Τοπικά

Εγκρίθηκε το «πάγωμα» τελών από τη ΔΕΥΑΜΒ

ΔΕΥΑΜΒ-ΝΕΟ

Σε μια συνεδρίαση, όπου ανοιχτά ο Τέλης Δουλόπουλος κατηγορήθηκε από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Δ. Κουτσιφέλη ως «λαϊκιστής» και από το δήμαρχο ως «συκοφάντης και προβοκάτορας», όπως και ο επικεφαλής της παράταξής του Γ. Μουλάς, ψηφίστηκε χθες το «πάγωμα» των τελών, η λήψη δανείου για τη δημιουργία υποδομών, το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της Επιχείρησης.

Ο Δ. Κουτσιφέλης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο όταν ο Τέλης Δουλόπουλος μίλησε για ακατάλληλο νερό που προσφέρει η ΔΕΥΑΜΒ και απάντησε ότι «τέτοιου τύπου δηλώσεις γίνονται από «ντίλερ» που πουλούν εμφιαλωμένο νερό».

Οι «κόντρες» Δουλόπουλου – Κουτσιφέλη χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση, καθώς  δεύτερος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες – όπως έδειχνε -του πρώτου για ανοιχτή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα με τη Δημοτική Αρχή. Ο Τέλης Δουλόπουλος, αφού κατηγόρησε το δήμαρχο ότι δεν έχει στο πλευρό του, τους εργαζόμενους, στη συνέχεια – και ενώ η συζήτηση εξελισσόταν – επιτέθηκε στον εκπρόσωπο του Συλλόγου λέγοντας ότι διατηρεί φιλία με τον Πάνο Σκοτινιώτη και τον κατηγόρησε ανοιχτά ως υπεύθυνο για τις περιπέτειες της ΔΕΥΑΜΒ με την τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ.

«Δεν είμαι διαθέσιμος για σόου» απάντησε στον Τέλη Δουλόπουλο, ο Δ. Κουτσιφέλης, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κατηγορήθηκε για κατασυκοφάντηση της ΔΕΥΑΜΒ επειδή υποστήριζε ότι το νερό είναι ακατάλληλο και οι άστεγοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν εμφιαλωμένο, γι’ αυτό και αναγκάζονται να πίνουν από τις βρύσες.

Τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων αντέδρασαν έντονα στις δηλώσεις Δουλόπουλου και τον κάλεσαν να παρουσιάσει στοιχεία για την ακαταλληλότητα του νερού και για τις πωλήσεις εμφιαλωμένων. Ο Τέλης Δουλόπουλος υποστηρίζει ότι ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη σε κατανάλωση εμφιαλωμένων, αλλά δεν παρουσίασε στοιχεία όταν τον κάλεσαν να τα καταθέσει.

Για το «πάγωμα» των τελών ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για μειώσεις, ενώ μείζον ζήτημα αποτελεί η υποχρέωση της ΔΕΥΑΜΒ να καταβάλλει κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καταβληθούν τα χρέη μεγάλων οφειλετών.

«Η ΔΕΥΑΜΒ «στέκεται» οριακά. Αν υπήρχε μείωση τελών θα έμπαινε βόμβα στα θεμέλια. Ο εξορθολογισμός που υπάρχει στα οικονομικά της συγκεκριμένης Επιχείρησης δεν έχει γίνει σε καμία από τις μεγαλύτερες της χώρας» είπε ο δήμαρχος.

Με το δάνειο που θα λάβει η ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να ολοκληρώσει τα συνοδά με την αποχέτευση έργα, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, διαφώνησε ο Τέλης Δουλόπουλος, που δήλωσε ότι με αυτή την κίνηση μπαίνει υποθήκη στο μέλλον της Επιχείρησης. Ζήτησε να υπάρξει μείωση των τιμολογίων και απευθυνόμενος στο δήμαρχο του είπε ότι ζει εκτός πραγματικότητας, μακριά από την κοινωνία.

