Τοπικά

Εισαγγελικές έρευνες, μηνύσεις και αγωγές για τα οικονομικά ελλείμματα

Εντός 48 ωρών καλείται ο πρώην ταμίας του Δήμου Βόλου να επιστρέψει 268.000 ευρώ

Στον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου κ. Χ. Σιγάλα καταλογίστηκε χθες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου ποσό 268.000 ευρώ για δύο υποθέσεις διαχείρισης του ταμείου, τις οποίες διερευνά και η εισαγγελία, σε μια συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι εντάσεις μεταξύ της αντιδημάρχου κ. Νατάσσας Οικονόμου και του εκπροσώπου του ΚΚΕ κ. Κ. Νίκου.

Ο Δήμος Βόλου αντιμετωπίζει αγωγές από ιδιωτική τράπεζα, μήνυση από ιδιώτη, αλλά και από το ΙΚΑ.

Από τις θέσεις της κ. Ζέττας Μακρή που ψήφισε θετικά υπέρ του καταλογισμού του ποσού, διαφοροποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Μουλάς, ο οποίος ταυτίστηκε με τις θέσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ και έκανε λόγο για «στοχοποίηση» του πρώην ταμία.

 

Προθεσμία 48 ωρών, σύμφωνα με το Νόμο, δόθηκε στον πρώην ταμία του Δήμου Βόλου κ. Χ. Σιγάλα για την αναπλήρωση του ελλείμματος ποσού 268.676,65 ευρώ.

Η πρώτη υπόθεση που εξετάστηκε χθες, αφορούσε ποσό 228.000 ευρώ με την αντιδήμαρχο να επιμένει ότι ο Δήμος παρουσιάζει έλλειμμα γιατί δεν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο κ. Σιγάλας δεν κατέθεσε υπέρ τράπεζας το συγκεκριμένο ποσό παρότι είχε εκχωρηθεί από εργολάβο που συνεργαζόταν με το Δήμο.

Ο εργολάβος που έχει καταθέσει μήνυση κατά του Δήμου δήλωσε χθες στην Οικονομική Επιτροπή ότι ο πρώην ταμίας του ζήτησε να υπογράψει ότι έλαβε το ποσό που θα εκχωρούνταν στην τράπεζα, εκείνος το έπραξε, αλλά τα χρήματα δεν μεταφέρθηκαν ποτέ.

Ο ίδιος φέρεται να έχει υπογράψει την εξόφληση των τιμολογίων που είχε καταθέσει ωστόσο χθες δήλωσε πως μια έρευνα θα πείσει τον καθένα ότι ο Δήμος δεν εκταμίευσε ποτέ το συγκεκριμένο ποσό για το παραδώσει στον ίδιο ή στην τράπεζα.

Το θέμα προέκυψε μετά από έρευνα των ορκωτών λογιστών στα οικονομικά του Δήμου και στις εργολαβίες.

Ταυτόχρονα η τράπεζα το Μάρτιο του 2011 κοινοποίησε αγωγή στο Δήμο Βόλου από τον οποίο ζητούσε να της καταβληθεί το ποσό που ο εργολάβος της είχε εκχωρήσει.

«Στο λογισμικό όμως σύστημα του Δήμου Βόλου και σε όλα τα στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας φαινόταν καθαρά ότι οι λογαριασμοί είχαν πληρωθεί και μάλιστα υπήρχαν και οι υπογραφές του εργολάβου», δήλωσε η αντιδήμαρχος.

Ο εργολάβος συναντήθηκε με την αντιδήμαρχο αμέσως μετά την αγωγή της τράπεζας και της είπε ότι υπέγραψε καλόπιστα τα εντάλματα επειδή του το ζήτησε ο ταμίας με τον οποίο είχε άριστη συνεργασία.

«Υπέγραψα για τυπικούς λόγους και ο οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν πήρα τα χρήματα αφού δεν έχει γίνει εκταμίευση ποσού από το Δήμο για τα δικά μου εντάλματα», είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ η κ. Οικονόμου δήλωσε πως ο Δήμαρχος ζήτησε ΕΔΕ για την υπόθεση τον Αύγουστο του 2011 και το πόρισμα του παραδόθηκε το Δεκέμβριο.

Η κ. Ζέττα Μακρή αναρωτήθηκε για ποιο λόγο υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην εξέλιξη των διαδικασιών και απευθυνόμενη στην κ. Νατάσσα Οικονόμου της είπε ότι δεν πρέπει να καμαρώνει για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η υπόθεση.

