Photo Gallery, Τοπικά

Εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι για 80 θέσεις κατάρτισης

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει χθες τους εκατοντάδες άνεργους, που προσήλθαν να ενημερωθούν για την ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ των απολυμένων στη Μαγνησία

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου αποδείχτηκε πολύ μικρή, για να χωρέσει χθες τους εκατοντάδες άνεργους, που προσήλθαν να ενημερωθούν για την ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ των απολυμένων στη Μαγνησία. Σκοπός της πράξης είναι η στήριξη, η κοινωνική ένταξη και η επαγγελματική αποκατάσταση μέσω της τοποθέτησης σε θέσεις απασχόλησης ή και ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης, 80 ανέργων από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Πρόκειται για άνεργους με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών. Η πράξη περιλαμβάνει κατάρτιση. Συμβουλευτική και υποχρεωτική ένταξη στην αγορά εργασίας για τρεις μήνες τουλάχιστον, ως εξής: Απασχόληση 48 ωφελουμένων στον τουριστικό κλάδο, απασχόληση δέκα ωφελουμένων στην τοπική βιομηχανία, ίδρυση δώδεκα ατομικών επιχειρήσεων, ίδρυση δύο κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων κοινωνικής φροντίδας από δέκα ωφελούμενους.

Εκατοντάδες άνεργοι κατέκλυσαν κυριολεκτικά χθες την αίθουσα του Επιμελητήριου Μαγνησίας, για να ενημερωθούν για την πράξη, με αποτέλεσμα ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γ. Καλτσογιάννης, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια στην εκδήλωση, να σημειώσει ότι πλέον, όταν διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις, θα πρέπει να επιλέγονται μεγαλύτεροι χώροι.

Οι άνεργοι έθεσαν ερωτήσεις αναφορικά με το πότε θα καταβληθούν τα χρήματα της κατάρτισης, σε ποιες επιχειρήσεις θα απασχοληθούν και για πόσο.

Τα αντικείμενα της κατάρτισης είναι σύμφωνα με την πράξη, στελέχη ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων, ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων, παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, τυποποίηση και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 150 ώρες, ενώ χορηγείται εκπαιδευτικό επίδομα 6 ευρώ ανά ώρα, σύνολο 900 ευρώ. Η κατάρτιση σε θέματα ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αφορά 24 άνεργους, διάρκεια 150 ώρες και οι καταρτιζόμενοι μετά το πέρας της κατάρτισης θα εργαστούν για τρεις μήνες τουλάχιστον σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Μαγνησίας στα τμήματα υποδοχής, μπαρ και εστιατόριου και οροφοκομίας. Η κατάρτιση σε θέματα στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων θα αφορά επίσης 24 άνεργους, σύνολο 150 ώρες και οι καταρτιζόμενοι μετά το πέρας της κατάρτισης θα εργαστούν για διάστημα τριών μηνών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις επισιτισμού και αναψυχής και σε τουριστικά γραφεία της Μαγνησίας.

Η κατάρτιση σε θέματα ίδρυσης και λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων αφορά 12 άνεργους και έχει διάρκεια 150 ώρες. Οι καταρτιζόμενοι θα δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση, σε όποιο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας επιθυμούν.  Συνδυαστικά με τη δράση της συμβουλευτικής, προβλέπεται η υποστήριξή τους για ένταξη σε προγράμματα επιδότησης για την ίδρυση επιχειρήσεων.

Η κατάρτιση σε θέματα παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα αφορά δέκα άνεργους και είναι διάρκειας 149 ωρών. Οι καταρτιζόμενοι μετά το πέρας της κατάρτισης θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στο χώρο της παροχής υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα. Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν είναι: Ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα και οικιακή βοήθεια.

Η κατάρτιση σε θέματα τυποποίησης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων αφορά δέκα άνεργους και θα είναι διάρκειας 149 ωρών. Οι καταρτιζόμενοι μετά το πέρας της κατάρτισης θα εργαστούν για τρεις μήνες τουλάχιστον σε τοπικές επιχειρήσεις τυποποίησης και επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων ή θα δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η συμβουλευτική των ωφελουμένων περιλαμβάνει συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής για όσους ιδρύσουν τη δική τους ατομική ή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και επιπλέον συμβουλευτική επιχειρηματικότητας, σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και προετοιμασία για ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης. Για την επιτυχία των σκοπών της πράξης και την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας στην πράξη συμμετέχουν φορείς εργοδοτών και επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχονται: Προβολή των ιδίων των επιχειρήσεων, υπηρεσίες δικτύωσης φορέων και επιχειρήσεων, συμβουλευτική εργοδοτών, υποστήριξη στην απασχόληση των ωφελουμένων και πληροφόρηση για θέματα νομοθεσίας, καινοτομίας, ένταξης σε προγράμματα, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων κ.ά.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πράξη απευθύνεται σε άνεργους εγγεγραμμένους στα Μητρώα Ανεργίας  του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός μητρώου ανεργίας, που είναι μόνιμοι κάτοικοι Μαγνησίας και ειδικότερα άνεργοι ευρισκόμενοι σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενοι από φτώχεια (με χαμηλό εισόδημα), ο αριθμός των οποίων θα φθάσει τους 60 και μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, με χαμηλά τυπικά προσόντα, μέχρι 20 τον αριθμό.

Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ξεκινά αύριο 16 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι 5 Φεβρουαρίου 2013 και θα γίνεται στο Βόλο, στο ΚΕΚ Δυναμική, Ξενοφώντος 1, τηλ. 24210 39464 και στις ώρες 10 π.μ. μέχρι 12 μ., στον Αλμυρό επίσης στο ΚΕΚ Δυναμική, στην πλατεία Ευξεινούπολης, τηλ. 24220 26529 και στις ώρες 10 π.μ. μέχρι 12 μ. και στη Σκιάθο, Γραμματεία Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Ευαγγελιστρίας, τηλ. 24270 24400, στις ώρες 10 π.μ. μέχρι 12 μ.

Την παρουσίαση της πράξης έκανε ο κ. Χρ. Γιακουβής, διευθυντής του ΚΕΚ Δυναμική, για την Κοινωνική Οικονομία μίλησε ο κ. Ι. Κανακάκης από την Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία του υπουργείου Εργασίας και για την απασχόληση ο κ. Απ. Παπαδούλης, πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το