Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Εισήγηση για «πάγωμα» ανταποδοτικών τελών

Φέρνουν οι εξελίξεις στους ΟΤΑ, σύμφωνα με την εισήγηση της Νατάσσας Οικονόμου, στην Εκτελεστική Επιτροπή

 

«Πάγωμα» των ανταποδοτικών τελών για το 2013 εισηγήθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής το Σάββατο, η αρμόδια αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου, η οποία, μάλιστα, αναφερόμενη στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και στις εξελίξεις στους ΟΤΑ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αν δεν βίωνε η κοινωνία συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, θα έπρεπε, για την ασφάλεια του Δήμου, να εισηγηθούμε γενναία αύξηση των τελών. Πιστεύουμε όμως ότι χάρη στη σφιχτή διαχείριση και τη χρηστή διοίκηση που έχουμε επιβάλει, θα τα καταφέρουμε τελικά να καλύψουμε τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας, χωρίς να τους επιβαρύνουμε περισσότερο».

Η κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «οι εκτιμήσεις για τα τελικά διαμορφωθέντα, για το 2012, έσοδα, θα προσεγγίσουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τους στόχους που τέθηκαν την προηγούμενη χρονιά – είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 13,9 εκατ. €, ενώ τα τελικά διαμορφωθέντα έσοδα εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 13,4 εκατ. € – δηλαδή θα υπάρξει μία απόκλιση προς τα κάτω, περίπου στο μισό εκατομμύριο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν θα υπάρξει απόκλιση μεταξύ εσόδων και δαπανών για το 2012, για τους εξής λόγους: Η απώλεια του μισού εκατομμυρίου στα έσοδα καλύπτεται από αντίστοιχη μείωση της δαπάνης που αφορά στο μισθολογικό κόστος του προσωπικού.

Επίσης, στη διάρκεια της χρονιάς, με δεδομένα τη διαφαινόμενη μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά, την αύξηση του αντίτιμου του ηλεκτρικού ρεύματος για κοινόχρηστους και δημοτικούς χώρους που παρακρατείται από τη ΔΕΗ, την αδυναμία κάλυψης εξόδων από τα έσοδα του Δήμου, λόγω της δραματικής μείωσης των επιχορηγήσεων, αλλά και τον ασφυκτικό έλεγχο των ΟΤΑ για την πορεία των οικονομικών τους, ο Δήμος δεν προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικού μέρους επενδύσεων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανελαστικές από τη νομοθεσία υποχρεώσεις του για τον τομέα της καθαριότητας, να καταβάλει δηλαδή επιπλέον εισφορές προς ασφαλιστικά ταμεία (περίπου 0,5 εκατ. €) και να εξοφλήσει μεγάλο ποσό οφειλών προηγούμενων ετών (πάνω από 800 χιλ. €). Έτσι, αφενός δεν θα βρεθεί ο Δήμος στη δυσάρεστη θέση να αυξάνονται το 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στον τομέα της καθαριότητας, σε σχέση με τα έσοδά του, αφετέρου δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα να εμφανίσει την επόμενη χρονιά υπέρογκες παρελθούσες οφειλές».

Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος, τα δεδομένα του 2012, οι ανάγκες της περιοχής μας, αλλά και οι προβλεπόμενες για το 2013 εξελίξεις δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία για την κατάσταση του Δήμου, τη νέα χρονιά και δεν επιτρέπουν νέα μείωση στα ανταποδοτικά. Αντίθετα, αν δεν προβλεπόταν επιδείνωση της ήδη πολύ περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, η ορθολογική επιλογή για την ασφαλή πορεία του Δήμου θα ήταν μια γενναία αύξηση των τελών.

Για το 2013, θα πρέπει, με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, καταρχάς να καλυφθούν όλες οι δαπάνες που προβλέπεται από τη νομοθεσία να καλύπτονται υποχρεωτικά από τα ανταποδοτικά και επιπλέον έχει γίνει η προσπάθεια να εξασφαλιστεί ένα ποσό, τουλάχιστον 300 χιλ. €, για αναγκαίες επενδύσεις στον ηλεκτροφωτισμό, το κόστος των οποίων όμως ξεπερνά, στην πραγματικότητα, τις 800 χιλ. €, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα συνολικής κάλυψής τους από τα τακτικά έσοδα, που θα είναι συνεχώς μειούμενα. Προβλέπεται, βέβαια, μία περιορισμένη μείωση στο μισθολογικό κόστος για το προσωπικό, σε σχέση με το 2012, η οποία αφορά αποκλειστικά στην κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων και είναι, με ακριβείς υπολογισμούς, της τάξης των 240 χιλ. €. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται συνεχώς, το ίδιο και τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ στο σχεδιασμό του Δήμου είναι η επέκταση της ανακύκλωσης σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι τα έσοδα του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, βάσει όσων προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από οφειλέτες του Δήμου είναι πολύ μειωμένα, γίνεται κατανοητό ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης δαπανών στον τομέα της καθαριότητας από τα άλλα έσοδα του Δήμου».

Η Αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας τις διαφαινόμενες ιδιαίτερα δύσκολες κοινωνικές συνθήκες για το 2013, εξέφρασε «την έντονη ανησυχία της για την τήρηση του σχεδιασμού για τα ανταποδοτικά και γενικότερα του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς και τόνισε την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για τη συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων και τον περιορισμό, όσο είναι δυνατό, των δαπανών. Καθώς, όπως είπε, στην αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για το Δήμο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, που ορίζει ότι, σε περίπτωση αποκλίσεων, κατά το μηνιαίο έλεγχο, αρχικά θα αφαιρείται σχετικό ποσοστό από τις επιχορηγήσεις, και στη συνέχεια, εφόσον δε συμμορφώνονται οι ΟΤΑ, θα επιβάλλεται Επιτροπεία, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και υποχρεωτική αύξηση τελών, μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή τους. «Την πρώτη χρονιά, αφήσαμε τα ανταποδοτικά στα επίπεδα του 2010. Σημειωτέον ότι μέχρι τότε, γίνονταν σχεδόν κάθε χρονιά αυξήσεις. Για το 2011 κάναμε σημαντικές για τις δυνατότητες του Δήμου μειώσεις. Οι εξελίξεις πλέον οδηγούν σε οριακές καταστάσεις και η ευθύνη που φέρουμε είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για δημαγωγία και λαϊκισμό, πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να προστατέψουμε το Δήμο και τους δημότες» κατέληξε.

Κοινωνικό τιμολόγιο

Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή επιμένει στη θέσπιση ενός προωθημένου κοινωνικού τιμολογίου για τις πιο αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας ότι, την περσινή χρονιά, δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η απόφαση του Δ.Σ. για την επέκταση της ισχύος του και την εφαρμογή του και στις τρίτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, και ενημέρωσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για την πρόσφατη επικοινωνία του με τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη για το σοβαρό αυτό θέμα. Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε στη γενική γραμματέα ότι, σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, έχουν εγκριθεί ανάλογες ευεργετικές αποφάσεις Δήμων, που προβλέπουν ελαφρύνσεις στις τρίτεκνες και τις μονογονεϊκές οικογένειες, και ότι, αφενός για λόγους ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, αφετέρου λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να αντιμετωπιστεί από τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με ευαισθησία και ευρύτερο πνεύμα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το