Η κ. Οικονόμου εξήγησε ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία και σε ερώτηση του κ. Νίκου αν λείπουν χρήματα από τα ταμεία η αντιδήμαρχος απάντησε θετικά και παρουσίασε τις αγωγές της τράπεζας που δεν έλαβε τα χρήματά της.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο κ. Σιγάλας κλήθηκε σε απολογία και ισχυρίστηκε ότι ακολούθησε στην εξόφληση των τιμολογίων την πεπατημένη. Επίσης σημείωσε ότι εάν υπήρχαν παρατυπίες οι ανώτεροί του που επίσης υπέγραφαν τα εντάλματα, έπρεπε να του επιστήσουν την προσοχή, πράγμα που δεν έγινε.

Η αντιδήμαρχος απαντώντας στις ερωτήσεις των κ.κ. Νίκου και Μουλά παραδέχτηκε ότι τα εντάλματα φέρουν τις υπογραφές όλων των αρμοδίων υπαλλήλων και οι δημοτικοί σύμβουλοι αναρωτήθηκαν, γιατί εναντίον τους δεν κινήθηκαν διαδικασίες και την «πλήρωσε» μόνο ο ταμίας.

Η αντιδήμαρχος δήλωσε πως τα εκχωρημένα τιμολόγια έπρεπε να πληρωθούν στην τράπεζα, κάτι που δεν συνέβη και ότι ο ίδιος ο ταμίας είναι υπεύθυνος για το Νόμο.

Ο κ. Μουλάς ανέφερε πως ο ταμίας στοχοποιείται και μαζί του συμφώνησε κι ο κ. Νίκου, ο οποίος δήλωσε πως η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι δικαστήριο.

«Δεν στοχοποιείται κανείς και όλος ο φάκελος είναι στον Εισαγγελέα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία καταλογισμού από το Νόμο και γι’ αυτή τη διαδικασία αποφασίζουμε. Το πειθαρχικό κομμάτι της υπόθεσης θα κριθεί στην εκτελεστική επιτροπή», δήλωσε η αντιδήμαρχος και επιτέθηκε στον κ. Νίκου όταν εκείνος αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των ΕΔΕ και τον τρόπο που αυτές διεξάγονται.

«Προσβάλλετε και εμένα και τις υπηρεσίες», ήταν η απάντηση για να υπερασπιστεί τον κ. Νίκου η κ. Ζέττα Μακρή, η οποία τόνισε ότι ένα ανάλογο επιχείρημα με αυτό του συμβούλου της παράταξης της ΛΑΣ χρησιμοποίησε ο Δήμαρχος Βόλου όταν εκείνη ζήτησε ΕΔΕ για την υπόθεση της ΔΕΥΑΜΒ.

«Τα πράγματα ορθώς εξελίχθηκαν όπως εξελίχθηκαν και η ευθύνη είναι του ταμία. Από τον συγκεκριμένο εργολάβο έπρεπε να πληρωθούν τρεις λογαριασμοί με εκχώρηση και πληρώθηκαν μόνο οι δύο με τον τρόπο που έπρεπε».

Ο κ. Μουλάς επέμεινε ότι ο Δήμος δεν έχει καμία αντιδικία με τον ταμία εφόσον ο εργολάβος υπέγραψε ότι πληρώθηκε τα τιμολόγια (οπότε δεν υπάρχει έλλειμμα) και τόνισε πως η μόνη αντιδικία που μπορεί να διακρίνει είναι μεταξύ του εργολάβου και του ταμία.

Από την πλευρά του επέμεινε και ο κ. Νίκου για στοχοποίηση του κ. Σιγάλα, επέρριψε ευθύνες στις πολιτικές και υπηρεσιακές διοικήσεις και πρότεινε να πάρει θέση η Οικονομική Επιτροπή για το ζήτημα εφόσον τον ταμία τον κρίνει ένοχο η δικαιοσύνη.

Υπέρ του καταλογισμού ψήφισε η ομάδα πλειοψηφίας, η κ. Ζέττα Μακρή και ο κ. Μ. Πατσιαντάς.

 

Έρευνα από το υπουργείο Εσωτερικών

Στο υπουργείο Εσωτερικών έφρασαν οι υποθέσεις του Δήμου Βόλου, μετά από καταγγελίες του ΙΚΑ για μη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών κατά τη διάρκεια πληρωμής συγκεκριμένου εργολάβου.

Χθες στον πρώην ταμία καταλογίστηκε έλλειμμα ποσού 59.964,11 ευρώ, που προκάλεσε στο ταμείο του πρώην Δήμου Βόλου λόγω εξόφλησης χρηματικών ενταλμάτων χωρίς παρακράτηση οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών των δικαιούχων.

Τα εντάλματα αφορούν το 2007 και το 2010, με την αντιδήμαρχο να επισημαίνει ότι το ΙΚΑ κατέθεσε μήνυση εναντίον του Δήμου Βόλου, ενώ ζήτησε έρευνα και από το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης διεξάγεται έρευνα και από την Εισαγγελία Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το