Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εκατοντάδες απόφοιτοι το χρόνο για παραϊατρικά επαγγέλματα

Μεγάλη ζήτηση εμφανίζει ο τομέας υγείας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου
Μεγάλη ζήτηση εμφανίζει ο τομέας υγείας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου

Στροφή στα επαγγέλματα του τομέας υγείας, όπως ιατρικά εργαστήρια, βοηθός μικροβιολόγου, βρεφονηπιοκομίας, νοσηλευτικής, πραγματοποιούν πολλοί μαθητές ελπίζοντας σε μια καλύτερη εργασιακή προοπτική. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτούς τους τομείς έχουν στραφεί και ενήλικες που τελείωσαν το Λύκειο πριν και πλέον κάθονται ξανά στα θρανία για να τελειώσουν την ειδικότητα που έχουν αφοσιωθεί. Στο 3ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Βόλου κάθε χρόνο αποφοιτούν γύρω στους 80-100 μαθητές με ειδίκευση στα παραϊατρικά επαγγέλματα με την ελπίδα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Βρεφονηπιοκόμοι, βοηθοί μικροβιολόγοι, νοσηλευτές, έφηβοι, αλλά και ενήλικες, όλοι τους μαθητές επέλεξαν να παρακολουθήσουν τον τομέα υγείας του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου. Εξάλλου οι υπηρεσίες υγείας και φροντίδας των παιδιών πάντοτε βρίσκονται σε υψηλή θέση στις ανάγκες του κόσμου. Και μπορεί η κρίση να έχει περιορίσει σε ένα βαθμό τη ζήτηση, ωστόσο οι συνθήκες για την απορρόφηση των πτυχιούχων με αυτές τις ειδικότητες παραμένουν θετικές.

Στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου περίπου 40 μαθητές μετεγγράφηκαν από άλλα σχολεία στη Β’ Τάξη του σχολείου, ώστε οι περισσότεροι να παρακολουθήσουν τον τομέα υγείας. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους μαθητές, όταν τελειώνουν την Α’ Τάξη Λυκείου, οποιουδήποτε τύπου, να ζητούν μετεγγραφή στη Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ, ώστε να φοιτήσουν εκεί δύο χρόνια και στη συνέχεια να λάβουν το απολυτήριο και το πτυχίο της ειδικότητας που επέλεξαν. Παράλληλα μπορούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις είτε μόνο για τα ΤΕΙ εξεταζόμενοι σε τέσσερα μαθήματα είτε για τα ΑΕΙ εξεταζόμενοι σε έξι μαθήματα.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Οικονομίδης, το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ανέρχεται στα 322 άτομα, εκ των οποίων τα 92 φοιτούν στην Α’ Τάξη, τα 104 στη Β’ Τάξη και τα 126 στη Γ’ Τάξη. Στη Β’ Τάξη οι μαθητές επιλέγουν τομέα και στην Γ’ Τάξη την ειδικότητα του κάθε τομέα.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Β’ Τάξη τον τομέα υγείας παρακολουθούν 80 μαθητές και τον τομέα γεωπονίας 24 μαθητές. Ανά ειδικότητα του τομέα υγείας στη Γ’ Τάξη, οι μαθητές που επέλεξαν τη βρεφονηπιοκομία, ανέρχονται στους 41, στην ειδικότητα των βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων 23 μαθητές και στην ειδικότητα των νοσηλευτών 41 μαθητές.

«Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα παραϊατρικά επαγγέλματα. Μάλιστα για τον τομέα της υγείας υπάρχει στροφή και από τους μαθητές που έρχονται με μετεγγραφή στη Β’ Λυκείου από άλλα σχολεία. Φέτος έγιναν στο σχολείο 40 περίπου μετεγγραφές, ενώ υπήρχαν και αιτήματα που δεν μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε, αλλά καθώς δεν υπήρχαν αίθουσες» τόνισε ο διευθυντής.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως τον τομέα της υγείας παρακολουθούν και 20 περίπου άτομα διαφόρων ηλικιών που έχουν κάνει μια συνειδητοποιημένη επιλογή για να ενταχθούν μελλοντικά στην αγορά εργασίας.

Οι ενήλικες που έχουν ήδη λάβει απολυτήριο από παλαιότερο Λύκειο, εγγράφονται στη Β’ Τάξη του ΕΠΑΛ και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα της ειδικότητας.