«Έχετε απέναντι όλη την πόλη. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν λειτουργεί όπως έπρεπε να λειτουργεί και είστε υπεύθυνος και ανακόλουθος με όσα λέτε» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο και τον κατηγόρησε για αναλγησία.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κατηγόρησε ανοιχτά τον Τέλη Δουλόπουλο για λαϊκισμό και δήλωσε ότι για τη ΔΕΥΑΜΒ η παραγωγή νερού είναι μια ακριβή υπόθεση, καθώς υπάρχει τεράστιο κόστος αντλήσεων από γεωτρήσεις, ενώ το νερό αφαλατώνεται για έξι μήνες το χρόνο.

«Δεν υπάρχει δυνατότητα τιμολόγησης του νερού χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Η πολιτεία βάζει τα χαράτσια, η πολιτεία εξαντλεί τον κόσμο, η πολιτεία δεν αποδίδει στη ΔΕΥΑΜΒ όσα της οφείλει. Η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τη λαίλαπα της κρίσης που πλήττει τον πολίτη, είπε ο Δ. Κουτσιφέλης και ψήφισε το «πάγωμα» των τελών, ενώ τόνισε ότι αν η ΔΕΥΑΜΒ έκοβε 800.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της, το όφελος για κάθε σπίτι θα ήταν 1,5 ευρώ.

Μείωση τελών ζήτησε από την πλευρά του ο κ. Νίκου εκ μέρους της ΛΑΣ και αναρωτήθηκε αν υπήρχε τρόπος να υπάρξουν μειώσεις.

 

Πληρώνουν μόνο οι πολίτες

του Βόλου και της Νέας Ιωνίας

Στη χθεσινή συνεδρίαση με τη λήψη δανείου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλα τα συνοδά έργα αποχέτευσης στις περιφερειακές ενότητες διαφώνησε ο Σύλλογος των εργαζομένων. «Δεν είμαστε κατά της λήψης δανείων και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που πρόκειται για αναπτυξιακό δάνειο. Δεν γίνεται όμως να οφείλει το κράτος στη ΔΕΥΑΜΒ εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ άτοκα και όταν η ΔΕΥΑΜΒ χρειάζεται δάνειο να της το δίνει έντοκο το δημόσιο ταμείο Παρακαταθηκών».

Ο κ. Κουτσιφέλης ζήτησε να καθοριστούν αμέσως τα τέλη αποχέτευσης για τις περιφερειακές ενότητες και δήλωσε ότι το οικονομικό βάρος έργων και υποδομών που κατασκευάζονται στα χωριά, το πληρώνει ο Βολιώτης γιατί τα τέλη ύδρευσης είναι χαμηλά και κανείς δεν θέλει να συνδεθεί με την αποχέτευση.

«Η ψαλίδα είναι τεράστια και δεν κάνουμε πρόταση για εξίσωση, των τελών, αλλά τα χωριά πρέπει να βλέπουν πόσα έξοδα προκαλούν στους Βολιώτες. Η οπτική της επιχείρησης πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση γιατί μια μερίδα του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώνει για όλους. Με αυτή τη στάση που τηρεί η ΔΕΥΑΜΒ απέναντι στα χωριά «επιδοτείται» στην ουσία η ιδιοκτησιακή αντίληψη για το νερό, που υπάρχει στις δημοτικές ενότητες» είπε και ο δήμαρχος τόνισε ότι άμεσα θα καθοριστούν τα τέλη άρδευσης.

Ταυτόχρονα υπήρξε τοποθέτηση και του κ. Νίκου για το τεχνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι τα τέλη θα μπορούσαν να μειωθούν και να περιοριστούν τα τεχνικά έργα αποχέτευσης.

