Photo Gallery, Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Εγκρίθηκε η πρόταση της Πειραιώς

Για τα υποκαταστήματα Λαϊκής και Κύπρου
Για τα υποκαταστήματα Λαϊκής και Κύπρου

Tο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά την συνεδρίαση του Γενικού του Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου 2013, ενέκρινε την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του ΤΧΣ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, η συναλλαγή τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σημείωσε:

«Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση.»

» Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Ρεκόρ εξαγορών

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αναδεικνύεται σε πρωταθλητή εξαγορών και απορροφήσεων τραπεζών στην διάρκεια της τελευταίας 15ετίας όσον αφορά τον αριθμό, αλλά και το μέγεθος των κινήσεων.

Με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών η Πειραιώς κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση στην εγχώρια τραπεζική αγορά και παίρνει προίκα προβλέψεις που αντιστοιχούν στο 33% του χαρτοφυλακίου μεταβιβαζόμενων δανείων.

Ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς να υπολογιστούν τα μεγέθη των κυπριακών τραπεζών, είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά, κατέχοντας 19% μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις και 18% στις χορηγήσεις.

Το pro-forma συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς φθάνει τα 78 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 44 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 35 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.

Ο Όμιλος της Πειραιώς απασχολεί συνολικά 18.800 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων αριθμεί 1.348 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και εξυπηρετεί περίπου 6 εκατ. πελάτες.

Εξαγορές 11 τραπεζών τα τελευταία χρόνια

Το 1998 η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας Chase Manhattan στην Ελλάδα, στην εξαγορά της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης και της μικρής εξειδικευμένης Τράπεζας Credit Lyonnais Hellas.

Στις αρχές του 1999 προχώρησε στην απόκτηση του ελέγχου, μιας ακόμη τράπεζας, της Τράπεζας Χίου, καθώς και στην απορρόφηση των εργασιών της τράπεζας National Westminster Bank PLC στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο του 2000 πραγματοποίησε την ενοποίηση των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, μέσω της απορρόφησης των εμπορικών Τραπεζών Μακεδονίας-Θράκης και Χίου, δημιουργώντας μία από τις τρεις μεγαλύτερες ιδιωτικές Τράπεζες στην Ελλάδα.

To 2002, η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε τον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑbank) ενώ η απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο 2003.

Στα τέλη Ιουλίου 2012 η Τράπεζα Πειραιώς απόκτησε το «υγιές» τμήμα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (επιλεγμένα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού).

Τρεις μήνες αργότερα η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία με τη Societe Generale για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99%) της τελευταίας στη Γενική Τράπεζα.

Επίσης σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στην τελική φάση βρίσκεται η συμφωνία για την απόκτηση της Millennium Bank στην Ελλάδα. Η Millennium Bank διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα δίκτυο 120 καταστημάτων.

Αθροιστικά δηλαδή στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας προχώρησε στην εξαγορά εννέα συνολικών τραπεζών που είχαν παρουσία στην χώρα, κατακτώντας την τρίτη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το