Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Εθνικό σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής με στόχο 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ

Κατάργηση 100 εφοριών, δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών και συνεχείς διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων


Το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ


Κατάργηση 100 εφοριών, δημοσιοποίηση ονομάτων των μεγαλοοφειλετών και συνεχείς διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων και φορολογικών δηλώσεων προβλέπει το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που παρουσίασε σήμερα (χθες) ο υπουργός Οικονομικών. Στόχος του προγράμματος η είσπραξη 11,8 δισ. ευρώ έως το 2013. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναλαμβάνει ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

«Πρώτη φορά μπαίνει συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρονοδιάγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Οι στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος προβλέπουν την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ το 2011, 4,4 δισ. ευρώ το 2012 και 5,8 δισ. ευρώ το 2013. Το σχέδιο που περιγράφεται σε 99 σελίδες συνοδεύεται από έκθεση για την παραοικονομία, η οποία περιγράφει τις πηγές άντλησης των προσδοκώμενων εσόδων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός εξήγγειλε σειρά μέτρων κατά της φοροδιαφυγής με σημαντικότερα:

Τις συνεχείς διασταυρώσεις δηλώσεων εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Την πλήρη αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο εφορίας ανά πρωτεύουσα περιφέρειας και την κατάργηση 100 ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων. Τρεις χιλιάδες υπάλληλοι εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Την ίδρυση νέου σώματος για τη βεβαίωση και αναγκαστική είσπραξη εσόδων.

Την ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

«Η φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας και μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αδικίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας: «Πρώτη φορά μπαίνει συγκεκριμένη στοχοθεσία και χρονοδιάγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «το σχέδιο συνοδεύεται από έκθεση για την παραοικονομία, η οποία περιγράφει τις πηγές άντλησης των προσδοκώμενων εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία».

Ο ίδιος έκανε λόγο για πολυδιάστατο πρόβλημα που προκαλείται από την απόκρυψη εισοδημάτων από κάθε πηγή, «και το οποίο έχει ως ρίζα την έλλειψη φορολογικής συνείδησης, την περιορισμένη εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη, την περιορισμένη ανταποδοτικότητα ή τουλάχιστον αίσθηση ανταποδοτικότητας στο φορολογικό σύστημα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με τη σπατάλη που πολλές φορές έχει και βέβαια την αίσθηση διαφθοράς που πολλές φορές οι φορολογικές αρχές δημιουργούν απέναντι στους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι αναφέρεται «τόσο για τη μεγάλη φοροδιαφυγή από λίγους, όσο και τη μικρή φοροδιαφυγή από πολλούς», υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο μαζί δημιουργούν το πρόβλημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι σε 1,5 μήνα θα προχωρήσει η υιοθέτηση της κάρτας αποδείξεων. «Δεν έχει κανένα νόημα ο πολίτης να έχει σήμερα την επαφή που έχει με τις ΔΟΥ. Στόχος να μείνει μετά από συγχωνεύσεις μια ΔΟΥ ανά νομό για την εξοικονόμηση 3.000 ατόμων που θα στελεχώσουν το μηχανισμό σε άλλες θέσεις», συμπλήρωσε.

Νέος γραμματέας του ΣΔΟΕ θα είναι ο Γ. Διώτης

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα εκτιμάται μεταξύ 25% και 37% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ετήσια απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογικών εσόδων. Μάλιστα η αρνητική αυτή επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα ως τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραοικονομίας σε σύγκριση με τις άλλες χώρεςμέλη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται ακόμη μέτρα για τη διεθνή φορολογική συνεργασία, μεταξύ των οποίων είναι η σύσταση ειδικού τμήματος για την ενίσχυση ανταλλαγής πληροφοριών και της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής με τρίτες χώρες στον τομέα της άμεσης φορολογίας, καθώς και η κατάρτιση διμερούς σύμβασης με τις ελβετικές αρχές, για τη δημιουργία φορολογικού πλαισίου σχετικά με τις καταθέσεις των φορολογικών κατοίκων της Ελλάδος.

Θα γίνουν οι ακόλουθοι έλεγχοι:

Προληπτικοί, στο 6% των επιχειρήσεων σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Έλεγχοι από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.

Έλεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογούμενων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.

Συνοπτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.

Έλεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.).

Έλεγχοι για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογούμενους.

Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.

Έλεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθούν τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.

Έμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.

Είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έλεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.

Έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

Έλεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Έλεγχοι σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.

Έλεγχοι σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης ενός τουλάχιστον ακινήτου, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκρυπτόμενα σε εξωγχώριες εταιρίες.

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκ. ευρώ.

Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων, ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ. ευρώ.

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 100 εξωγχώριες εταιρίες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 150 περιπτώσεις διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκ. ευρώ.

Έλεγχοι σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκ. ευρώ.


Share

Πρόσφατα άρθρα

ΠΟΥ: Περισσότερα από 8.000 παιδιά κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα για οξύ υποσιτισμό στη Γάζα

Περισσότερα από 8.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών έλαβαν φροντίδα στη Λωρίδα της Γάζας…

13 Ιουνίου 2024

Βρετανία: Μεσαιωνικές ταφόπλακες 800 ετών ανακαλύφθηκαν σε ιστορικό ναυάγιο

Μια αναπάντεχη ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς αρχαιολόγους στον κόλπο Στάντλαντ, στα ανοικτά των ακτών του…

12 Ιουνίου 2024

Δανία: Έψαχναν ένα κλεμμένο ποδήλατο και τελικά βρήκαν κλεμμένα… έργα τέχνης

Στην Κοπεγχάγη, η έρευνα για τη φερόμενη κλοπή ενός ποδήλατου οδήγησε στον εντοπισμό έργων τέχνης…

12 Ιουνίου 2024

Στις 29 Ιουνίου οι εκλογές στον ΓΣΒ «Η Νίκη»

Το Σάββατο 29 Ιουνίου θα διενεργηθούν εκλογές για να αναδειχθεί νέα διοίκηση στον ΓΣΒ «Η…

12 Ιουνίου 2024

Αμοργός: Αυτό είναι το τελευταίο μήνυμα του 59χρονου τουρίστα που αγνοείται

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 59χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Αμοργό. Τα ίχνη…

12 Ιουνίου 2024

Τόρι Σπέλινγκ: Άφησε σε τραγική κατάσταση το σπίτι που ζούσε με τα πέντε της παιδιά – Τι αποκάλυψαν οι γείτονες

Η Τόρι Σπέλινγκ εγκατέλειψε το πολυτελές ακίνητο, όπου ζούσε για τέσσερις μήνες με τα πέντε…

12 Ιουνίου 2024