«Δεν είναι το τεχνικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις εποχές που αντιμετωπίζει ο Έλληνας. Μήπως όλα είναι παιχνίδια ενόψει εκλογών» αναρωτήθηκε, για να του απαντήσει ο δήμαρχος ότι τα έργα είναι αναγκαία για τις δημοτικές ενότητες, ενώ δεν πρόκειται για κανένα παιχνίδι, καθώς θα τα υλοποιήσει και θα τα καρπωθεί η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Για ανευθυνότητα και άκρατο λαϊκισμό κατηγόρησε τον Τέλη Δουλόπουλο η αντιδήμαρχος Νατάσα Οικονόμου και για προκλητική ανευθυνότητα ο Ηλίας Ξηρακιάς, που τον κάλεσε να καταθέσει στοιχεία για όσα υποστηρίζει σχετικά με την ποιότητα του νερού και να σταματήσει να προτρέπει τους πολίτες να αγοράζουν εμφιαλωμένο.

Ο δήμαρχος τον κατηγόρησε ότι μεταφέρει «αμάσητα» στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ όσα ακούει από ραδιοφωνικούς γκεμπελίσκους.

Ο Τέλης Δουλόπουλος κάλεσε από την πλευρά του τον Ηλ. Ξηρακιά να καταθέσει στοιχεία για το ποιοι λεηλατούσαν τα προηγούμενα χρόνια τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως κατήγγειλε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Τέλης Δουλόπουλος που κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο των εργαζομένων ως λαϊκιστής, κατηγόρησε το Δ. Κουτσιφέλη ως υπεύθυνο για την «ομηρία» της ΔΕΥΑΜΒ λόγω της διαμάχης με την ΕΡΓΗΛ και δήλωσε ότι το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης είναι ακριβό γιατί πληρώνονται πολλά τηλέφωνα και οι εργολάβοι δίνουν μικρές εκπτώσεις.

«Να απευθυνθείτε στο κράτος. Αυτό καθορίζει τις εκπτώσεις» του απάντησε ο Δ. Κουτσιφέλης.

Στήριξη στη ΔΕΥΑΜΒ και στην καταλληλότητα του νερού που παρέχει στους δημότες έδωσε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ κ. Σαλίων και στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Κουτσιφέλη ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός στα τιμολόγια που πληρώνουν οι κάτοικοι του Βόλου σε σχέση με τις δημοτικές ενότητες.

«Φαίνεται ότι η ΔΕΥΑΜΒ έχει δαπάνες για προσωπικό, έργα και ΔΕΗ. Δεν έχει έξοδα για έργα βιτρίνας, αλλά είναι απαραίτητος ο δανεισμός για να κατασκευάσει τα συνοδά περιβαλλοντικά και αναγκαία έργα αποχέτευσης. Αυτά όλα τα θέματα καθορίζουν και την τιμολογιακή πολιτική» είπε ο κ. Σαλίων και σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι δεν σημειώνεται αύξηση στα τιμολόγια, αλλά μπορεί να διερευνηθεί μείωση για κάποιες ειδικές περιπτώσεις.

«Όποιος θέλει να το καταλάβει, ας το καταλάβει. Η ΔΕΥΑΜΒ από το 2008 και μετά δίνει καλής ποιότητας νερό και όσα ακούω για τα εμφιαλωμένα τα λένε οι ντίλερ του εμφιαλωμένου νερού» είπε ο Δ. Κουτσιφέλης και κατηγόρησε τον Τέλη Δουλόπουλο για σπέκουλα εις βάρος της Επιχείρησης, ενώ τόνισε όσα καταγγέλθηκαν για τα έργα, την ποιότητά τους και τις εκπτώσεις, είναι αστεία.

 

Υπερασπιζόμαστε

το δημόσιο συμφέρον

Ο δήμαρχος κατηγόρησε και το Γ. Μουλά που δήλωσε ότι η ΔΕΥΑΜΒ με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στη χρεοκοπία και δήλωσε ότι η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που θέλει να διοικήσει το Δήμο υπονομεύει τη μεγαλύτερη επιχείρηση και στήνει προβοκάτσιες.

