Photo Gallery, Τοπικά

Εκατοντάδες αιτήσεις για μετεγγραφές στη Β/θμια

Δεκάδες ήταν οι γονείς που μετέβησαν χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για να ζητήσουν να μετεγγραφεί το παιδί τους σε σχολείο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους

Δεκάδες ήταν οι γονείς που μετέβησαν χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για να ζητήσουν να μετεγγραφεί το παιδί τους σε σχολείο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι τους. Μάλιστα, κάποιοι γονείς απείλησαν μην στείλουν σήμερα τα παιδιά τους στον αγιασμό, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τη χωροταξική κατανομή που έγινε στα σχολεία. Το θέμα απασχόλησε σε χθεσινή του συνεδρίαση και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΜΕ.

Χωρίς λύση παραμένει το καυτό ζήτημα με τις αιτήσεις για μετεγγραφή που έχουν κάνει πολλοί γονείς. Σε αρκετά σχολεία οι αιτήσεις είναι δεκάδες, η αγωνία των γονέων και των μαθητών έχει κορυφωθεί, ενώ από τη στιγμή που μένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα, δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των τμημάτων που θα έχει κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων εκπαιδευτικών παραγόντων, οι αιτήσεις για μετεγγραφές στα σχολεία αγγίζουν ακόμη και τις 500. Όπως τονίστηκε ενδεικτικά από διευθυντή Λυκείου, σε αρκετά σχολεία υπάρχουν περίπου από 50 αιτήσεις για το καθένα, είτε από μαθητές που θέλουν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο, είτε να φοιτήσουν εκεί.

Χθες, από νωρίς το πρωί, δεκάδες γονείς προσήλθαν στο κτίριο Μουρτζούκου, όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, για να ζητήσουν την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος με την αίτηση του παιδιού τους για μετεγγραφή. Οι γονείς ήταν αναστατωμένοι και ήθελαν να λυθεί άμεσα το θέμα τους.

Οι λόγοι που ζήτησαν μετεγγραφή ήταν κυρίως χωροταξικοί, δηλαδή το σπίτι τους βρίσκεται πολύ μακριά από το σχολείο που εγγράφηκε το παιδί τους. Για παράδειγμα, γονέας που μετέβη χθες στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας μετέφερε το αίτημα για το παιδί του αλλά και για δύο άλλες περιπτώσεις μαθητών που ενώ έμεναν κοντά στο 6ο Γυμνάσιο, κρίθηκε βάσει της χωροταξικής κατανομής ότι πρέπει να φοιτήσουν στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Όπως τόνισε ο γονέας: «Ποιος θα μεταφέρει τα παιδιά που θέλουν μισή ώρα μέσα στο κρύο και τη βροχή για να έρθουν στο 9ο Γυμνάσιο; Το πιο φυσιολογικό θα ήταν φοιτήσουν στο 6ο Γυμνάσιο, που βρίσκεται κοντά στο σπίτι και η πρόσβαση είναι άμεση».

Σε άλλη περίπτωση, οι γονείς διαμαρτύρονται, γιατί το παιδί τους από μια ολόκληρη τάξη πηγαίνει μόνο του σε ένα Γυμνάσιο ή Λύκειο, με αποτέλεσμα να χάσει την παρέα του και να βρεθεί σε ξένο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Πάντως, οι γονείς απειλούσαν να μην στείλουν τα παιδιά τους στον αγιασμό που τελείται σήμερα.

Οι γονείς συμπλήρωναν σε ένα χαρτί το αίτημά τους, δηλαδή σε ποια σχολική μονάδα εγγράφηκε το παιδί τους και σε ποιο σχολείο θα ήθελαν να μετεγγραφεί. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εφάρμοσε από φέτος ένα νέο σύστημα στην χωροταξική κατανομή, αναμένεται να εξετάσει τα αιτήματα εντός ημερών. Ωστόσο, μέχρι τότε, θα βρίσκονται σε αβεβαιότητα πολλοί γονείς και μαθητές.

Αλλά το ίδιο κλίμα παρατηρείται και μεταξύ των διευθυντών Λυκείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου κ. Καίτη Γαρυφάλλου, εκκρεμεί ακόμη η τύχη δέκα περίπου τμημάτων, που αν κερδηθεί από ένα Λύκειο, θα χαθεί από κάποιο άλλο λόγω των μετεγγραφών. Η κατάσταση είναι πολύ αβέβαιη.

Για το ζήτημα των μετεγγραφών έκανε δήλωση και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης που τόνισε ότι «δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στις προβλέψεις που είχαμε κάνει από τις αρχές του καλοκαιριού. Για έναν εκπαιδευτικό μπορούμε να δικαιολογήσουμε το λάθος, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την ισχυρογνωμοσύνη. Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας θα εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, ώστε να βρει τρόπους επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων των γονέων και των μαθητών».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το