Στη «Θ» μίλησαν τρεις μαθήτριες που φοιτούν στη Γ’ Τάξη του τομέα υγείας έχοντας επιλέξει διάφορες ειδικότητες. Τονίζουν την αγάπη τους γι’ αυτό που επέλεξαν, αλλά και τις ελπίδες τους για εύρεση εργασίας στο χώρο των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Η Μαρία Καργαδούρου έχει επιλέξει την ειδικότητα της βρεφονηπιοκομίας, ενώ στοχεύει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις. «Μου αρέσει να φροντίζω τα παιδιά. Απαιτείται βέβαια υπομονή, να λειτουργείς ως παιδαγωγός και να βλέπεις τι λείπει στο παιδί από την οικογένειά του και να το συμπληρώνεις. Επίσης το σχολείο διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, ενώ και οι καθηγήτριες έχουν την απαιτούμενη εμπειρία» σημειώνει.

Η ίδια εμφανίζεται συγκρατημένη αισιόδοξη για την εύρεση εργασίας. «Απ’ όσο γνωρίζω, κοπέλες που αποφοίτησαν από τη συγκεκριμένη ειδικότητα του σχολείου, κατάφεραν και εργάζονται μετά την πρακτική άσκηση που έκαναν».

 

Εργασία

και σχολείο

 

Από την πλευρά της η Σοφία Κουσκουρίδα έχει αποφοιτήσει παλιότερα από Λύκειο, επέστρεψε στα θρανία για να παρακολουθήσει την ειδικότητα της νοσηλευτικής. Φοιτά στη Γ’ Τάξη, ενώ παράλληλα εργάζεται ως καθαρίστρια σε ιδιωτική κλινική, ελπίζοντας ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ασκήσει επαγγελματικά το πτυχίο της από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου.

«Πήρα την απόφαση να εγγραφώ στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου για να λάβω το πτυχίο της νοσηλευτικής» επισημαίνει η ενήλικη μαθήτρια και συμπληρώνει πως με το πτυχίο μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά να εργαστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Σε λίγους μήνες θα αποφοιτήσει και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης στο Νοσοκομείο.

«Η νοσηλευτική μου άρεσε πάντα, απλά δεν είχα πάρει την απόφαση να έρθω στο σχολείο. Τα μαθήματα της ειδικότητας είναι αρκετά, αποκτάμε γνώσεις και προσπαθούμε να τα καταφέρουμε, αφού παράλληλα υπάρχει η εργασία» καταλήγει η ίδια.

 

Βοηθός

μικροβιολόγου

 

Η Ευαγγελία Σώκου έχει επιλέξει την ειδικότητα «βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων», ένα χώρο των παραϊατρικών επαγγελμάτων που αγαπά ιδιαίτερα. Ήταν εξάλλου και το βαθύτερο κίνητρο για να φοιτήσει ξανά στο σχολείο, έχοντας ήδη λάβει απολυτήριο τα προηγούμενα χρόνια από Λύκειο.

Οι εργασιακές προοπτικές στο συγκεκριμένο κλάδο των ιατρικών εργαστηρίων παραμένουν θετικές παρά την κρίση. Όπως μάλιστα τονίζει η ίδια, η απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων και η συστηματική προσπάθεια ενισχύουν τις πιθανότητες για την εύρεση εργασίας.

Νοσοκομείο, ιδιωτικά εργαστήρια όπως ανοσολογικό, αιματολογικό, ιδιωτική κλινική είναι μερικοί από τους εργασιακούς χώρους που μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης ειδικότητας, οι οποίοι ουσιαστικά είναι βοηθοί μικροβιολόγου.

«Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη για την επιλογή μου και μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό που κάνω. Αναζήτησα πληροφορίες και βρήκα τελικά την ειδικότητα που προσφέρεται από το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου. Το πτυχίο που θα πάρουμε, είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και μπορούμε να εργαστούμε. Μάλιστα πέρυσι στη Β’ Τάξη κάναμε μαθήματα από όλες τις ειδικότητες του τομέα υγείας, όπως φαρμακολογία, βρεφονηπιοκομία, πρώτες βοήθειες, νοσηλευτική. Φέτος βέβαια ο καθένας επικεντρώνεται στα μαθήματα της ειδικότητάς του» υπογραμμίζει.

Και προσθέτει με νόημα πως «βρισκόμαστε σε μια ηλικία που είμαστε αρκετά ώριμοι και ξέρουμε τι θέλουμε μέσα από συνειδητοποιημένες αποφάσεις. Και είναι σημαντικό που το ΕΠΑΛ προσφέρει δυνατότητες»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το