Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Εισφορά για το εφάπαξ;

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, ενώ, παράλληλα, αναφερόμενος στα σχέδια για το εφάπαξ, δεν αποκλείει ακόμα και την επιβολή αναδρομικής εισφοράς, καθώς, όπως λέει, «η λογική «όσοι πρόλαβαν, πρόλαβαν» με ενοχλεί».

Ερωτηθείς αν υπάρξει επιβολή ενός νέου χαμηλότερου «πλαφόν» στις συντάξεις και σε ποιες συντάξεις θα γίνουν μειώσεις, σημειώνει ότι «διαμορφώσαμε εναλλακτικά σενάρια και επιλογές μέτρων που αθροιστικά ξεπερνούν ακόμη και το στόχο» που αντιστοιχεί στο υπουργείο και από εκεί και πέρα, το τελικό μείγμα μέτρων θα αποφασιστεί από τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.
Για το εφάπαξ, λέει ότι οι περικοπές θα γίνουν «ανάλογα με τις αρνητικές αποκλίσεις που έχει φανερώσει η ειδική αναλογιστική μελέτη των υπηρεσιών του υπουργείου», ενώ ερωτηθείς αν θα πάρει πίσω με ένα είδος εισφοράς και μέρος του εφάπαξ που έχει ήδη δοθεί σε δικαιούχους, απαντά:
«Η λογική όσοι «πρόλαβαν, πρόλαβαν, με ενοχλεί». Σε ό,τι με αφορά, θα προστατεύσω τις προοπτικές της νέας γενιάς, ασφαλισμένων και εργαζομένων».
Για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, λέει ότι είναι μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αν και, όπως επισημαίνει, «εκτιμώ και ελπίζω ότι δεν θα προχωρήσει».
«Προσωπικά», συνεχίζει, «θα προέτασσα τη διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα (ακόμα και κάτω των 60 ετών) όρια συνταξιοδότησης».
Τέλος, ερωτηθείς για τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης (ότι έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην γίνουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις) και το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αυτές οι επώδυνες αποφάσεις, υποστηρίζει ότι «για αυτόν ακριβώς το λόγο προσπαθούμε με εξαντλητικό τρόπο να επιλέξουμε τις λιγότερο επώδυνες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις. Για να είμαστε συνεπείς με την προεκλογική πολιτική (και ειλικρινή) μας βούληση».

Άλλα σενάρια

Περικοπές σε συντάξεις και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του μηνός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, αναμένεται να μειωθεί στο μισό η δεύτερη σύνταξη που λαμβάνουν οι 600.000 διπλοσυνταξιούχοι, ενώ εξετάζεται να μπει νέο μαχαίρι στις συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι.
Επίσης, αναμένονται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:

– Να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη και να ανασταλεί ώς το 2015 η απονομή πρόωρων συντάξεων.

– Να μην αυξηθεί το όριο ηλικία πάνω από τα 65 έτη, αλλά να καταργηθούν διά νόμου, από την 1η Ιανουαρίου 2013, όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.

Οι αλλαγές δεν θα θίγουν όσους είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης. «Το πακέτο με τα μέτρα που παρουσιάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο, περιλαμβάνοντας νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει δίκαιη διέξοδος από την κρίση και αυτή περνάει μέσα από την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταση της οικονομίας με αναδιανομή του πλούτου, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους» συμπληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφεδρεία

Οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι προκλητικά εκμεταλλεύονται τη θέση τους παραμένοντας ουσιαστικά ατιμώρητοι από τα πειθαρχικά συμβούλια, θα υπαχθούν κατά προτεραιότητα στο μέτρο της εφεδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή να δώσουν στοιχεία για τον αριθμό και το είδος των υποθέσεων παραβατικής συμπεριφοράς δημοσίων υπαλλήλων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα στα πειθαρχικά συμβούλια και γενικότερα στα αρμόδια όργανα.

Μόνο πέρυσι κοινοποιήθηκαν στο γραφείο του κ. Ρακιντζή 1.900 αποφάσεις πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων και ο γενικός επιθεωρητής είχε κάνει τότε δηλώσεις για υπερβολικά επιεικείς ποινές, εσφαλμένες εκτιμήσεις αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ. Ο κ. Ρακιντζής είχε υποβάλει ενστάσεις και είχε ζητήσει μάλιστα για άλλες 388 υποθέσεις να επισπευστεί η πειθαρχική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός είναι οργισμένος από την αποκάλυψη της βιομηχανίας παράνομων συντάξεων και επιδομάτων και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να επιβληθούν το ταχύτερο δυνατόν κυρώσεις στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους. Ο στόχος είναι με την εφεδρεία το Δημόσιο να σταματά άμεσα να πληρώνει μισθούς και να θέτει σε διαθεσιμότητα ανεπαρκείς και ακατάλληλους υπαλλήλους που έβλαψαν τα συμφέροντά του. Όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο, αλλά ώσπου να εκδοθούν οι τελεσίδικες αποφάσεις η καταβολή μισθοδοσίας θα διακόπτεται με ειδική ρύθμιση που θα προβλέπεται στο νέο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Να σημειωθεί ότι, αν και θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο μήνες, ακόμη δεν έχουν συσταθεί τα περισσότερα πειθαρχικά συμβούλια με τη συμμετοχή δικαστικών. Η μεγάλη πλειοψηφία των κυρώσεων για τα παραπτώματα και τις σοβαρές παραβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων εξακολουθούν να επιβάλλονται από τα παλιά Πειθαρχικά, στα οποία μετέχουν και οι συνδικαλιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Όλο και πιο δυσβάστακτο γίνεται μέρα με τη μέρα το πακέτο με τα μέτρα που παρουσιάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση, περιλαμβάνοντας νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά «οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση, την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τη χώρα στην καταστροφή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το Γιάννη Στουρνάρα ως το μνημονιακότερο υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δόγμα τόσο του ίδιου όσο και της «τριανδρίας που συγκυβερνά» είναι η «απόλυτη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της τρόικας για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, μιας πολιτικής που τα αποτελέσματά της προκαλούν σοκ και δέος».
Υπάρχει δίκαιη διέξοδος από την κρίση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι αυτή «περνάει μέσα από την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταση της οικονομίας με αναδιανομή του πλούτου, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το