Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Ειρηνική πορεία υπέρ των καταλήψεων στο Βόλο

Από την χθεσινή κινητοποίηση στο Βόλο

Πορεία υπέρ των καταλήψεων και με κεντρικό σύνθημα «Πορεία Αλληλεγγύης» έγινε χθες το μεσημέρι στο Βόλο. Στην πορεία συμμετείχαν άτομα του αριστερού κυρίως χώρου, που θέλησαν να δηλώσουν την συμπαράστασή τους σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις.

Η χθεσινή πορεία είχε διαφορετική εικόνα και εμπλουτισμένα συνθήματα. Κυριαρχούσαν φυσικά τα μαύρα πανό, ενώ στα γνωστά συνθήματα κατά της «Χρυσής Αυγής» και της Αστυνομίας προστέθηκαν και άλλα που σχετίζονται με τις υποθέσεις αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου.

Η πορεία είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Άγιο Νικόλαο. Τελικά ξεκίνησε μία ώρα αργότερα. Συμμετείχαν 200-300 περίπου άτομα.

Η πορεία άρχισε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Οι συμμετέχοντες διέσχισαν την οδό Ερμού και μέσω της οδού Κουμουνδούρου κατέβηκαν στην οδό Ιάσονος. Έφτασαν μπροστά από το Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια μέσω της οδού Φιλελλήνων βγήκαν στην οδό Δημητριάδος. Η πορεία συνεχίστηκε μέσω της οδού Κ. Καρτάλη, στους δρόμους Γαλλίας- Γαζή- Κουταρέλια και κατέληξε έξω από το κτίριο Ματσάγγου.

Διαλύθηκε γύρω στις 2.30 το μεσημέρι. Η πορεία ήταν ειρηνική.

Χθες στην πορεία δεν εμφανίστηκαν άτομα με κράνη, ή κουκούλες, ή κοντάρια. Επιχειρήθηκε να δοθεί μία άλλη εικόνα με έμφαση στο μήνυμα ότι οι χώροι των καταλήψεων δεν είναι χώροι, όπου μπορεί να κρύβονται βόμβες μολότοφ ή πέτρες. Είναι χώροι συνάντησης, συζητήσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Οι συμμετέχοντες στην χθεσινή πορεία στο Βόλο στάθηκαν για λίγο έξω από τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», φώναξαν συνθήματα και συνέχισαν.

Εκτός από τα συνθήματα κατά της «Χρυσής Αυγής» χθες υπήρξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας, των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών, του Δήμου Βόλου και υπέρ των καταλήψεων.

Την πορεία είχαν ανακοινώσει εδώ και μέρες το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Συμμετείχαν επίσης άτομα από την Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, το ΕΠΑΜ και άλλες συλλογικότητες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι χθες το κέντρο του Βόλου (ειδικά η οδός Ερμού και άλλοι κάθετοι δρόμοι) είχαν αρκετά μεγάλη κίνηση.

Από την πορεία δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν διακριτικά την πορεία και από αρκετά μεγάλη απόσταση. Τα μέτρα της Αστυνομίας, εμφανώς, ήταν πολύ πιο χαλαρά από προηγούμενες πορείες που είχαν διοργανωθεί από συλλογικότητες του αριστερού χώρου.

Ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας

Σε ανακοίνωση της η Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Τις τελευταίες βδομάδες η κυβέρνηση μαζί με τα φιλικά της ΜΜΕ, θέλουν να μας πείσουν ότι απειλούμαστε από έναν νέο «εχθρό», τις αυτοδιαχειριζόμενες καταλήψεις. Και τι δεν ακούσαμε! Ότι είναι κέντρα ανομίας, ότι από εκεί εφορμούν οι ορδές που καταστρέφουν τις πόλεις, ότι τα κτίρια αυτά πρέπει να απελευθερωθούν και άλλα παρόμοια. Ποια η αλήθεια; Πολλά κτίρια που ήταν παρατημένα στο έλεος τους και κινδύνευαν να καταρρεύσουν, απόκτησαν ζωή, όταν τοπικές κοινωνίες και ομάδες, κυρίως νέων ανθρώπων, αποφάσισαν να τα ανοίξουν, να τα καθαρίσουν και να τα μετατρέψουν σε χώρους πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πολλές καταλήψεις άλλωστε έχουν ζωή 20 ή και περισσότερα χρόνια.

Στην πόλη που ζούμε πρόβλημα δεν είναι οι καταλήψεις. Πρόβλημα είναι η αστυνομία που διαπρέπει και σαν έμπορος ναρκωτικών, πρόβλημα είναι ο δήμαρχος που στηρίζει τις πολιτικές των μνημονίων. Δεν έφεραν οι καταλήψεις τη φτώχεια, την ανεργία, τους μισθούς και συντάξεις πείνας, τη μαύρη και ελαστική εργασία. Δεν φταίνε οι καταλήψεις για τα λουκέτα, αλλά το άδειο πορτοφόλι των ανέργων και των συνταξιούχων. Δεν φταίνε οι καταλήψεις για το χάλι του νοσοκομείου και τη θέρμανση που λείπει μέσα στο χειμώνα».

«Ο πραγματικός σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της κοινωνίας. Σκοπός της είναι ο εκφοβισμός της κοινωνίας. Η κυβέρνηση δεν θέλει να κατεβαίνουμε σε πορείες, να συμμετέχουμε σε απεργίες, να διεκδικούμε παρατημένους χώρους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας κοκ. Η κυβέρνηση θέλει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τη δυστυχία που μας επιβάλλει η πολιτική της. Για αυτό χτυπά και τις καταλήψεις καθώς είναι μια εστία αντίστασης».

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αλλεπάλληλες εξαφανίσεις και θάνατοι ξένων τουριστών – Ο καύσωνας βασικός «ένοχος»

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στα ξένα ΜΜΕ οι εξαφανίσεις και οι θάνατοι των ξένων τουριστών…

22 Ιουνίου 2024

Πάρνηθα: Ανατροπή στην υπόθεση ξυλοδαρμού των εθελοντών

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση ξυλοδαρμού των εθελοντών στην Πάρνηθα…

21 Ιουνίου 2024

Η Χριστίνα Πολίτη για τον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο: «Τίποτα δε θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα»

Δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες για τη Χριστίνα Πολίτη, αφού «έφυγε» από τη ζωή πολύ…

21 Ιουνίου 2024

Κυριακή της Πεντηκοστής – Εορτή του Αγίου Πνεύματος – Oι ναοί που πανηγυρίζουν στη Μαγνησία

Την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, κατά την οποία ξεκίνησε την πορεία και το έργο της…

21 Ιουνίου 2024

«Ν’ αρχίσουν άμεσα έργα που θα λύσουν τα πραγματικά και χρόνια προβλήματα της περιοχής της Βαμβακουργίας»

"Ν’ αρχίσουν άμεσα έργα που θα λύσουν τα πραγματικά και χρόνια προβλήματα της περιοχής της…

21 Ιουνίου 2024

Προφυλακίστηκαν δυο άτομα για ενδοοικογενειακή βία στα Τρίκαλα

Δυο από τις πρώτες προφυλακίσεις για ενδοοικογενειακή βία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στα Τρίκαλα και…

21 Ιουνίου 2024