Photo Gallery, Πολιτική

Εθνικό διακύβευμα η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας για την 37η επέτειο πτώσης της δικτατορίας

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 25. To εθνικό διακύβευμα σήμερα είναι η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος στην ομιλία του για την 37η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας.

Στη λιτή εκδήλωση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και πολλοί αντιστασιακοί.

 

 

Το παρών έδωσαν επίσης ο τέως Πρόεδρος Κ. Στεφανόπουλος και ο πρώην Πρόεδρος Χρ. Σαρτζετάκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς αντάλλαξαν θερμή χειραψία.

Ο κ. Παπούλιας ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας συγκλονισμένος από την τραγωδία στη Νορβηγία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον νορβηγικό λαό.

«Η επίθεση αυτή μάς θυμίζει πόσο σκοτάδι μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη φύση και πού μπορεί να οδηγήσει η διαπαιδαγώγηση στο μίσος» τόνισε.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, είπε ότι έγινε με μεγάλη καθυστέρηση ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς.

Επισήμανε ότι το εθνικό διακύβευμα σήμερα είναι η εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας.

«Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη κάνει περισσότερα, από όσα τους αναλογούν, για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης.

» Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί όρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, υπονομεύει το εθνικό μέλλον.

» Ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στην καταπολέμηση αυτού του νοσηρού φαινομένου. Ας υποστηρίξουμε την ενεργοποίηση των διατάξεων για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με άρση τραπεζικού απορρήτου όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία περιουσιακών στοιχειών και δηλωθέντων εισοδημάτων, με αποκάλυψη των σκοτεινών ατραπών μέσα από τις οποίες κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα.»

Συνέχισε λέγοντας ότι κοινός εχθρός όλων είναι η ανεργία, η οποία διαλύει ανθρώπους και ζωές και παράγει κοινωνική δυστυχία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν εδώ ξένες επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εάν δεν κοπούν τα πολλά κεφάλια του τέρατος της γραφειοκρατίας και παρασιτικών μηχανισμών που καταπίνουν την υγιή επιχειρηματικότητα. Διαφανείς και σύντομες διαδικασίες, απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, φιλικότερη, καθαρή και ευέλικτη διοίκηση, για να ανοίξουν δουλειές.

» Μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στην πράσινη ανάπτυξη, στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό – για να μη μείνουμε στο έλεος του αέναου δανεισμού».

Τέλος, επισήμανε ότι η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική, κρίση θεσμών, ενώ κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.

«Ένας από τους μεγάλους κινδύνους σήμερα είναι η διέγερση αντανακλαστικών, φοβικών, μισαλλόδοξων, ακόμη και βίαιων, αντί του ορθού λόγου και της ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων.»

Κάλεσε τέλος, τους πολιτικούς «να μιλάτε περισσότερο, να παρεμβαίνετε, να μην αφήνετε όλο το δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους.»

 

Μηνύματα των πολιτικών κομμάτων

 

Η οικονομική πραγματικότητα κυριαρχεί για μια ακόμα χρονιά στα μηνύματα των κομμάτων για την 37η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι «βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας.  »

Η Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 είναι ταξική και υποκριτική», σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. «Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη -από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα- σε παρωδία».

H Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συνδέει τη φετινή επέτειο με τη -λόγω Mνημονίου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος- «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας».

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε: «Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στη χειρότερή της κρίση, ταλανιζόμενη από τις βουλές της «δημοκρατίας των αγορών», τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι «όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί το λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί το λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό: οι θεσμοί και τα άτομα διαφθείρονται, η οικονομία υπονομεύεται και η κοινωνία συνολικώς παρακμάζει».  Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν συμψηφίζονται με τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία.  «Ο αγώνας σήμερα είναι να σωθεί η χώρα, να μείνει όρθια η κοινωνία και οι πολίτες.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το