«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και εσείς υιοθετείτε χυδαίους γκεμπελισμούς, του κάθε γκεμπελίσκου που έχει κρίσεις και θεωρεί ότι εκπροσωπεί το λαό. Υιοθετείτε κάθε αθλιότητα» είπε απευθυνόμενος στον Τέλη Δουλόπουλο ο δήμαρχος και εκείνος δήλωσε ότι καταθέτει απλά την άποψή του και ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή επαίρεται ότι κατήρτησε τεχνικό πρόγραμμα «μαμούθ», το οποίο έχει κάτι λίγο από Σκοτινιώτη και πολύ από Βούλγαρη.

Ο Τέλης Δουλόπουλος καταψήφισε δάνειο, τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμό και τέλη, ενώ τον προϋπολογισμό καταψήφισε και ο Σύλλογος Εργαζομένων, με το σκεπτικό ότι προβλέπει την καθήλωση των αποδοχών των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι: «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%, από το 2010. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, απώλεσαν αθροιστικά αυτά τα χρόνια πάνω από 6 εκατομμύρια €. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ, αμείβονται στην υπερωριακή απασχόληση, με μικρότερο ποσό ανά ώρα εργασίας από ό,τι στο κανονικό ωράριο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των τακτικών εσόδων από τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, παρά το γεγονός ότι: Από μια απλή ανάγνωση των εσόδων προκύπτει ότι η καθυστέρηση πληρωμών στους λογαριασμούς αγγίζει το έτος, σαν συνέπεια του βαθέματος της οικονομικής κρίσης.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες και νοικοκυριά προσέρχονται για διακανονισμούς οφειλών.

Το ποσοστό των επανασυνδέσεων στις περιπτώσεις διακοπής υδροδότησης δεν ξεπερνά το 50%.

Προφανώς οι συντάκτες του προϋπολογισμού θα έχουν άγνωστες σε μας πληροφορίες, ότι επέρχεται κοσμογονία ανάπτυξης το 2014, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα καταστείλει την ανεργία και αυτή η βελτίωση της οικονομικής θέσης των πολιτών θα συντελέσει στην αύξηση των τακτικών εσόδων.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει λήψη δανείου, για την αντιμετώπιση των αναγκών του τεχνικού προγράμματος. Το κράτος απέναντι στη ΔΕΥΑΜΒ, είναι ένας φορέας παντελώς αναξιόπιστος στις συναλλαγές του, επειδή τη μόνη υποχρέωση που είχε για καταβολή πόρου (τον οποίο εισπράττει από τους πολίτες) ύψους 1,5 εκ. € το έτος ήδη δεν τον έχει αποδώσει για το 2011 & 2012, ενώ για το 2013 «υποσχέθηκε» περίπου 300 χιλ. €, τα οποία ακόμη είναι στο δρόμο. Το κράτος οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ πάνω από 3 εκ. €.

Το κράτος ως πελάτης δεν πληρώνει ενώ εισπράττει τους φόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο, οι οφειλές του οποίου ύψους πάνω από 1,2 εκ €, διακανονίστηκαν από τη ΔΕΥΑΜΒ σε 60 άτοκες δόσεις, ενώ το δάνειο της ΔΕΥΑΜΒ θα είναι έντοκο.

Το κράτος πέταξε στους Δήμους τα σχολεία χωρίς πόρους, με αποτέλεσμα να σωρεύονται οφειλές που υπερβαίνουν τα 2 εκ. €.

Το δάνειο θα είναι ανταποδοτικό. Σήμερα στο πλαίσιο της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ανεργίας η μετάφραση της ανταποδοτικότητας είναι φόρος. Πέρα από αυτό όμως, με βάση την εμπειρία της ανταπόκρισης των κατοίκων του πρώην Δήμου Πορταριάς στο θέμα των συνδέσεων αποχέτευσης, είναι απίθανο να παρακολουθηθεί η αποπληρωμή του δανείου, από τις εισπράξεις του δικαιώματος σύνδεσης και του τέλους διακλάδωσης. Αυτή η βεβαιότητα σημαίνει, ότι και αυτό το δάνειο θα το επωμιστούν οι κάτοικοι του Βόλου και της Ν. Ιωνίας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το