή στη «μνήμη των δύο μαρτύρων» που σκοτώθηκαν την περασμένη Δευτέρα σε ταραχές στην Τεχεράνη.

Οι Αρχές απαγόρευσαν την διαδήλωση, ωστόσο, πολλοί Ιρανοί κατέβηκαν στους δρόμους.

Share

Πρόσφατα άρθρα

«Έφυγε ο άγγελός μου, ήταν άδικο να γίνει έτσι» – Συγκινεί η αδελφή του νεκρού επισμηναγού

Στη θλίψη έχει βυθιστεί η οικογένεια του 40χρονου πιλότου, που έχασε τη ζωή του όταν…

27 Δεκεμβρίου 2023

Ρέντης: Βαραίνει το κατηγορητήριο για τον 18χρονο μετά τον θάνατο του αστυνομικού – Το χρονικό της τραγωδίας

Την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου κατά των δραστών για τα επεισόδια στου Ρέντη αναμένεται να αποφασίσει…

27 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ…

27 Δεκεμβρίου 2023

ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023: Από σήμερα οι αιτήσεις για 4.276 θέσεις στο Δημόσιο

Αρχισε από σήμερα η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του…

27 Δεκεμβρίου 2023

Eurovision 2024: Υποψήφιος του Ισραήλ σκοτώθηκε στη Γάζα

Ένας Ισραηλινός έφεδρος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχή οντισιόν σε…

27 Δεκεμβρίου 2023

«Μόνος στην Ντάουνινγκ Στριτ»: Το απολαυστικό βίντεο του Ρίσι Σούνακ για τα Χριστούγεννα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μοιράστηκε ένα μοναδικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπνευσμένο από…

27 Δεκεμβρίου 2023