Τοπικά

Εγκρίθηκε η χωροταξική μελέτη για τον τουρισμό

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την έγκριση κατά πλειοψηφία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ) στη Θεσσαλία αποφάσισε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πάντως από τη χθεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης ανάμεσα στις παρατάξεις.

Το θέμα για το χωροταξικό σχεδιασμό του τουρισμού είχε συζητηθεί πριν μερικές ημέρες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου ουσιαστικά είχε τονιστεί ότι το σχέδιο αυτό από το ΥΠΕΚΑ δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ανέπτυξε τη γενικότερη φιλοσοφία του σχεδίου, αλλά και τις παραμέτρους των επιπτώσεων. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των παρατάξεων επισήμαναν τις δικές τους παρατηρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το Βόλο το νέο χωροταξικό προτείνει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο αστικός, της κρουαζιέρας και γκολφ για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Στην εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τονίστηκε πως για τις επιπτώσεις του νέου Σχεδίου ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιδράσεις στη βιοποικιλότητα (χλωρίδα-πανίδα) της κάθε περιοχής και θα μπορούν να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν στην προστασία της. Στόχος είναι να τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει μια φιλική προς το περιβάλλον δραστηριότητα. Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα είναι βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και παρουσιάζουν συνέργεια με τις επιπτώσεις και σε άλλους τομείς του περιβάλλοντος.

Επίσης για τους υδατικούς πόρους με την εφαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού προωθείται, κατά προτεραιότητα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, η διαφύλαξη των οικοσυστημάτων, η προστασία της φυτοκάλυψης, η εκτέλεση έργων υδρονομίας για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων, η αξιοποίηση πηγών, η δημιουργία ταμιευτήρων νερού, ο έλεγχος της ρύπανσης, η βελτίωση των δικτύων διανομής και η περιστολή της σπατάλης. Επιπλέον, για τις περιοχές που είναι από τη φύση τους ελλειμματικές σε υδατικούς πόρους προωθούνται δράσεις εξασφάλισης κατάλληλης ποιότητας νερού μέσω ανακύκλωσης ή συστημάτων αφαλάτωσης. Οι επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους έχουν μεσοπρόθεσμο και μόνιμο χαρακτήρα, είναι συσσωρευτικές και παρουσιάζουν συνέργεια με τις επιπτώσεις και σε άλλους τομείς του περιβάλλοντος (π.χ. βιοποικιλότητα).

Ανθρώπινη υγεία: Η εφαρμογή του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α.Τ. μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε περιοχές που εξαρτώνται από την τουριστική ανάπτυξη, καθώς λαμβάνει υπόψη ότι στις περιοχές με προτεραιότητα τουρισμού απαιτείται η πύκνωση και αναβάθμιση των υποδομών υγείας και ο συσχετισμός τους με τις κυρίαρχες τουριστικές δραστηριότητες.

Έτσι κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής περιβάλλοντος ότι  η ΣΜΠΕ του υπό αναθεώρηση ΕΠΧΣΑΑΤ είναι πλήρης, προτείνει ένα αξιόλογο εργαλείο για την παρακολούθηση, την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εφαρμογή του ΕΠΧΣΑΑΤ.

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κώστας Πουλάκης, κατά του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (ΕΠΣΧΑΑΤ), καθώς και κατά του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την αναθεώρησή του η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε «στην ισοπεδωτική ένταξη σε ενιαία κατηγορία των ορεινών με τους παραθαλάσσιους οικισμούς του Πηλίου, στους περιορισμούς και τις αοριστίες σχετικά με την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων, που πλήττουν τις μικρομεσαίες θεσσαλικές επιχειρήσεις, την απουσία σύνδεσης του εναλλακτικού τουρισμού με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, που στερεί πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, όπως τα ορεινά της Καρδίτσας και το Πήλιο, από τη δυνατότητα να επενδύσουν αποτελεσματικά στον τομέα αυτό, την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για τη συνύπαρξη του τουρισμού με άλλες δραστηριότητες, όπως η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, με δεδομένο το μεικτό χαρακτήρα της θεσσαλικής οικονομίας κ.λπ., ενώ ιδιαίτερη κριτική άσκησε στην επαναφορά του ζητήματος της ανάπτυξης γκολφ στη Μαγνησία, «κάτι που», όπως είπε, «στην παρούσα συγκυρία και με δεδομένη τη σκανδαλώδη υπόθεση της «επένδυσης» στις Νηες, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι».

Από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλία-Οικο-λογικά» τονίστηκε πως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, όπως κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια προδιαγραφόμενη, ολέθρια και οριστική υποβάθμιση των μεγαλύτερων τουριστικών πόρων της χώρας: Του τοπίου και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το