Photo Gallery, Τοπικά

Εικονικά τιμολόγια στον πρώην Δήμο Αγριάς

Μετά την ενημέρωση από την Εφορία για τα εικονικά τιμολόγια, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτης διέταξε αμέσως τη διενέργεια ΕΔΕ

Νέο οικονομικό σκάνδαλο απασχολεί τη Δημοτική Αρχή Βόλου, καθώς μετά από έλεγχο της Εφορίας σε ιδιωτική εταιρεία αποκαλύφθηκε ότι είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια για την προμήθεια διαφόρων ειδών στον πρώην Δήμο Αγριάς, για τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν ανταποκρίνονταν σε είδη του συγκεκριμένου προμηθευτή. Το συνολικό ποσό των εικονικών τιμολογίων ανέρχεται στις 20.300 ευρώ, ενώ στο Δήμο Βόλου επιβλήθηκε διπλάσιο πρόστιμο από την Εφορία. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να κατατεθεί προσφυγή κατά της απόφασης του προϊσταμένου της ΔΟΥ Βόλου για την επιβολή του προαναφερόμενου προστίμου. Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) διατάχθηκε για το θέμα από το Δήμαρχο Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτη, το πόρισμα της οποίας αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νατάσσα Οικονόμου, η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο ελέγχου του συγκεκριμένου προμηθευτή από το ΣΔΟΕ και την Εφορία. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2011, η Εφορία ενημέρωσε το Δήμο Βόλου, ότι από έλεγχο που διενήργησε σε μία επιχείρηση-προμηθεύτρια του πρώην Δήμου Αγριάς, αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν ορισμένα τιμολόγια που δεν ανταποκρίνονταν σε υλικά που είχαν παραδοθεί.

Μάλιστα, σε δηλώσεις της η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης στο πλαίσιο της έρευνας αποκάλυψε πως δέχτηκε πιέσεις από πρώην συνεργάτη του τότε δημάρχου Αγριάς κ. Θωμά Παπαευθυμίου ότι για να εξοφληθεί μέρος των οφειλών του πρώην Δήμου Αγριάς, θα έπρεπε να εκδώσει τιμολόγια μεγαλύτερου ποσού».

Όπως προαναφέρθηκε, μετά την ενημέρωση που είχε ο Δήμος Βόλου από την Εφορία για τα εικονικά τιμολόγια, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτης διέταξε αμέσως τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, «στο πλαίσιο της ΕΔΕ, υπάλληλοι του πρώην Δήμου Αγριάς επέμειναν ότι παρέλαβαν τα υλικά και ότι υπάρχουν γι’ αυτά πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής κάτι που όμως η Εφορία επισημαίνει ότι δεν βρήκε. Μόλις ενημερώθηκα για το θέμα, αμέσως ενημέρωσα το Δήμαρχο που διέταξε ΕΔΕ. Η υπόθεση αφορά τιμολόγια που κόπηκαν τον Οκτώβριο του 2010, ύψους 20.300 ευρώ περίπου. Η Εφορία ήδη έχει επιβάλει στο Δήμο Βόλου πρόστιμο διπλάσιο του προαναφερόμενου ποσού και θα πρέπει να το πληρώσουμε. Στο πλαίσιο αυτό θα αναθέσουμε στη νομική σύμβουλο του Δήμου να καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης για την επιβολή του προστίμου, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα βγει και το πόρισμα της ΕΔΕ», προσέθεσε χαρακτηριστικά η ίδια.

Να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος προμηθευτής, προμήθευε κάδους και υλικά σήμανσης τον πρώην Δήμο Αγριάς.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν ομόφωνα να κινηθούν οι διαδικασίες από πλευράς της νομικής υπηρεσίας για την κατάθεση προσφυγής.

Στην τοποθέτησή της η κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζέττας Μακρή ανέφερε πως «από τον έλεγχο που έγινε από τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου στα οικονομικά του πρώην Δήμου Αγριάς δεν ήταν δυνατό να αποκαλυφθεί η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια».

Από την πλευρά της η κ. Μακρή χαρακτήρισε «σοβαρότατη την υπόθεση», τονίζοντας πως «υπάρχει ελλιπής ενημέρωση καθώς στη σχετική εισήγηση οι αναφορές είναι ελάχιστες και γενικόλογες».

Παράλληλα, ζήτησε από την κ. Οικονόμου να δεσμευτεί ότι το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.

Για το θέμα της ΕΔΕ η αντιδήμαρχος Οικονομικών επισήμανε πως «βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πόρισμά της».

Τελικά η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη νομική σύμβουλο του Δήμου κ. Σοφία Παπαγιαννίτση για την άσκηση προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής προστίμου.

 Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το