Photo Gallery, Τοπικά

Εγκρίθηκε το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας το τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ για το 2013, όπως αυτό ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο  της Επιχείρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου. Σημειώνεται ότι η απόφαση εγκρίθηκε στο σύνολό της, δηλαδή και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο, εκτός από τις κατηγορίες των απόρων, ανασφάλιστων, αναπήρων, προστίθενται πλέον και οι κατηγορίες των μακροχρόνια ανέργων, των τρίτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τρίτη θα εγκατασταθεί στην επιχείρηση ειδικό πρόγραμμα, ώστε να διασφαλιστεί πλέον ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται για κατανάλωση 90 ημερών, χωρίς καμία υπέρβαση.

Με το νέο τιμολόγιο η ΔΕΥΑΜΒ προχωράει σε νέα σημαντική μείωση των τελών  ύδρευσης και αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και τις ΒΙ.ΠΕ ύψους 9,3% (πέραν του Κοινωνικού Τιμολογίου), που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της Επιχείρησης κατά περίπου 1.425.000,00 € , έναντι του 2012. Δεδομένου, δε, ότι οι καταναλωτές των πρώην Δήμων Βόλου – Ν.Ιωνίας –  Αισωνίας κατέβαλαν το 2012 μειωμένα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης προς τη ΔΕΥΑΜΒ, σε ποσοστό 16% κατά μέσο όρο, σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν κατά το έτος 2011, η ελάφρυνση των καταναλωτών στο  Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου τη διετία 2012-2013 ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 25%.

Στη Ν.Αγχίαλο, το νέο τιμολόγιο, μετά την κατάργηση του τέλους έργων,  θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως  του 6,5%, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, παρά την κατά περίπτωση (περιορισμένη) αύξηση που θα υπάρξει, το τιμολόγιο του νερού εξακολουθεί να αντιστοιχεί στο κόστος μέρους μόνο των έργων που εκτελεί η ΔΕΥΑΜΒ  σε αυτές.

Καθιερώνεται επίσης νέο τιμολόγιο τελών αποχέτευσης ακαθάρτων στις Δημοτικές Ενότητες Μακρινίτσας – Πορταριάς, μειωμένο κατά 10% για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και κατά 35% για τα υπόλοιπα ακίνητα. Η μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι το αποχετευτικό δίκτυο αυτών των περιοχών κατασκευάστηκε πριν από την ένταξή τους στη ΔΕΥΑΜΒ, χωρίς δηλαδή επιβάρυνση της Επιχείρησης.

Ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι, από την πρώτη μέρα της θητείας της, η παρούσα Διοίκηση της Επιχείρησης προώθησε την εφαρμογή μιας εξορθολογισμένης τιμολογιακής πολιτικής, η οποία επιδιώχθηκε να διαπερνά κάθε σφαίρα των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ, σε μια προσπάθεια να υπάρξει οικονομική ελάφρυνση των πολιτών του Δήμου. Επανέλαβε δε ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ αποτελεί πραγματική τομή, που δείχνει μία διαφορετική αντίληψη για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε μια εποχή που η κοινωνία στενάζει, η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι μοιραία η διαρκής επιβάρυνση των πολιτών και ότι η Επιχείρηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος έστω και με λιγότερα έσοδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υπενθυμίζεται ότι το 2012 ο Δήμος Βόλου ήταν από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που αποφάσισε να στηρίξει αποφασιστικά τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μέσα από ένα τολμηρό και προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο εντάχθηκαν όλες οι κατηγορίες. Η απόφαση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου είχε εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας για όλες τις περιπτώσεις, εκτός αυτών που αφορούν τους μακροχρόνια ανέργους, τις τρίτεκνες οικογένειες και τις  μονογονεϊκές οικογένειες. Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν φέτος αφού, με το Ν.4071/12, άρθρο 10, καθιερώθηκε για τις ΔΕΥΑ το δικαίωμα να θεσπίζουν κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια. Βάσει αυτής της διάταξης, το Δ.Σ. της Επιχείρησης επανέφερε την πρόταση του Κοινωνικού Τιμολογίου, το οποίο τελικά θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένα για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το